Σχόλια βουλευτών στις τοποθετήσεις Α. Ορφανίδη

18:12 30/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τις αναφορές του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη για την οικονομία ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών σχολίασαν μετά το τέλος της συνεδρίας τόσο ο Πρόεδρος όσο και μέλη της Επιτροπής.

Αυτή η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε το κούρεμα του ελληνικού χρέους με την ίδια επιμέλεια που χειρίστηκε τα εκρηκτικά στο Μαρί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Αντιπρόεδρος του

ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Αναφερόμενος στην ενημέρωση που έτυχε η Επιτροπή Οικονομικών από το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιο Ορφανίδη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «είναι κοινή παραδοχή ότι η διελκυστίνδα μεταξύ Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας μόνο ζημιά έχει φέρει στην οικονομία της Κύπρου και στην αξιοπιστία του κράτους και της πολιτείας μας».

Θα θέλαμε ως ΔΗΚΟ να τονίσουμε, συνέχισε, ότι «μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι ο κ. Ορφανίδης δεν θα βρίσκεται στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του που πρόσφερε τα προηγούμενα χρόνια και να χρησιμοποιήσει τις δικές του γνώσεις και διασυνδέσεις προς όφελος της κυπριακής οικονομίας».

Συμφωνούμε, ανέφερε, με τα πλείστα των όσων έχουν λεχθεί σήμερα από πλευράς του Διοικητή σε σχέση με τους λόγους που έχει βρεθεί η κυπριακή οικονομία στα μαύρα χάλια, τα οποία διαπιστώνουμε σήμερα.

Είναι αδιάψευστο γεγονός και συμπέρασμα, συνέχισε, ότι το 2008-2011 παρά το ότι όλοι γνώριζαν τα προβλήματα, παρά το ότι κάποιοι από εμάς προειδοποιούσαν για την κρίση, παρά το γεγονός ότι προβλέπαμε ότι η Κυβέρνηση θα είχε σημαντική μείωση στα έσοδα, οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονταν σαν να μην συνέβαινε τίποτα.

Αποτέλεσμα σήμερα, ανέφερε, να έχουμε ως ορατό κίνδυνο, το ενδεχόμενο να ενταχθούμε σε μηχανισμό στήριξης επειδή η Κυβέρνηση μας δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και άλλες δαπάνες.

«Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση της κατρακύλας ήταν ότι το Δεκέμβριο του 2010, ο Προϋπολογισμός του 2011 ψηφίστηκε από τη Βουλή χωρίς στην ουσία να συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν το οποιονδήποτε ουσιαστικό μέτρο εξυγίανσης», πρόσθεσε.

Κι όλοι μας, είπε, θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας γι’ αυτή την πάρα πολύ άσχημη εξέλιξη που προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα στην αξιοπιστία του κράτους.

Θεωρώ όμως, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για εκείνο το τραγικό λάθος βαραίνει τον τότε Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που στο τέλος της ημέρας έχει και το καθήκον διαχείρισης της κυπριακής οικονομίας.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των λαθών, της κακής διαχείρισης, της αλόγιστης αύξησης των δημοσίων δαπανών, είπε, φθάσαμε το Μάιο του 2011 να αποκλειστούμε από τις διεθνείς αγορές.

Κι όλα αυτά, ανέφερε, πριν από το Μαρί, το οποίο δυστυχώς έκαμε τα πράγματα ακόμα χειρότερα.

«Σήμερα είχαμε μια επιπρόσθετη ενημέρωση από τον Διοικητή της ΚΤ ότι αυτή η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε το κούρεμα του ελληνικού χρέους με την ίδια επιμέλ

Keywords
Τυχαία Θέματα