Προβληματισμό και ανησυχία εκφράζει η Συμμαχία Πολιτών για μεθοδεύσεις στο Κυπριακό

17:13 27/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Προβληματισμό και ανησυχία εκφράζει η Συμμαχία Πολιτών για μεθοδεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και το Εθνικό Συμβούλιο να προβληματισθούν σοβαρά κατά πόσον είναι οι κατάλληλες οι παρούσες συνθήκες για τη διαπραγμάτευση επίλυσης του Κυπριακού, “όταν”, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, “Κύπρος και Ελλάδα είναι οικονομικά εξαρτημένες και ευάλωτες σε εκβιασμούς”.

“Αλλά και όταν”, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, “τα

κείμενα, που έχουν ανταλλαγεί μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του κ. Έρογλου, όχι μόνον δεν ξεκαθαρίζουν τη βάση και τις αρχές λύσης του Κυπριακού, αλλά δημιουργούν προϋποθέσεις για να συζητήσουμε λύση, η οποία δεν θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν θα διασφαλίζει μίαν και ενιαία κυριαρχία, αλλά θα επιτρέπει στην τουρκική πλευρά να διεκδικήσει δύο κράτη και την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο επίσκεψής του σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε “απογοήτευση και ανησυχία για τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος ουσιαστικά”, όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, “βλέπει να υπάρχει σύγκλιση που να επιτρέπει την έναρξη των συνομιλιών ενωρίς εντός του 2014″.

“Η στάση του Γενικού Γραμματέα είναι ποντιο-πιλατική και δεν βλέπει”, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “τις ακραίες και απαράδεκτες θέσεις της τουρκικής πλευράς που οδηγούν σε δύο κράτη, αλλά εκείνο φαίνεται που τον ενδιαφέρει, όπως και κάποιες άλλες δυνάμεις, είναι απλά να κλείσει το Κυπριακό, ανεξάρτητα από την ποιότητα της λύσης του προβλήματος”.

Εξοπλισμοί

Στις δηλώσεις του, ο κ. Λιλλήκας έθεσε και ερωτήματα για την αγορά δύο πλοίων ανοιχτής θαλάσσης που φέρουν αμερικάνικο εξοπλισμό, δηλώνοντας ότι τα ερωτήματα ετέθησαν στον Υπουργό Άμυνας και στην Κυβέρνηση αναφορικά με την απόφαση για αγορά δύο πλοίων ανοιχτής θαλάσσης από το Ισραήλ.

“Ως Συμμαχία Πολιτών”, είπε, “δεν διαφωνούμε με την απόκτηση πλοίων ανοιχτής θαλάσσης για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στην κυπριακή ΑΟΖ και στις ενεργειακές υποδομές που θα αποκτήσει σύντομα η Κύπρος”.

“Αυτά τα πλοία, που έχει συμφωνήσει να αγοράσει η Κυβέρνηση, φέρουν αμερικανικό εξοπλισμό” και “ερωτούμε ξανά την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Άμυνας και, αν επιμένουν να μην απαντούν, τότε το θέμα θα εγγραφεί και στη Βουλή”.

“Η Κυβέρνηση, με το συμβόλαιο έχει εξασφαλίσει ότι αυτά τα πλοία θα φέρουν τον αμερικάνικο εξοπλισμό; Και δεύτερο και κυριότερο, σε περίπτωση βλάβης ή συντήρησης, υπάρχει πρόνοια και δέσμευση ότι η αμερικάνικη Κυβέρνηση θα επιτρέψει τον εκσυγχρονισμό και τις επιδιορθώσεις του αμερικάνικου οπλικού συστήματος που υπάρχει σε αυτά τα πλοία ή θα έχουμε την ίδια τύχη του ελικοπτέρου που έχει καθηλωθεί, γιατί η αγγλική Κυβέρνηση δεν επιτρέπει την πώληση ενός αγγλικού εξαρτήματος για να λειτουργήσει το ελικόπτερο;” πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας.

Σχολιάζοντας και το θέμα των ρωσικών ελικοπτέρων, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό “εγείρεται σε μια στιγμή κατά την οποία έχει αποδυναμωθεί η ισχύς της Εθνικής Φρουράς και αυτό μας γεννά πολλά ερωτήματα ως προς τι θέλουν να επιτύχουν αυτοί που εγείρουν το θέμα των ρωσικών ελικοπτέρων”.

“Εάν έγιναν λάθη στην αγορά ή στον εξοπλισμό των ρωσικών ελικοπτέρων”, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “υπενθυμίζουμε ότι η αγορά έγινε από την προηγούμενη διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ”.

“Για εμάς”, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, “εκείνο που έχει σημασία είναι να διατηρηθεί η δύναμη της Εθνικής Φρουράς και όχι να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες ουσιαστικά για καθήλωση αυτών των ελικοπτέρων και για αγορά νέων ελικοπτέρων”.
Ημικρατικοί οργανισμοί

“Όσον αφορά τους διορισμούς των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “φαίνεται ότι απλά άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς”.

“Παρά τις εμπειρίες που έχουμε από τις κομματικές παρεμβάσεις στους ημικρατικούς, τελικώς”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “η Κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα κόμματα συνεχίζουν να λειτουργούν με τις νοοτροπίες του παρελθόντος”.

“Θα ανταλλαγούν λίστες είτε προφορικώς είτε γραπτώς και τελικώς θα μας πουν ότι οι πλέον άξιοι και οι πλέον ικανοί είναι και πάλιν οι κομματικοί”, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

“Η Συμμαχία”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “δεν ενδιαφέρεται με αυτούς τους όρους να προσφέρει ούτε ονόματα, ούτε και συμμετοχή σε οποιοδήποτε Συμβούλιο οποιουδήποτε ημικρατικού οργανισμού”.
Κρατική χορηγία στα κόμματα

Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε και στην απόφαση της ιταλικής Κυβέρνησης να τερματίσει την κρατική χορηγία των κομμάτων, λέγοντας πως “στην Κύπρο, σε μιαν εποχή όπου έχουν αποκοπεί επιδόματα, συντάξεις, βοηθήματα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού μας όπως είναι οι ανάπηροι, ο μόνος προϋπολογισμός όπου δεν έγινε καμιά αποκοπή είναι οι χορηγίες των κομμάτων”.

“Αυτό το γεγονός”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “δεν περιποιεί τιμή για τα κόμματα που δείχνουν να έχουν πάρει διαζύγιο από την κοινωνική πραγματικότητα”.

“Είναι καιρός”, πρόσθεσε, “να υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος για να ρυθμισθεί με πλήρη διαφάνεια και νομοθετικά το ζήτημα της χορηγίας των κομμάτων, αλλά και το ζήτημα που αφορά και τη χρηματοδότηση, αποκλείοντας και αποτρέποντας τη διαπλοκή των κομμάτων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα