«Αστακός» η Αθήνα λόγω… Μέρκελ

10:15 11/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Λίγο μετά το μεσημέρι αναμένεται η άφιξη της καγκελάριου της Γερμανίας, Ανγκέλας Μέρκελ, στην Αθήνα όπου από νωρίς σήμερα το πρωί είναι ήδη έντονη η αστυνομική παρουσία.

Σταδιακά, από τις 10 το πρωί θα αρχίσει να αποκόπτεται το κέντρο της πόλης, και από τις 11.30 ως και τις 9.30 το βράδυ ισχύει απαγόρευση κάθε πορείας και διαδήλωσης διαμαρτυρίας.

Τα μέτρα έχουν ενταθεί περισσότερο

από κάθε άλλη φορά σε ανάλογη επίσκεψη, λόγω και της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος με ισχυρή έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, που προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές και κινητοποίησε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία δεν αποσυνδέει την ενέργεια με τη χθεσινή επιτυχημένη πρώτη απόπειρα εξόδου της Ελλάδος στις διεθνείς οικονομικές αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, ούτε με την σημερινή έλευση της κ. Μέρκελ.

Στις 15:15 το απόγευμα θα συμμετάσχει μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Αντώνη Σαμαρά σε φόρουμ νέων επιχειρηματιών, που κινητοποιούνται σε καινοτόμους τομείς. Και περίπου μία ώρα αργότερα οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν και θα συνομιλήσουν με εκπροσώπους θεσμικών φορέων και εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η κ. Μέρκελ δίδει μεγάλη σημασία σ’ αυτό που η ίδια ονομάζει «νέα επιχειρηματικότητα» και, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχο της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, θα θελήσει να ακούσει από τους πιο νέους Έλληνες επιχειρηματίες την άποψή τους για το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα και, κυρίως, για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να ανακοινωθεί από την κ. Μέρκελ η δημιουργία και η κατ’ αρχήν χρηματοδότηση από τη χώρα της ενός «Ελληνογερμανικού Επενδυτικού Ταμείου», που θα στηρίζει ακριβώς τις προσπάθειες νέων επιχειρηματιών σε καινούργιους τομείς ανάπτυξης, και θα προωθεί την συνεργασία τους με αντίστοιχες γερμανικές εταιρείες.

Εν τω μεταξύ, η Διακομματική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων έχει εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελο Μεϊμαράκη να μεσολαβήσει ώστε να επιτευχθεί, έστω και στα πλαίσια ενός ασφυκτικού προγράμματος, μία συνάντηση με την κ. Μέρκελ για το θέμα αυτό.

Η Ελλάδα ζητά από τη Γερμανία αποζημιώσεις για εγκλήματα που διέπραξαν οι Ναζί που εισέβαλαν στη χώρα τον Απρίλιο του 1941 κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότεροι από 250.000 Έλληνες πέθαναν στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, οι πιο πολλοί από πείνα. Η Γερμανία, τότε, πήρε επίσης από μόνη της ένα σημαντικό δάνειο από την Τράπεζα της Ελλάδος, αυτό που σήμερα η Ελλάδα αποκαλεί «κατοχικό δάνειο», ώστε να καλύψει με αυτό τα έξοδα των κατοχικών της επιχειρήσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση, δια της Διακομματικής Επιτροπής, έχει συντάξει ένα σχετικό 80σέλιδο πόρισμα, το οποίο είναι εμπιστευτικό, τόσο για τις πολεμικές αποζημιώσεις, όσο και για το κατοχικό δάνειο. Συνολικά, η απαίτηση μπορεί να φτάνει και τα 162 δις ευρώ.

Δεν θεωρείται εύκολο, αν και δεν αποκλείεται, να δει η κ. Μέρκελ την Επιτροπή αυτή, παρά το γεγονός ότι επισήμως η Γερμανία θεωρεί το θέμα των αποζημιώσεων λήξαν.

Ενδέχεται, όμως, να της τεθεί σχετικό ερώτημα κατά την κοινή συνέντευξη που θα δώσει με τον κ. Σαμαρά σε εκπροσώπους ελληνικών και ξένων Μέσα Ενημέρωσης, αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου στις 5.30 το απόγευμα.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι εκείνο που σίγουρα θα δώσει η Γερμανίδα καγκελάριος στην κυβέρνηση Σαμαρά είναι θετικά σχόλια για το μέχρι τώρα έργο της, και στήριξη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αναμένεται βεβαίως, εκτός από επαίνους προς την κυβέρνηση και προς το λαό «για τις θυσίες του», να επιμείνει στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στα πλαίσια της επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.

Διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν ότι η κ. Μέρκελ ασφαλώς και θα θελήσει με την επίσκεψη αυτή, «εκθειάζοντας τις προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός τα 4 τελευταία χρόνια της κρίσης, να περιορίσει τις επικρίσεις και να βελτιώσει την προσωπική της εικόνα» η οποία, σε μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινής γνώμης δεν είναι καλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες για την προεκλογική του εκστρατεία στα πλαίσια της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της Κομισιόν, δήλωσε ότι η σημερινή επίσκεψη Μέρκελ «δεν είναι θεσμική, όπως ήταν η πρόσφατη του Γερμανού Προέδρου, Γιοάχιμ Γκάουκ ο οποίος ζήτησε να δει, και είδε την Αξιωματική Αντιπολίτευση».

Η καγκελάριος, κατά τον κ. Τσίπρα, έρχεται «μόνο για να συναντηθεί με τον εδώ αντιπρόσωπό της, κ. Σαμαρά», και πιστεύει πως η επίσκεψη θα έχει «τα αντίθετα του αναμενόμενου αποτελέσματα» αφού, όπως υποστηρίζει, «στην Ελλάδα νοικοκύρης είναι ο ελληνικός λαός, και αυτός θα έχει τον τελικό λόγο».

Keywords
Τυχαία Θέματα