Σε διόρθωση της ανακοίνωσης περί κατάταξης πληροφοριών προέβη η ΚΤΚ

10:32 3/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, με σημερινή ανακοίνωση, προέβη σε διόρθωση της ανακοίνωσης που εξέδωσε στις 31 Δεκεμβρίου 2012 σχετικά με την επικοινωνία στον Τύπο και στην κατάταξη πληροφοριών.

Στη σημερινή της ανακοίνωση, η ΚΤΚ σημειώνει ότι εκ παραδρομής είχε γίνει αναφορά σε “άλλες γενικότερες νομοθεσίες που αφορούν τη δημοσίευση ή χρήση πληροφοριών” από αρμόδιο Τμήμα της Τράπεζας

και εκφράζει τις ειλικρινείς της απολογίες για την αναστάτωση που προκλήθηκε.

Στο πλαίσιο της βέλτιστης πρακτικής, ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, η ΚΤΚ καλεί τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας να συνεργαστούν για την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών στις περιπτώσεις που περιέλθουν σε γνώση τους. Για το σκοπό αυτό, η ΚΤΚ σημειώνει πιο κάτω τις περιπτώσεις εκείνες όπου κρίνεται αναγκαίο να αποφεύγεται η δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών ή όπου τα ΜΜΕ θα ήταν καλό να προβαίνουν σε επικοινωνία με το Γραφείο Τύπου της ΚΤΚ ως προς την κατάταξη των πληροφοριών.

Σημειώνεται ότι η ΚΤΚ ενθαρρύνει και επικροτεί το δημόσιο διάλογο για θέματα κοινού ενδιαφέροντος περί τα οικονομικά όμως προκαλεί ανησυχία η κατά καιρούς εμφάνιση στα ΜΜΕ πληροφοριών που κατατάσσονται ως εμπιστευτικές/ απόρρητες είτε από την ΚΤΚ είτε από το ΕΣΚΤ/ευρωσύστημα και χαρακτηρίζονται ως ευαίσθητες είτε διότι μπορούν να τύχουν εκμετάλλευσης για αθέμιτο πλουτισμό είτε διότι μπορούν να επηρεάσουν την εφαρμογή της πολιτικής και στρατηγικής της Τράπεζας στην εκπλήρωση της αποστολής της.

Ως εκ τούτου, η Τράπεζα έχει την ευθύνη, μεταξύ άλλων, να προστατεύει τις ευαίσθητες πληροφορίες. Η ευθύνη αυτή προκύπτει από το άρθρο 25 των Περί της ΚΤΚ Νόμων και του άρθρου 37 του Καταστατικού του ΕΣΚΤ.

Η ΚΤΚ, το προσωπικό της, καθώς και όλο το προσωπικό των Εθνικών Κεντρικών Τραπεζών του ΕΣΚΤ είναι υποχρεωμένοι να προστατεύουν όλες τις πληροφορίες που καλύπτονται από το επαγγελματικό απόρρητο σύμφωνα με την παράγραφο 37 του Καταστατικού του ΕΣΚΤ. Για το σκοπό αυτό η ΚΤΚ έχει λάβει αναγκαία μέτρα και έχει θεσπίσει σχετικές εσωτερικές οδηγίες.

Κατ’ αντιστοιχία θεωρείται σκόπιμο τα ΜΜΕ να αποφεύγουν τη δημοσίευση ευαίσθητων πληροφοριών που περιέρχονται εις γνώση τους χωρίς την επίσημη κοινοποίηση τους από την ΚΤΚ ή και το ΕΣΚΤ/ Ευρωσύστημα. Οι ευαίσθητες πληροφορίες περιγράφονται στον ορισμό πιο κάτω και, όπου έχουν διαβαθμιστεί σημειώνονται ως περιορισμένης χρήσης, εμπιστευτικές ή απόρρητες. Τέτοιες πληροφορίες μπορεί να είναι πρακτικά συναντήσεων, αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΚ ή του ΕΣΚΤ/ Ευρωσυστήματος, άλλες πληροφορίες και έγγραφα της ΚΤΚ ή του ΕΣΚΤ/ Ευρωσυστήματος που αφορούν για παράδειγμα θέματα νομισματικής πολιτικής και θέματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας όπως η έκτακτη παροχή ρευστότητας στις Τράπεζες. Επιπρόσθετα, θα ήταν καλό τα ΜΜΕ να αποφεύγουν τη δημοσίευση πληροφοριών στις περιπτώσεις που προκαλείται αρνητική επίδραση στην αγορά, καθώς και στις περιπτώσεις όπου το περιεχόμενο τους δεν είναι εξακριβωμένο .

Η ΚΤΚ θα συνεχίσει την ενημέρωση των ΜΜΕ και του κοινού εφόσον οι πληροφορίες αυτές δεν επηρεάζουν αρνητικά την εφαρμογή της πολιτικής και στρατηγικής της Τράπεζας στην εκπλήρωση της αποστολής της.

Ευαίσθητες πληροφορίες θεωρούνται αυτές που πιθανόν να έχουν αρνητική επίδραση στην ΚΤΚ / ΕΣΚΤ ή το ευρωσύστημα και είναι πιθανό να επιφέρουν μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες συνέπειες:

• να επηρεάσουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τις εκ του νόμου εργασίες ή και στρατηγικούς στόχους ή εσωτερικούς επιχειρησιακούς στόχους της ΚΤΚ, του ΕΣΚΤ ή του ευρωσυστήματος,

• να προκαλέσουν κραδασμούς και ανεπιθύμητες κινήσεις στην αγορά,

• να προκαλέσουν οικονομική ζημιά στην ΚΤΚ/ ΕΣΚΤ/ ευρωσύστημα,

• να δώσουν πλεονέκτημα σε άτομα ή επιχειρήσεις,

• να εμποδίσουν την έρευνα, ή να διευκολύνουν τη διάπραξη εγκλήματος,

• να προκαλέσουν δυσφορία ή βλάβη σε αναγνωρίσιμα άτομα,

• να βλάψουν σοβαρά τα ζωτικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ενός κράτους μέλους και

• να οδηγήσουν σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών σε περιόδους κρίσεως.

Keywords
Τυχαία Θέματα