Σάλος από το βιβλίο του πρώην Αυστραλού ΥΠΕΞ

10:55 11/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το βιβλίο του πρώην Αυστραλού υπουργού Εξωτερικών επί κυβέρνησης Γκίλαρντ, Μπομπ Καρ, που κατηγορείται ότι με τα όσα αποκαλύπτει θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της χώρας του με άλλες χώρες.

Ο κ. Καρ, στο βιβλίο του «Ημερολόγιο ενός Υπουργού Εξωτερικών», μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι είναι όντως σνομπ, όπως κατηγορήθηκε, κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι είναι αποκαλυπτικός. Μιλά, για παράδειγμα, αναλυτικά, με ποιον τρόπο και σε ποιο σημείο η πρώην πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ, είχε επηρεαστεί αισθητά από ένα «σκληρό» -υπέρ των Ισραηλιτών- λόμπι και ότι την πίεζε να παραιτηθεί από μια κυβέρνηση που φαινόταν να καταρρέει. Αποκαλύπτει, επίσης, ότι αναρίθμητες φορές υπήρξε ο δέκτης αρνητικών σχολίων από ηγέτες του εξωτερικού, κατά του πρώην πρωθυπουργού των Εργατικών, Κέβιν Ραντ.

Πρόκειται για μια αναφορά στις εμπειρίες του, ως υπουργού Εξωτερικών, διάρκειας 18 μηνών. Φαίνεται να περιαυτολογεί για τους θριάμβους που έζησε ως διπλωμάτης, τις υψηλού επιπέδου συσκέψεις και συζητήσεις που είχε με αρχηγούς κρατών, δίνοντας, επίσης, μια λεπτομερή περιγραφή στις εσωτερικές αδυναμίες και συγκρούσεις του Εργατικού Κόμματος. Επίσης, αναφέρεται, στην ραγδαία ανάπτυξη της Κίνας και τους λανθασμένους, όπως λέει, χειρισμούς των ΗΠΑ επί του θέματος.

Σε προσωπικό επίπεδο, μιλά για τη ρουτίνα σωματικής άσκησης που ακολουθεί, τις γαστρονομικές προτιμήσεις του, τις αποδράσεις του με τον Χένρι Κίσινγκερ και τι απολάμβανε στα ταξίδια πρώτης θέσης.

Αποκαλύψεις για την επικοινωνία του με την πρώην πρωθυπουργό, Τζούλια Γκίλαρντ, υπογραμμίζονται στο ημερολόγιο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, ο ίδιος, δε, ισχυρίζεται ότι «το βιβλίο δεν θα απέδιδε την αλήθεια, αν οι διαφωνίες μεταξύ της πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, είχαν αλλοιωθεί ή ακόμη και αποσιωποιηθεί».

Αναφερόμενος στις τελευταίες μέρες της Γκίλαρντ, πριν την πτώση της, ο Μπομπ Καρ, λέει ότι τη συμβούλεψε και την προέτρεψε να παραιτηθεί προκειμένου να σώσει την αξιοπρέπειά της και το όνομά της. Αρνήθηκε, σημειώνει, ενώ ο ίδιος δε πιστεύει ότι η άρνησή της πήγαζε από το άσβεστο μίσος της για τον Κέβιν Ραντ.

Στελέχη του Εργατικού Κόμματος, όπως ο Ντέιβιντ Φίνεϊ και ο ‘Ανθονι Μπερν, κατηγόρησαν δημόσια τον Μπομπ Καρ για « φιλαυτία» και παράβαση των κανονισμών της Βουλής.

Η υπουργός Εξωτερικών, Τζούλι Μπίσοπ, εκφράζοντας την άποψή της για το βιβλίο του Καρ, είπε ότι «υπάρχει φόβος να επηρεάσει και να βλάψει τις διεθνείς σχέσεις της Αυστραλίας. Αν και σε προκαλεί να ειρωνευτείς, ακόμη και να γελοιοποιήσεις τον συγγραφέα με όλες αυτές τις αναφορές στο άτομό του και τις περιαυτολογίες του, που όντως προκαλούν ειρωνικά σχόλια, δεν μπορείς να μην παραδεχθείς ότι το βιβλίο αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο να βλάψει τις σχέσεις της Αυστραλίας με διεθνούς κύρους ηγέτες».

Ο ίδιος υπερασπίστηκε το περιεχόμενο, αλλά και το ύφος γενικά της γραφής, λέγοντας ότι αυτό που τον ενδιέφερε ήταν να γράψει ένα βιβλίο που να προκαλεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη. «Έχω πραγματικά διασκεδάσει πολύ αυτοσαρκάζοντας, καθώς επίσης και με τα αστεία που γράφω στο βιβλίο» σημειώνει ο ίδιος.

Keywords
Τυχαία Θέματα