Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: Ο ρόλος μας δεν είναι να υποκαταστήσουμε το κράτος

Πηγή: www.romfea.gr

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε και φέτος ο Πολιούχος της Αλεξανδρουπόλεως Άγιος Νικόλαος, αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, στον ομώνυμο Μητροπολιτικό Ναό.

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου απέτελεσε τον πυρήνα που γύρω του αναπτύχθηκε ολόκληρη η Αλεξανδρούπολη κατά τον 20ο αιώνα.

Το απόγευμα της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός του Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου.

Πλήθος κόσμου

συνέρρευσε για να προσκυνήσει το ιερό λείψανο και την εικόνα του Προστάτου Αγίου της πόλεως ενώ παρευρέθησαν όλοι οι τοπικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες.

Παρών στον Πανηγυρικό Εσπερινό ήταν κι ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο τι είναι Εκκλησία, ξεκινώντας από τις ακρογιαλιές της Τιβεριάδας μέχρι τις εθνικές Εκκλησίες της σημερινής εποχής.

Επεσήμανε πως ο ρόλος της Εκκλησίας σήμερα δεν είναι να υποκαθιστά το κοινωνικό κράτος, λειτουργώντας Ιδρύματα, Γηροκομεία και Συσσίτια, αλλά ο ρόλος της είναι τριπλός:

Να βοηθήσει τους ανθρώπους α) να νικήσουν τη ζωή, β) να νικήσουν την φθορά της αμαρτίας, και γ) να νικήσουν τον θάνατο.

«Η Εκκλησία δεν είναι μόνο οι επίσκοποι και ιερείς», είπε ο Σεβασμιώτατος, «ούτε μόνο οι πιστοί, αλλά οι ιερείς με τον επίσκοπό τους και τον πιστό λαό του Θεού αποτελούν την κάθε τοπική Εκκλησία».

Τέλος, αναφερόμενος στον εορταζόμενο Άγιο Νικόλαο είπε πως, όπως λέει και το απολυτίκιό του, ήταν στην ζωή του «κανόνας πίστεως, εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλος, κι έτσι κέρδισε με την ταπείνωσή του τα υψηλά και με την πτωχεία του τα πλούσια» και ευχήθηκε στο πολυπληθές εκκλησίασμα να τον έχει σαν παράδειγμα στην καθημερινή του ζωή.

Στο τέλος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος καλωσόρισε στην πόλη μας τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Καλαφάτη καθώς επίσης και τον νέο Λιμενάρχη κ. Κασσανδρινό, στον οποίο ευχήθηκε διπλά επί τη αναλήψει των νέων του καθηκόντων και για την εορτή του προστάτου αγίου των ναυτικών.

Το πρωί της Παρασκευής 6 Δεκεμβρίου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό από τον Μητροπολίτη μας.

Την Θεία Λειτουργία παρηκολούθησαν άπαντες οι τοπικοί άρχοντες, πολιτικοί, στρατιωτικοί, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί και πλήθος κόσμου που γέμισε ασφυκτικά τον Μητροπολιτικό Ναό.

Στο τέλος της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ομιλώντας προς το εκκλησίασμα αναφέρθηκε στον Ναό του Αγίου Νικολάου που ανοικοδομήθηκε σε καιρούς δύσκολους για τους Έλληνες της περιοχής και με προσφορές και δωρεές όλων των κατοίκων, και χαρακτηριστικά ανέγνωσε από τα αρχεία του Ναού ένα έγγραφο-πληρεξούσιο αναφερόμενο στην αγορά οικοδομικών υλικών κατά την ανέγερση του Ναού και στην προσοχή που εφιστούσε η εκκλησιαστική επιτροπή για την συνετή χρήση των χρημάτων που προέρχονταν από δωρεές των πιστών της πόλεως.

Ακολούθησε η καθιερωμένη Λιτάνευση της εικόνος του Αγίου στους δρόμους της πόλεως μέχρι την παραλιακή λεωφόρο και η δέηση εμπρός από το κτίριο του Λιμεναρχείου Αλεξανδρουπόλεως.

Στην Λιτανεία συμμετείχε πλήθος κόσμου, ενώ την εικόνα του Αγίου κρατούσαν στους ώμους τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα