Καθήκον η διαφύλαξη της ΕΕ, σημειώνει ο Δ. Αβραμόπουλος

20:03 9/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Να αναλογιστούμε τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες, οι οποίες αποτελούν θεμέλιο και ζωτικό συστατικό στοιχείο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλληλοκατανόησης και πάνω από όλα την αξία της αλληλεγγύης. Της έμπρακτης αλληλεγγύης προς ισότιμους εταίρους με τους οποίους, μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας, οικοδομείται βήμα βήμα η κοινή μας ευρωπαϊκή πατρίδα», κάλεσε στο μήνυμα του για τα 63 χρόνια από τη Διακήρυξη του Ρόμερτ Σούμαν, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τις αξίες αυτές που προωθήθηκαν στην πράξη από οραματιστές ηγέτες όπως ο Μοννέ, ο Αντενάουερ, ο Ζισκάρ ντ` Εστέν, ο Μιτεράν και ο Ντελόρ «ιδιαίτερα επίκαιρες», σημειώνοντας ότι «η εκρηκτική άνοδος της ανεργίας, η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των χωρών του Βορρά και αυτών του Νότου προκαλούν απαισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ εκτίμησε ότι «η συλλογική δράση και η αταλάντευτη πίστη μας στο ευρωπαϊκό όραμα οφείλει να είναι η πυξίδα μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτουν η κρίση του κοινωνικού κράτους, η ανεξέλεγκτη αύξηση της παράνομης μετανάστευσης και τα μεγάλα διεθνή περιβαλλοντικά και άλλα ζητήματα», προσθέτοντας ότι παρά την κόπωση που διαπιστώνεται στην πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι «την εποχή της παγκοσμιοποίησης, τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της πολυμερούς συνεργασίας».

Ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε να μη δοθεί η δυνατότητα να τεθεί υπό αμφισβήτηση το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά να υπάρξει ανταπόκριση στα εύλογα – όπως τα χαρακτήρισε – αιτήματα των Ευρωπαίων πολιτών για «υιοθέτηση πολιτικών που θα προωθούν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, θα εισάγουν περισσότερη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και θα μειώνουν το δημοκρατικό έλλειμμα».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι η Ελλάδα ήταν ανέκαθεν πιστός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ιδέας και η συμμετοχή στον πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος συνέβαλε στην εδραίωση του εκδημοκρατισμού, στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου και αποτελεί μοχλό εκσυγχρονισμού του κράτους. Χαρακτήρισε δε την ευρωπαϊκή προοπτική ως σταθεροποιητικό παράγοντα για το σύνολο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που προσφέρει «ένα όραμα ευημερίας και ειρηνικής συνύπαρξης σε όλους τους λαούς της περιοχής».

Καταλήγοντας ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «σήμερα που επικρατεί απαισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης, είναι χρέος όλων μας να αναλογιστούμε όσα καταφέραμε από κοινού με τους υπόλοιπους εταίρους μας» χαρακτηρίζοντας «καθήκον» τη διαφύλαξη της ΕΕ της νέας κοινής μας χώρας – όπως είπε - και «να δουλέψουμε μαζί για την αναζωογόνηση της πίστης στο ευρωπαϊκό όραμα, αγνοώντας τις επικίνδυνες σειρήνες του ευρωσκεπτικισμού, του λαϊκισμού και του εθνικισμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα