Σε εφαρμογή τέθηκε από σήμερα το νέο ωράριο στη δημόσια υπηρεσία

14:39 2/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τέθηκε από σήμερα σε εφαρμογή το νέο ωράριο στη δημόσια υπηρεσία, στο πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών μέτρων που πρέπει να εφαρμόσουν οι κυπριακές Αρχές στον τομέα αυτό, βάσει του Μνημονίου Συναντίληψης που υπεγράφη με την Τρόικα.

Από σήμερα ο χρόνος έναρξης του ωραρίου στη δημόσια υπηρεσία μετακινείται κατά μισή ώρα (από τις 7:30 στις 8:00), με επέκταση της ελαστικής περιόδου από μισή σε μια ώρα.

Ως εκ τούτου, οι δημόσιοι υπάλληλοι

μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των ωραρίων 8.00- 15.30 ή 9.00-16.30.

Οδηγίες που δόθηκαν την περασμένη Παρασκευή από το Υπουργείο Οικονομικών για επέκταση του νέου ωραρίου και στο ωρομίσθιο προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας, προκάλεσαν την αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ και ΔΕΕ ΚΔΟΚΩ-ΔΕΟΚ.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ ανέφεραν ότι «οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι της δημόσιας υπηρεσίας δεν μπορούν να αποδεχθούν το μονομερές ωράριο που απαιτεί να εφαρμόσει το Υπουργείο Οικονομικών, αφού αυτό βρίσκεται έξω από κάθε πλαίσιο λογικής, δεν καλύπτεται από την νομοθεσία, παραβιάζει τον κοινωνικό διάλογο και τα εργασιακά θέσμια και τους Κανονισμούς Απασχόλησης του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού, παραβιάζει σωρεία νομοθεσιών και αρχών για την υποχρέωση του εργοδότη για ασφαλείς και υγιεινές συνθήκες εργασίας».

Στην ανακοίνωση αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι η πλειοψηφία των ωρομισθίων απασχολείται στα κατασκευαστικά έργα, σε υπαίθριες εργασίες, και η οποιαδήποτε διαφοροποίηση του ωραρίου εργασίας τους λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στον τόπο μας, θα επηρεάσει αρνητικά τόσο την παραγωγικότητα όσο και τα επίπεδα ασφάλειας και υγείας.

Σύμφωνα με τις συντεχνίες ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΥΕΚ ΠΕΟ, «στην περίπτωση αλλαγής ωραρίου θα δημιουργηθούν πολλά σοβαρά προβλήματα τα οποία ποικίλουν ανάλογα με το κάθε Τμήμα και τη φύση της εργασίας που εκτελείται, αφού η απασχόληση των ωρομισθίων στις πλείστες περιπτώσεις δεν συνδέεται με την εξυπηρέτηση των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες».

Οι συντεχνίες ζητούσαν από το Υπουργείο Οικονομικών όπως ανακαλέσει τις οδηγίες και καλέσει σε διάλογο τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της η ΔΕΕ ΚΔΟΚΩ-ΔΕΟΚ κάλεσε επίσης την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της, την οποία θεωρεί «αυθαίρετη και παράτυπη».
Η ΔΕΕ ΚΔΟΚΩ-ΔΕΟΚ εκφράζει την «έντονη διαφωνία» της με τη «μονομερή», όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία «συγκρούεται άμεσα με την όλη φιλοσοφία περί διαφοροποίησης των ωραρίων και πιο συγκεκριμένα με την εξυπηρέτηση του κοινού και την αύξηση της παραγωγικότητας», όπως αναφέρει.

Σημειώνεται ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που κατέβαλε το ΚΥΠΕ δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσει με τον ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκο Χατζηπέτρου, προκειμένου να έχουμε την άποψη της συντεχνίας των δημοσίων υπαλλήλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα