Σε τριμελή αρχή εξυγίανσης των τραπεζικών ιδρυμάτων καταλήγει η Βουλή

19:10 27/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη, από τις δύο προτάσεις νόμου για τροποποίηση του περί εξυγίανσης τραπεζικών ιδρυμάτων νόμο, θα οδηγηθεί μόνο τροποποίηση για διεύρυνση της αρχής εξυγίανσης, για να συμπεριλάβει τον Υπουργό Οικονομικών και το Γενικό Ελεγκτή ή τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που συζήτησε

σήμερα το θέμα, στην οποία κλήθηκε και παρευρέθηκε, εξέφρασε την άποψη ότι η διεύρυνση σε τριμελές επίπεδο θα προκαλέσει προβλήματα στη λήψη αποφάσεων.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι τροποποίηση της νομοθεσίας θα προκαλέσει προβλήματα στο πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας και τόνισε πως η τροποποίηση αφορά την ουσία του νόμου και ως εκ τούτου θα πρέπει να τύχει ενδελεχούς μελέτης από τη Νομική Υπηρεσία και να τύχει της έγκρισης της Τρόικας.

Είπε ακόμα πως παρά αυτή τη ρύθμιση είναι προτιμητέα η ανάθεση της εξουσίας της αρχής εξυγίανσης αποκλειστικά και μόνο στον Υπουργό Οικονομικών.

Ο ΔΗΣΥ, όπως φάνηκε από τις τοποθετήσεις του Προέδρου του και εισηγητή της μίας πρότασης νόμου, Αβέρωφ Νεοφύτου, εισηγείται τη διεύρυνση με τη συμμετοχή στην αρχή εξυγίανσης της Γενικού Ελεγκτού.

Παρόλο ότι μέσα από τις δηλώσεις του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιάννου Λαμάρη προβάλλονται αντιρρήσεις στην τροποποίηση, η Βουλευτής του κόμματος Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως αντί για τη Γενικό Ελεγκτή θα είναι πιο λογική η συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία συνιστά εποπτική αρχή.

Η συζήτηση των δύο προτάσεων νόμου στην Επιτροπή Οικονομικών που διεξήχθη ενόψει της έκτακτης συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη, η οποία ζητήθηκε από Βουλευτές του ΔΗΣΥ, άρχισε με τοποθέτηση του κ. Νεοφύτου, ο οποίος στη πορεία της συνεδρίας, κάνοντας -όπως ο ίδιος ανέφερε- δοκιμασία ελέγχου των καλών προθέσεων των συναδέλφων του Βουλευτών, απέσυρε όλα τα άρθρα της πρότασης νόμου που είχε καταθέσει και ζήτησε όπως προωθηθεί μόνο η διεύρυνση της αρχής εξυγίανσης.

Η δεύτερη πρόταση νόμου κατατέθηκε από τον ΓΓ των Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, ο οποίος μια εβδομάδα μετά την ψήφιση του νόμου για την εξυγίανση των τραπεζικών ιδρυμάτων κατέθεσε την πρόταση νόμου για διεύρυνση της αρχής εξυγίανσης και με την οποία θα διαγραφόταν ο όρος για μείωση των καταθέσεων ως μέτρο εξυγίανσης. Διατύπωσε επίσης τη θέση πως η εισαγωγή νέων άρθρων θα προκαλέσει περιπλοκή και θα σημειωθεί περαιτέρω καθυστέρηση στην ψήφιση του νόμου.

Αναφερόμενος ο Αβέρωφ Νεοφύτου στο άρθρο της πρότασης νόμου που κατέθεσε που αφορούσε τη διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας και την αντιπροσώπευση των «κουρεμένων» καταθετών στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της νέας Τράπεζας Κύπρου, είπε όπως ο κάθε Βουλευτής που έχει ενδιαφέρον ή συμφέρον ή έχει σύνδεση με συμφέροντα που άπτονται των μετόχων να το δηλώσει.
«Μέσα σε αυτό το ναό δικαιούμαι να μιλήσω, ώστε να πάρουν απαντήσεις αυτοί που για ένα μήνα κτυπούν κάτω από τη μέση», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης τοποθετούμενος κατά τη συνεδρία εξέφρασε φόβους για το άρθρο που αφορά τη διαχειρίστρια, λέγοντας πως ο στόχος είναι να διορθωθεί το θέμα που προκύπτει με τους «κουρεμένους» της Λαϊκής και στο τέλος να μην απολέσουν το δικαίωμα ψήφου που θα έχουν στη Γενική Συνέλευση εκπροσωπούμενοι από τη διαχειρίστρια.

Ο κ. Λαμάρης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να αποφευχθεί η εμπλοκή του νομοθετικού σώματος στο θέμα της διαχειρίστριας. «Με εμπλοκή σε αυτό το επίπεδο είμαστε τεχνοκράτες ευκαιρίας παρά Βουλευτές», πρόσθεσε.

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο, ο κ. Νεοφύτου, αφού παρατήρησε ότι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αναφέρθηκε στην επόμενη τροποποίηση του νόμου που εισηγήθηκε με βάση την οποία μια τράπεζα που τίθεται υπό καθεστώς εξυγίανση και δεν πρόκειται να επανέλθει στο τραπεζικό σύστημα ως τράπεζα να φεύγει από την αρχή εξυγίανσης και να περνά στον Εφορο Εταιρειών ώστε να ορίζουν τον εκκαθαριστή οι πιστωτές.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι ο νόμος περί εξυγίανσης έτυχε επεξεργασίας για μήνες από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και αποτελεί την πλέον σύγχρονη νομοθεσία περί εξυγίανσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρόσθεσε πως η Κεντρική Τράπεζα δεν ζήτησε να είναι η ίδια αρχή εξυγίανσης και δήλωσε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι η διαδικασία εξυγίανσης την οποία διενήργησε ήταν ό,τι οδυνηρότερο έκανε στη ζωή του και θα συνοδεύει το υπόλοιπο του βίου του.
Ανέφερε επίσης πως η Κεντρική Τράπεζα έχει διάθεση να συζητήσει το όποιο νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου, μόνου που αυτά, όπως είπε, πρέπει να τυγχάνουν ενδελεχούς νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία του κράτους.

Συνεχίζοντας, διευκρίνισε ότι με βάση τον υφιστάμενο νόμο περί εξυγίανσης η Κεντρική Τράπεζα και ο Υπουργός Οικονομικών αποφασίζουν την έναρξη εξυγίανσης.
Είπε ακόμα πως στην πράξη υπήρξε ταύτιση απόψεων Υπουργού Οικονομικών και ΚΤ, ενώ σχολιάζοντας εισήγηση όπως ορισθεί αρχή εξυγίανσης η ΚΤ και ο Υπουργός Οικονομικών, με τον Υπουργό Οικονομικών να έχει τον τελευταίο λόγο, διερωτήθηκε εάν ο Υπουργός Οικονομικών θα λογοδοτεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Συμπλήρωσε ότι «θα χρησιμοποιείται το κύρος της Κεντρικής Τράπεζας και ο Υπουργός Οικονομικών θα παίρνει τις αποφάσεις».

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση με συμμετοχή στην αρχή εξυγίανσης της Γενικού Ελεγκτού ανέφερε ότι δεν θα είναι λειτουργική μια τέτοια αρχή και η Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί να αποχωρήσει.

Προειδοποίησε επίσης ότι η όποια βεβιασμένη ενέργεια στο θέμα του διαχειριστή της Λαϊκής Τράπεζας και η είσοδος της τράπεζας σε καθεστώς εκκαθάρισης εμπεριέχει τον κίνδυνο να επιφέρει πλήγμα στις εκτός Κύπρου θυγατρικές της Λαϊκής Τράπεζας.
Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Οικονομικών ότι προωθείται τροποποίηση του άρθρου 11 του παρόντος νόμου, ώστε να είναι δυνατή η σύσταση εταιρείας διαχείρισης της Λαϊκής Τράπεζας.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας υπέδειξε στην Επιτροπή ότι απαιτείται σωστή διαβούλευση με τους πιστωτές της Κύπρου, την Τρόικα, επειδή όπως είπε, θα κάνετε ζημιά στην Κυβέρνηση καθώς μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο όλο το πρόγραμμα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου είπε ότι ο ΔΗΣΥ επιθυμεί σωστές και δίκαιες λύσεις για όλες τις πλευρές αναφορικά με το κεφάλαιο και τους μετόχους της Τράπεζας Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι στην έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής «είμαστε έτοιμοι να εγκρίνουμε ότι συμφωνούμε πως η εξυγίανση δεν θα γίνεται από ένα και μόνο πρόσωπο που προέρχεται από μία και μόνο αρχή».

Μια ανεξάρτητη υπεράνω αρχή μπορεί να είναι η Γενικός Ελεγκτής, συνέχισε και απαντώντας σε ερώτηση επί των προειδοποιήσεων του Διοικητή της ΚΤ είπε ότι αυτή που καλείται να αποφασίσει είναι η κυπριακή Βουλή και όχι η Τρόικα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε πως καταλήγουμε σε κοινή πρόταση ότι πρέπει να προστεθεί και τρίτος θεσμός στην αρχή εξυγίανσης. Ανέφερε επίσης ότι η πρόταση νόμου θα κατατεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και εξήγησε πως οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα συζητήσουν και την εκδοχή το τρίτο μέλος της αρχής να είναι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι επί της ουσίας και ο ίδιος ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας παραδέχθηκε ότι παρατηρήθηκαν αδιέξοδα, και αναγνώρισε ότι πρέπει να υπάρχει τρόπος άρσης του αδιεξόδου στο μέλλον.

Περαιτέρω, είπε πως οι τοποθετήσεις του Διοικητή ήταν αντιφατικές, πρόσθεσε ότι αναγνώρισε την ανάγκη για τροποποίηση της νομοθεσίας και διατύπωσε τη θέση πως πρέπει τα κενά και τα αδιέξοδα να αντιμετωπίζονται από το Κοινοβούλιο έγκαιρα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε ότι το αίτημα για έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής προφανώς στόχευε να προλάβει τη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου και να διευθετηθεί το θέμα του 18% των μετόχων της Λαϊκής Τράπεζας που μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου.

Αφού ανέφερε ότι επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και αποσύρθηκαν οι σχετικές τροποποιήσεις, είπε πως είναι προφανής η διάθεση κάποιων να αφαιρεθεί από την ΚΤ αυτή η αρμοδιότητα, και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή πρότεινε στην αρχή εξυγίανσης να συμμετέχει ο Υπουργός Οικονομικών και να λαμβάνονται αποφάσεις με τη σύμφωνο γνώμη του.

Διατύπωσε επίσης τη θέση ότι με την εισαγωγή του Γενικού Ελεγκτή στην αρχή εξυγίανσης, που δεν έχει την όποια αρμοδιότητα, κάτι άλλο επιδιώκεται παρά η καλύτερη λειτουργία του θεσμού.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι διαφαίνεται ευρύτερη συναίνεση σε μια όσο το δυνατό πιο πλουραλιστική αρχή εξυγίανσης που θα συμβάλει ώστε να αποφεύγονται παραλήψεις και λάθη επί λαθών.

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε την άποψη ότι «φθάνουμε σε αίσιο τέλος ώστε ο εκάστοτε Διοικητής της ΚΤ να μην είναι απόλυτος άρχων στο θέμα της εξυγίανση», προσθέτοντας ότι η αρχή θα είναι τριμελές σώμα εξυγίανσης. Είπε επίσης ότι η αντίδραση του Διοικητή σε αυτή την πρόταση ήταν «συγχυσμένη».

Keywords
Τυχαία Θέματα