Επίτροπος Χαν: Χρειαζόμαστε γρήγορα απόφαση για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για να βγούμε από την κρίση

19:35 6/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εάν η Ευρώπη επιθυμεί να υπάρξει ανάκαμψη από την κρίση το συντομότερο δυνατό, χρειαζόμαστε γρήγορα μιαν απόφαση για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο – ΠΔΠ) γιατί αυτό θα επιτρέψει σε πολλούς ιδιώτες επενδυτές σε ολόκληρη την Ευρώπη να αποφασίσουν για τις επενδύσεις τους για τα επόμενα λίγα χρόνια, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Τζοχάνες Χαν, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για την Ατυπη Συνάντηση των Υπουργών Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Οι Υπουργοί

συζήτησαν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της προστιθέμενης αξίας της πολιτικής συνοχής, καθώς και τους τρόπους δημιουργίας καλύτερης διακυβέρνησης. Της συνάντησης προήδρευσε ο Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, αρμόδιος επίσης για θέματα Πολιτικής Συνοχής, Ανδρέας. Μαυρογιάννης.

Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνόδου, τα Κράτη Μέλη εξέθεσαν τις θέσεις τους στη βάση εγγράφου της Προεδρίας, με τίτλο «Βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και την προστιθέμενη αξία της πολιτικής συνοχής». Οι τρόποι για βελτίωση της διακυβέρνησης της πολιτικής συνοχής ήταν το θέμα που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του γεύματος, στη βάση άτυπου εγγράφου της Προεδρίας.

Στη βάση της συζήτησης της σημερινής συνάντησης θα ετοιμαστούν συμπεράσματα Προεδρίας , που θα τροφοδοτήσουν τις εργασίες για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ και θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις 20 Νοεμβρίου.

Ο κ Χαν ανέφερε πως είχαν μια εκτενή συζήτηση σε μια κρίσιμη στιγμή, λίγες μόνο εβδομάδες πριν την έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ΠΔΠ, προσθέτοντας πως η Πολιτική Συνοχής αποτελεί έναν από τους κύριους τομείς του προϋπολογισμού της ΕΕ και ως εκ τούτου ένα στόχο για πιθανές περικοπές.

Είπε πως οι συζητήσεις εστιάστηκαν στο πώς να ξοδεύονται καλύτερα τα διαθέσιμα χρήματα, προσθέτοντας πως «υπήρξε μια ορισμένη ασυμφωνία μεταξύ των διαφόρων εκπροσώπων γιατί ορισμένοι πιστεύουν, και αυτή είναι η πλειοψηφία, ότι το να ξοδεύονται καλύτερα τα χρήματα σημαίνει αυτόματα λιγότερα χρήματα, αλλά ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επενδύσεις», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως επένδυση σημαίνει επένδυση στους ανθρώπους αλλά επίσης και επένδυση στις περιφέρειες, στις χώρες και η δημιουργία υποδομών αλλά και η εκπαίδευση των ανθρώπων προκειμένου να υπάρξει συμβολή στην ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων.

Υπογράμμισε πως αυτό που χρειάζεται είναι μια ορθή απόφαση για τον επόμενο προϋπολογισμό, με την ελπίδα αυτή να υπάρξει το Νοέμβριο, χωρίς καθυστερήσεις.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ορθή μετάβαση στην επόμενη περίοδο. Για αυτό είναι που χρειαζόμαστε αποφάσεις τώρα», υπογράμμισε.

Ανέφερε πως «είναι σημαντικό να έχουμε αποφάσεις γιατί ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός είναι επενδυτικός προϋπολογισμός», προσθέτοντας πως 95% του προϋπολογισμού επιστρέφονται στα κράτη μέλη και μόνο 5% χρησιμοποιούνται για λειτουργικά έξοδα».

Είπε πως «χρειαζόμαστε μια απόφαση γρήγορα για να δείξουμε επ

Keywords
Τυχαία Θέματα