Σε παράνoμη επιτροπή κατέθεσε ο ΠτΔ αναφέρει το ΑΚΕΛ

20:24 27/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «κατέθεσε σε μια Επιτροπή που η κυβέρνηση του συνέστησε παράνομα και η οποία παράνομα συνεχίζει να λειτουργεί, όπως πλέον ξεκάθαρα δήλωσε και ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, πέραν φυσικά όλων των άλλων που δικαίως καταλογίζονται στην Επιτροπή από πολλούς», αναφέρει ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης.

Σε γραπτή του

δήλωση, ο κ. Λουκαϊδης αναφέρει πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να ενημερώσει τον κυπριακό λαό πότε έλεγε την αλήθεια και πότε ψέματα: Όταν επανειλημμένα δημόσια δήλωνε μετά το Eurogroup της 15ης Μαρτίου ότι βρέθηκε προ εκπλήξεως και ότι ουδέποτε προηγουμένως του είχε τεθεί θέμα κουρέματος καταθέσεων;».

Όπως για παράδειγμα, συνεχίζει ο κ. Λουκαϊδης, «την 1/4/2013 όταν ρωτήθηκε για τους συμπεθέρους του και δήλωσε: ‘ένα θέλω πριν και πάνω από όλα να πω ότι ουδέποτε γνώριζα και ουδέποτε ήταν δυνατόν να δίνω μάχες μέχρι την πρωία του Σαββάτου, για να αποφευχθεί αυτό που μας επέβαλλαν, και την ίδια ώρα να έδινα τάχα προνομιακές (πληροφορίες) ή στη σημερινή γραπτή κατάθεση του που δημοσίως παραδέχεται ότι είναι από τις 4 Μαρτίου, που τέθηκε η θέση των δανειστών μας για κούρεμα καταθέσεων μέσα από την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου’;».

Ο κ. Λουκαϊδης διερωτήθηκε, «εφόσον ισχύει η γραπτή κατάθεση της Τρίτης στην Ερευνητική Επιτροπή, γιατί ποτέ δεν ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία του τόπου επί ενός τέτοιου σοβαρού ζητήματος, ώστε να σχεδιαστεί έγκαιρα η αντίδραση της Κύπρου;».

«Μήπως τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λένε την αλήθεια όταν επανειλημμένα, γραπτώς, δηλώνουν ότι η πρόταση για την εφάπαξ συνεισφορά των καταθετών ήταν πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης» διερωτάται περαιτέρω.

Συνεχίζοντας, αναφέρει, «μήπως, ρωτάμε εμείς, αυτή κατατέθηκε ως αντιπρόταση στη θέση της τρόικας; Είναι, συνακόλουθα και με τις ευλογίες του κ. Αναστασιάδη που ετοιμάστηκε πριν το επίμαχο Eurogroup αντίστοιχο νομοσχέδιο για εφάπαξ συνεισφορά των καταθετών;».

Ο κ. Λουκαϊδης εκτιμά ότι «δεν περιποιεί τιμή στον κ. Αναστασιάδη, όντας Πρόεδρος της Δημοκρατίας πλέον, να επικαλείται παραποιημένες δηλώσεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας για να στοιχειοθετήσει τη θέση του ότι δήθεν η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα».

Προσθέτει ότι «η αναφορά του σε δήλωση του κ. Χριστόφια στις 14/10/2008 αφορούσε το τραπεζικό σύστημα, το οποίο όλες οι πολιτικές δυνάμεις θεωρούσαν εκείνο το χρονικό όριο ως αλώβητο, ενώ ο κ. Αναστασιάδης συνειδητά, δεν αναφέρθηκε στα όσα ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε να λέει στην ίδια δήλωση που επικαλείται ο κ. Αναστασιάδης.

Συγκεκριμένα, αναφέρει, στην ίδια δήλωση ο Δημήτρης Χριστόφιας είπε: «Βεβαίως, υπάρχει και η πραγματική οικονομία, θέμα πάνω στο οποίο πρέπει να εγκύψει η ΕΕ, γιατί οικονομία δεν σημαίνει πουλώ και αγοράζω χρήμα. Σημαίνει και βιομηχανική παραγωγή, σημαίνει και υπηρεσίες και σημαίνει πολλά άλλα πράγματα και κατά συνέπεια, εμείς αν θα κάνουμε έναν προβληματισμό – και θα τον κάνουμε- είναι οι πιθανές έμμεσες επιπτώσεις τον επόμενο χρόνο πάνω στη δική μας πραγματική οικονομία σε σχέση με τον τουρισμό, σε σχέση με τις κατασκευές και διάφορα άλλα ζητήματα. Ήδη έχουμε συνεννοηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών να δούμε πολύ συγκεκριμένα αυτά τα ζητήματα χωρίς κανένα πανικό», είπε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρεται στη γραπτή δήλωση Λουκαϊδη.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για μια ακόμα φορά επιχείρησε να παρουσιάσει ως επιτυχία για την Κύπρο, την απόφαση για ξεπούλημα των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, φαίνεται όμως, ότι δεν πείθει ούτε το κόμμα του, πόσο μάλλον την κοινωνία, αφού και ο ΔΗΣΥ πλείστες φορές αποκάλεσε κακή και ετεροβαρή τη συμφωνία».

Αναφέρει, επίσης, ότι «πολλά άλλα θα μπορούσαν να ειπωθούν προς απάντηση ή σχολιασμό των όσων ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αλλά το γεγονός και μόνο ότι σε κρίσιμα θέματα δεν είπε την αλήθεια, δεν καθιστά αναγκαία την από μέρους μας συνολική τοποθέτηση στους ισχυρισμούς του».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ αναφέρει ακόμη ότι «όπως και την περασμένη Παρασκευή ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στην Ερευνητική Επιτροπή για την Οικονομία, πέρασε ένα ήσυχο πρωινό».

Προσθέτει ότι «σε συνέχεια των προηγούμενων πράξεων στην Επιτροπή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι για όλα φταίει ο Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ, ακόμη και γι αυτά που έγιναν επί δικής του θητείας».

Ο κ. Λουκαϊδης αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντίθετα, φρόντισε και σ’ αυτή την περίπτωση να δώσει άφεση αμαρτιών στους τραπεζίτες και στον τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, και περιγράφει την κατάσταση στην κυπριακή κοινωνία ότι δεν είναι απλώς σοβαρή, αλλά τραγική, πέραν από τα όσα τραγελαφικά καταγράφονται ενώπιον της Επιτροπής.

«Εν κατακλείδι θέλουμε να υποδείξουμε ότι αν ο στόχος όλων ήταν να λάμψει η αλήθεια και οι ένοχοι για το χειρότερο οικονομικό έγκλημα που βιώνει ο τόπος να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, η επιλογή θα έπρεπε να ήταν ο εξ υπαρχής διορισμός ποινικών ανακριτών για αναζήτηση ευθυνών από όλους όσοι διέλυσαν το τραπεζικό σύστημα και συνακόλουθα την οικονομία», αναφέρει ο κ. Λουκαϊδης.

Καταλήγοντας, κάνει λόγο «για εμμονή ορισμένων στην ανακύκλωση των όσων μυθευμάτων κατά κόρον συζητήθηκαν ενώπιον του λαού τα τελευταία δυο χρόνια μέσα από στημένες πολιτικές δίκες» και αναφέρει ότι «μόνο μικροκομματικές σκοπιμότητες εξυπηρετεί, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο επανάληψης των ίδιων εγκληματικών πράξεων και παραλείψεων στο τραπεζικό σύστημα και την εποπτική αρχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα