Σε ανάκαμψη ύστερα απο εξαετία ύφεσης η Ελλάδα το 2014

14:14 17/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης θα εισέλθει η Ελλάδα ύστερα από έξι συνεχόμενα έτη ύφεσης, εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος, στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική.

Παράλληλα, η ΤτΕ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας το τρέχον έτος στο 4,0% από 4,6%, ενώ φέτος θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα, (το πλεόνασμα

εξαιρουμένων των δαπανών για εξυπηρέτηση του χρέους) ύστερα από 11 χρόνια.

“Το 2014 θα είναι το πρώτο έτος θετικών ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ, μετά από μια εξαετία ύφεσης”, αναφέρει στην έκθεσή της η ΤτΕ, η οποία στηρίζει την πρόβλεψή της σε πέντε σημεία.

Την επιβράδυνση της πτώσης της κατανάλωσης, καθώς προβλέπεται ότι θα ανακοπεί η μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, τη θετική συμβολή της εξωτερικής ζήτησης, που θα ενισχυθεί από τις εξαγωγές αγαθών και τουριστικών υπηρεσιών, τη μικρή άνοδο των επιχειρηματικών επενδύσεων σε κατασκευές, πλην των κατοικιών, όπως προκύπτει από τη σχετική βελτίωση των δεικτών επενδυτικής ζήτησης, την ταχύτερη αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων και πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση αφενός των επενδύσεων στις υποδομές και αφετέρου των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

Σημειώνει ωστόσο ότι η επαλήθευση των θετικών προοπτικών για το 2014 που αναφέρονται παραπάνω, αλλά και η πορεία της οικονομίας στο μέλλον υπόκεινται ακόμη σε ισχυρές αβεβαιότητες.

“Σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται από το πολιτικό κλίμα, το οποίο παρουσιάζει στοιχεία πόλωσης και αντιπαραθέσεων, σε μια περίοδο μάλιστα που απαιτείται το αντίθετο: η σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε μια εθνική πολιτική για την έξοδο από την κρίση και για την ανάπτυξη”, αναφέρει η ΤτΕ, σημειώνοντας ότι το 2014 θα είναι έτος εκλογών που ενδεχομένως να αυξήσουν την πολιτική όξυνση.

“Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έχει καθοριστική σημασία, στην παρούσα φάση, να παραμείνει η οικονομική πολιτική προσηλωμένη στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με μεγάλο μακροχρόνιο όφελος και περιορισμένο και βραχυχρόνιο κόστος”, αναφέρεται και ζητείται η συνέχιση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Σημειώνει δε ότι για να παγιωθεί οριστικά η εμπιστοσύνη και για να δοθεί ώθηση στην ανάκαμψη, πρέπει να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για τη διευθέτηση του θέματος του δημόσιου χρέους, με βάση την απόφαση του Eurogroup της 26ης και 27ης Νοεμβρίου 2012.

Σταθμός το 2013

Σύμφωνα με την ΤτΕ, το 2013 είναι σταθμός για τη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς είναι εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης για πρώτη φορά μετά το 2002.

Όπως αναφέρεται, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης, αν και σταδιακά αποκλιμακούμενης, ύφεσης, το διαρθρωτικό πρωτογενές αποτέλεσμα εκτιμάται από την Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα έχει βελτιωθεί κατά 18,6 εκατοστιαίες μονάδες του δυνητικού ΑΕΠ την περίοδο 2010-2013, με συνέπεια να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους περίπου 4% του δυνητικού ΑΕΠ στο τέλος του 2013.

“Η βελτίωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και χαρακτηρίζεται ως μια από τις μεγαλύτερες που έχουν επιτευχθεί διεθνώς στον τομέα της δημοσιονομικής προσαρμογής”, σημειώνει η ΤτΕ.

Απόθεμα πέραν των €8 δις για τις τράπεζες

Παράλληλα, η ΤτΕ σημειώνει ότι ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί σύντομα η άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test), η οποία θα λάβει υπόψη την διαγωνιστική μελέτη που διενεργήθηκε από τον οίκο BlackRock, αλλά και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών.
Σε περίπτωση που θα απαιτηθεί κεφαλαιακή ενίσχυση βάσει των αποτελεσμάτων της άσκησης, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαθέτει ήδη ένα ικανοποιητικό απόθεμα μεγαλύτερο των Ε8 δισεκ. Ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα