Προβληματισμό για τις αποφάσεις του Eurogroup διαπίστωσε στο Λονδίνο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

22:21 9/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε συναντήσεις με Βρετανούς πολιτικούς παράγοντες ήταν αφιερωμένη η δεύτερη μέρα της επίσημης επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στο Λονδίνο.

Αρχικά έγινε δεκτός στο Φόρεϊν Όφις από τους αρμόδιους για την Κύπρο ανώτερους υπηρεσιακούς αξιωματούχους, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συζητήσει τις εξελίξεις στην οικονομία του νησιού αλλά και το Κυπριακό.

Τις θέσεις του πάνω στα ίδια ζητήματα ανέπτυξε

και κατά τη διάρκεια γεύματος διάρκειας δύο ωρών στο κτίριο του Κοινοβουλίου στο Γουέστμινστερ με εκπροσώπους όλων των κομμάτων από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Μάικ Φρηρ, Άντι Λοβ, Τζιμ Σέρινταν και ο λόρδος Χάρις που παρουσίασαν τις δικές τους εκτιμήσεις και ζήτησαν να ενημερωθούν για όλες τις νεότερες εξελίξεις.

Στη συνέχεια ο κ. Κυπριανού, που συνοδευόταν από τον επικεφαλής του ΑΚΕΛ Ηνωμένου Βασιλείου Πάμπο Χαραλάμπους, τον πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Πήτερ Δρουσιώτη και τη διευθύντρια του γραφείου του Μαρίνα Σάββα, έγινε δεκτός στα γραφεία της Ένωσης Εργατικών Συνδικάτων (TUC) από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Πολ Νόβακ.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με συνάντηση στα γραφεία του Κοινοβουλίου με τον σκιώδη υφυπουργό Οικονομικών των Εργατικών Κρις Λέσλι. Ο κ. Λέσλι ζητήθηκε να ενημερωθεί για τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο, εκφράζοντας τη γνώμη ότι η χώρα χρησιμοποιήθηκε από τους εταίρους ως πείραμα λόγω του μικρού μεγέθους της. Σημείωσε ότι εξ αρχής θεώρησε πρόφαση τα περί βρώμικου ρωσικού χρήματος και εξέφρασε τη συμπαράσταση του κόμματός του στον κυπριακό λαό. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στις εκτιμήσεις τους επί των εξελίξεων, ενώ ο κ. Κυπριανού κάλεσε το συνομιλητή του να επισκεφθεί την Κύπρο.

Σε δήλωσή του ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι συνάντησε πάρα πολλά ερωτηματικά για το περιεχόμενο των αποφάσεων του Eurogroup από όλους τους συνομιλητές του και για το πώς έχει εξελιχθεί μετά από αυτές η οικονομική κατάσταση στη χώρα. «Είναι διάχυτη η άποψη πως αυτό που έχει γίνει από το Eurogroup ήταν κάτι που εξέπληξε τους πάντες, κάτι που δεν αναμενόταν, που ήταν έξω από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν προηγούμενα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι από την πλευρά του σημείωσε στις συναντήσεις του πως η απόφαση του Eurogroup ήταν έξω από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν οι εταίροι τις υποθέσεις της Γαλλίας και της Ισπανίας πριν από λίγες ημέρες. «Αυτό επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι η ΕΕ λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά και ότι οι αποφάσεις για την Κύπρο λήφθηκαν με άλλα κριτήρια και όχι με καθαρά οικονομικά», είπε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας πως η αίσθηση που επικρατεί στο Λονδίνο είναι ότι η απόφαση θα είναι καταστροφική για την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως έχει εκφράσει την ξεκάθαρη θέση του ΑΚΕΛ ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό, κάτι που προσδιορίζεται χρονικά για το φθινόπωρο. «Έχει τεράστια σημασία πώς θα αρχίσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις και μέσα σε ποιο πλαίσιο θα κινηθούν. Για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρξει δέσμευση της τουρκικής πλευράς ότι θα καταθέτει προτάσεις οι οποίες θα συμπεριλαμβάνονται στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επίλυσης του Κυπριακού», δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

Ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί πως μια συμφωνημένη λύση που θα είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη θα συμβάλει τα μέγιστα στο να υπάρξει και αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας: «Θα στηρίξουμε μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, αυτό είναι το μήνυμα που έχω μεταφέρει σε όλους τους συνομιλητές μου, οι οποίοι έχουν δείξει, πρέπει να πω, τεράστιο ενδιαφέρον. Ελπίζω και εύχομαι αυτό να μεταφραστεί στην πράξη με συγκεκριμένες ενέργειες».

Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το ποια ήταν η αντίδραση που συνάντησε παρουσιάζοντας την πρόταση του ΑΚΕΛ για απεμπλοκή από το μνημόνιο, ο ΓΓ του κόμματος απάντησε ότι σε αντίθεση με αρκετούς στην Κύπρο οι οποίοι προσπαθούν να κινδυνολογήσουν και να χλευάσουν την πρόταση, στο Λονδίνο συνάντησε ευήκοον ους. «Δηλαδή είχαν τη διάθεση όχι απλά και μόνο να ακούσουν, αλλά και να ενώσουν τον προβληματισμό τους λέγοντας ότι οι εξελίξεις στην ΕΕ έχουν απογοητεύσει τους πάντες και ότι ίσως μια λύση θα έπρεπε να αναζητηθεί προ αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της δημιουργίας κάποιων άλλων δεδομένων σε ό,τι αφορά τις χώρες-μέλη της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού. Εκτίμησε ότι από μια μεγάλη μερίδα Βρετανών αναπτύσσεται μια τέτοια προσέγγιση, «ότι δηλαδή θα πρέπει κάποιες χώρες ανάμεσα στις οποίες είναι η Κύπρος να αναζητήσουν λύσεις εκτός μνημονίου και μια πρώτη λύση που θα μπορούσε να προσφερθεί είναι αυτή που το ΑΚΕΛ προτείνει όχι ως λύση-συνταγή, αλλά ως βάση για προβληματισμό μεταξύ των πολιτικών κομμάτων». Όπως συμπλήρωσε, οι Βρετανοί συνομιλητές του θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία αλλά και αλλού.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο οι συνομιλητές του συμμερίστηκαν την ανησυχία της κυπριακής πλευράς ότι η Τουρκία αποπειράται να εκμεταλλευτεί προς όφελός της στο Κυπριακό τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο κ. Κυπριανού απάντησε: «Έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όταν τους ανέπτυξα αυτή τη δική μας ανησυχία και πρέπει να πω ότι ασπάζονται σε μεγάλο βαθμό τα επιχειρήματα τα οποία έχω αναπτύξει, ότι δηλαδή θα καταβληθεί μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και θα πρέπει να αντισταθούμε. Είναι για αυτό το λόγο που έχω πει ότι ελπίζω και εύχομαι οι απόψεις που έχουν εκφράσει (οι συνομιλητές μου) να βρουν έμπρακτη εφαρμογή, δηλαδή με συγκεκριμένες ενέργειες να στηρίξουν την Κύπρο προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της Παρασκευής, αφού πρώτα θα έχει συναντήσεις με παράγοντες της παροικίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα