Ρόλο στη διαχείριση του λιμανιού Λατσιού θέλει η Πόλις Χρυσοχούς

13:18 7/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Λόγο και ρόλο στη διαχείριση του λιμανιού του Λατσιού, επιθυμεί ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Άγγελος Γεωργίου Οδυσσέως, ο οποίος συμμετείχε στη δημόσι διαβούλευση για θέματα που αφορούν τη λιμενική βιομηχανία.

Ο κ. Οδυσσέως εξέφρασε την άποψη ότι η συνδιαχείριση τέτοιων έργων, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αρχής και του κράτους, θα είναι η πιο επιτυχημένη συνταγή.

Ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, δήλωσε ο κ. Οδυσσέως, έχει έντονες απόψεις αναφορικά με το

ιδιοκτησιακό καθεστώς του λιμανιού του Λατσιού και την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η αναβάθμιση και επέκταση του, που βρίσκεται σε στασιμότητα από το 2007 μετά τη γνωστή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφορικά με τα λιμάνια Κάτω Πάφου και Λατσιού.

«Είχαμε χαιρετήσει τις προθέσεις αναβάθμισης και αξιοποίησης του λιμανιού του Λατσιού και ιδιαίτερα της νέας λιμενολεκάνης που αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί πάγιο αίτημα μας», σημείωσε.

Θεωρούσαμε και θεωρούμε, είπε, «ότι η αναβάθμιση και επέκταση επιβάλλεται να γίνει άμεσα και χωρίς άλλες καθυστερήσεις κάτι που θα έχει πολύ ευεργετικές επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής σε μια δύσκολη μάλιστα» λογω της οικονομικής κρίσης.

Πρόσθεσε πως με την σωστή διαμόρφωση και αναβάθμιση το λιμάνι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο προσέλκυσης ναυτικού τουρισμού.

Το Λατσί διαθέτει σήμερα 180 θέσεις. Για να είναι όμως βιώσιμος ένας τουριστικός Λιμένας, σύμφωνα με το Δήμαρχο, «θα πρέπει να διαθέτει μεταξύ άλλων ικανοποιητικό αριθμό θέσεων ελλιμενισμού», αλλά «και να μελετηθεί με προσοχή η επέκτασή του, ώστε να διαφυλαχθεί η ομορφιά, η γραφικότητα, η σχετική γαλήνη και ησυχία που υπάρχει σήμερα».

Αφού σημείωσε ότι στη διαχείριση θα πρέπει απαραίτητα ο Δήμος της Πόλης Χρυσοχούς να έχει λόγο και ρόλο, εκφράζοντας την άποψη ότι η συνδιαχείριση τέτοιων έργων, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αρχής και του κράτους θα είναι η πιο επιτυχημένη συνταγή, είπε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει οριστικά και μόνιμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς του λιμανιού, να δημιουργηθεί μόνιμη πρόσβαση και χώρος στάθμευσης, σταθμός καυσίμων, να ολοκληρωθεί το πολεοδομικό έργο που προβλέπει τη διαμόρφωση και ανάπλαση του χερσαίου χώρου, μέρος της όλης αξιοποίησης και διαμόρφωσης του λιμανιού θα πρέπει να αποτελέσει και η αξιοποίηση των πετρόκτιστων αποθηκών, με τη δημιουργία πολιτιστικής υποδομής, κάτι που θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή Λατσιού.

Σημείωσε, επίσης, πως θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες όπως π.χ. η κατασκευή αγκυροβολίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα προσέγγισης κρουαζιερόπλοιων στην περιοχή του Λιμανιού που θα βοηθήσει στην οργάνωση ή την συμπερίληψη της περιοχής σε κρουαζιέρες, θα πρέπει ακόμη να μελετηθεί η δημιουργία Σταθμού Τελωνειακού Ελέγχου.

Ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον από ρωσική εταιρεία να εντάξει το λιμάνι στις δραστηριότητες της, κάτι που θα είχε σημαντικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς και ολόκληρη της επαρχία και “όχι να καταστεί πάρκινγκ για αδρανοποιημένα σκάφη”.

Το ζητούμενο για μας, κατέληξε ο κ. Οδυσσέως, δεν είναι ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής ή πως θα ονομαστεί αυτός ο πολύ ευαίσθητος και ζωτικός χώρος, αλλά πώς θα γίνει ένα έργο σωστά μελετημένο το συντομότερο δυνατό και με τέτοιο τρόπο που θα συμβάλει στη γενικότερη οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα