Η πρόταση της ρωσικής ITERA κρίνεται ως ασύμφορη

14:04 2/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα επόμενα βήματα στο θέμα της εισαγωγής φυσικού αερίου ως ενδιάμεσης λύσης, υπό το πρίσμα ότι η πρόταση της ρωσικής ITERA κρίνεται από τη ΔΕΦΑ και τη ΡΑΕΚ ως ασύμφορη, εξέτασε σήμερα ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και

ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου Στέλιος Χειμώνας, η Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Ελένη Βασιλειάδου, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς και ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ, Στέλιος Στυλιανού.

“Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας και της επιθυμίας του Προέδρου, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την Προεδρία του κράτους, για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι που θα κάνει και την οικονομία πιο ανταγωνιστική και θα δώσει ανάσες στα νοικοκυριά”, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ότι στη σύσκεψη κατατέθηκε η άποψη της ΡΑΕΚ, που είναι ο σύμβουλος της Κυβέρνησης σε θέματα ενέργειας.
“Πρέπει να πω ότι σύμφωνα και με τις απόψεις της ΡΑΕΚ τόσο οι παραδοχές της ΑΗΚ όσο και το αποτέλεσμα της απόφασης της ΔΕΦΑ κρίνονται και τα δύο λογικά. Κατ` επέκταση, η ΔΕΦΑ μπορεί τώρα να προχωρήσει να λάβει τις αποφάσεις που η ίδια πιστεύει ότι θα είναι προς το συμφέρον του Οργανισμού και του δημοσίου συμφέροντος γενικότερα”.

Σε ερώτηση αν η πρόταση της εταιρείας ΙΤΕRA είναι ασύμφορη, ο κ. Λακκοτρύπης επανέλαβε πως “έχει επιβεβαιωθεί από την ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ότι οι παραδοχές και το αποτέλεσμα είναι λογικά”.
Ερωτηθείς ποια είναι τα επόμενα βήματα στη διαδικασία, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως έχει κατατεθεί έγγραφο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα επόμενα βήματα. Πρόσθεσε πως “κατ’ αρχάς θα πρέπει η ΔΕΦΑ να προχωρήσει με τις διαδικασίες της όπως θα αποφασίσει το ΔΣ και μετέπειτα θα δούμε, υπάρχουν διάφορες επιλογές ξανά για τη συνολική προσπάθεια της μείωσης του ηλεκτρικού ρεύματος”.

Ερωτηθείς αν οι διαδικασίες προνοούν έναρξη διαπραγματεύσεων με το δεύτερο προσφοροδότη, ο κ. Λακκοτρύπης περιορίστηκε να σημειώσει πως για τα θέματα αυτά θα αποφασίσει η ΔΕΦΑ.
Σε ερώτηση πώς προχωρά η Κυβέρνηση πολιτικά σε περίπτωση που δεν καρποφορήσει η διαδικασία ενώπιον της ΔΕΦΑ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως “έχουμε ήδη ενώπιον μας άλλες επιλογές που θα δούμε αν αυτή η διαδικασία δεν καταλήγει, επαναλαμβάνω, σε ουσιαστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που ήταν ανέκαθεν η θέση μας”.
Ερωτηθείς αν σε αυτές τις επιλογές περιλαμβάνεται και η προμήθεια από το Ισραήλ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες λόγω της εν εξελίξει διαδικασίας.

“Ας την αφήσουμε να ολοκληρωθεί με τον ένα τρόπο ή τον άλλο. Ήδη λέγονται και γράφονται πολλά, έχουμε ανεξάρτητες απόψεις πλέον, έχουμε ξεκάθαρη θέση για το τι συμφέρει και το τι ενδεχομένως να μη συμφέρει και να αφήσουμε τη ΔΕΦΑ να ολοκληρώσει το έργο της”, κατέληξε.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Ελένη Βασιλειάδου είπε η όλη διαδικασία είναι σε εξέλιξη, προσθέτοντας όμως ότι “αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ασύμφορο”.

“Θα καλέσουμε και πάλιν το ΔΣ να εξετάσουμε πού ήμαστε σήμερα μετά από τις διαβουλεύσεις που είχαμε, τις ενημερώσεις που είχαμε για να πάρουμε αποφάσεις για τα μετέπειτα στάδια”, πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα αν η διαδικασία επιτρέπει στη ΔΕΦΑ να διεξάγει διαπραγματεύσεις με το δεύτερο προσφοροδότη, η κ. Βασιλειάδου ανέφερε ότι η διαδικασία, με βάση τα έγγραφα του διαγωνισμού, “προνοεί ότι θα μπορούμε να πάμε και σε δεύτερο και σε άλλο προσφοροδότη που εμείς κρίνουμε”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, η κ. Βασιλειάδου είπε ότι η προσπάθεια της ΔΕΦΑ είναι να προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν θέματα σωστών διαδικασιών.
“Υπάρχουν θέματα διερευνήσεων σε τεχνοοικονομικά θέματα, αυτά τα θέματα είναι πάρα πολύ σοβαρά, πρέπει να προχωρούμε γρήγορα αλλά και φρόνιμα”, συμπλήρωσε
Σε ερώτηση αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα κατάληξης της διαδικασίας, η κ. Βασιλειάδου εξέφρασε την ελπίδα “σε μερικές εβδομάδες να έχουμε καταλήξει στο εάν μπορούμε να προχωρήσουμε με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας ή όχι”.

Ερωτηθείσα αν με τα δεδομένα που έχει ενώπιόν της η ΔΕΦΑ υπάρχει προοπτική για μια θετική κατάληξη, έστω και μετά από διαβουλεύσεις με τους επόμενους προσφοροδότες, η κ. Βασιλειάδου είπε πως “γενικά είναι πολύ δύσκολο το θέμα μας γιατί η κατανάλωση μας είναι μικρή και έχει μειωθεί λόγω των συνθηκών της οικονομικής κρίσης, χρειαζόμαστε υποδομές, που αυξάνουν το κόστος εισαγωγής φυσικού αερίου σαν μια ενδιάμεση λύση λόγω και του περιορισμένου χρόνου για τον οποία τη ζητούμε”.
“Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες, αλλά δεν είναι αδύνατες. Εάν οι συγκεκριμένοι παροχείς φυσικού αερίου μπορέσουν και δώσουν μια ικανοποιητικά χαμηλή τιμή θα μπορούσε να δουλέψει”, είπε προσθέτοντας ότι το θέμα εξαρτάται από τους προσφοροδότες”.

“Εμείς έχουμε βάλει κάτω τις δυνατότητές μας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο”, κατέληξε.
Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς είπε πως η ΡΑΕΚ κατέθεσε στη σύσκεψη την ανεξάρτητη της γνώμη, αφού εξέτασε τα στοιχεία που της απέστειλε ο Υπουργός Ενέργειας.

“Και το συμπέρασμα της είναι ότι με βάση τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας δεν οδηγείται ο τόπος σε κάποια ουσιαστική μείωση του κόστους ηλεκτρισμού,” κατέληξε.
Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ, Στέλιος Στυλιανού, ανέφερε ότι “η σημερινή σύσκεψη ήταν μια επιβεβαίωση της ορθότητας των δεδομένων και του τρόπου που εργάζεται ΑΗΚ όσο αφορά τον υπολογισμό του κόστους παραγωγής”.

Εξέφρασε τη χαρά του διότι η ΡΑΕΚ βεβαίωσε και τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς ότι οι παραδοχές και ο τρόπος υπολογισμού του κόστους ήταν λογικές.
“Με αυτά τα δεδομένα πιστεύω ότι η ΑΗΚ δούλεψε επαγγελματικά σωστά για το συμφέρον του τόπου για να βρούμε την κατάλληλη και πιο σωστή λύση”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα