Προβάδισμα στον Κιουτσιούκ δίνει δημοσκόπηση του KADEM

11:12 17/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ισχυρό προβάδισμα δίνει δημοσκόπηση της τ/κ εταιρείας KADEM στον Ιρσέν Κιουτσιούκ έναντι του ανθυποψηφίου του Αχμέτ Κασίφ ενόψει του επικείμενου εκλογικού συνεδρίου του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στις 21 Οκτωβρίου.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες. Η έρευνα διεξήχθη με δείγμα 789 εκλεκτόρων του κόμματος.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, το 52,6% των εκλεκτόρων υποστηρίζει τον νυν πρόεδρο του ΚΕΕ,

Ιρσέν Κιουτσιούκ, ενώ το 34,3% στηρίζει τον ανθυποψήφιό του, Αχμέτ Κασίφ. Το 9% των συμμετεχόντων δεν απάντησε, ενώ το 3,2% δήλωσε αναποφάσιστο.

Σύμφωνα με την έρευνα, εάν ληφθεί υπόψη η κατανομή των προτιμήσεων, ο Κιουτσιούκ λαμβάνει το 60,5%, ενώ ο Κασίφ το 39,5%. Συγκρίνοντας τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, η έρευνα έδειξε ότι ο Κασίφ απώλεσε υποστήριξη της τάξης του 5%, το οποίο κέρδισε ο Κιουτσιούκ. Αναφέρονται, επίσης, τα αποτελέσματα της έρευνας ως προς το ποιο ποσοστό εξασφάλισε ο κάθε υποψήφιος στην κάθε «επαρχία», καθώς επίσης και τους λόγους της προτίμησής τους.

Ο Ιρσέν Κιουτσιούκ προτιμάται επειδή θεωρείται έμπειρος, για τη σταθερότητα, την συνέχιση των αναπτυξιακών έργων και επειδή τυγχάνει της στήριξης της Τουρκίας. Ο Αχμέτ Κασίφ προτιμάται για την αλλαγή, για να μην διασπασθεί το κόμμα, επειδή είναι νέος και δυναμικός  και επειδή εκπληρώνει τις υποσχέσεις που δίνει.

Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός των εκλεκτόρων ανέρχεται στους 1,441, ωστόσο μόνο 789 συμμετείχαν στην έρευνα της KADEM, αφού οι 516 δεν θέλησαν να συμμετάσχουν, ενώ με τους 136 δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», οι «βουλευτές» του ΚΕΕ, Ζορλού Τορέ, Χασάν Τατσιόι και Αφέτ Οζτζιαφέρ, που υποστηρίζουν τον Αχμέτ Κασίφ, σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα χαρακτήρισαν ως αναξιόπιστα τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Οι τρεις «βουλευτές» εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο υποψήφιος που θα κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΕΕ την ερχόμενη Κυριακή είναι ο Αχέτ Κασίφ. Υποστήριξαν ότι λόγω των πιέσεων που ασκούνται στους εκλέκτορες του ΚΕΕ πολλά στελέχη δεν εκφράζουν τις πραγματικές τους προθέσεις αναφορικά με τον ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξουν και ότι στην κάλπη θα ψηφίσουν τον Κασίφ. Τέλος, εξέφρασαν την ελπίδα όπως ο «υπουργός» οικονομικών και ενέργειας Σουνάτ Ατούν, καθώς και ο «υπουργός» δημοσίων έργων και μεταφορών Ερσάν Σανέρ, την ώρα της κάλπης «ακούσουν» τη φωνή της συνείδησή τους και υποστηρίξουν τελικά τον Αχμέτ Κασίφ όπως είχαν αρχικά δηλώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα