Πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα ΕΕ υπέγραψαν Τσαβούσογλου – Ναμί στα κατεχόμενα

19:58 11/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Πρωτόκολλο συνεργασίας σε θέματα ΕΕ και εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου υπέγραψαν σήμερα στα κατεχόμενα ο Τούρκος Υπουργός, αρμόδιος για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτής, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο “υπουργός” εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί.


Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τσαβούσογλου μετά τον Ντερβίς Έρογλου συνάντησε διαδοχικά την “πρόεδρο” της “βουλής” Σιμπέρ Σιμπέλ, τον “πρωθυπουργό” Οζκέν Γιοργκαντζίογλου και τον κ. Ναμί.

Ο “υπουργός” εξωτερικών χαρακτήρισε την παρούσα μια από τις πιο σημαντικές περιόδους για τους Τ/κ, λέγοντας ότι η μεγαλύτερη επιθυμία τους είναι

να ολοκληρωθεί η διαδικασία των συνομιλιών και να γίνουν μέλη της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσαβούσογλου βρίσκεται στα κατεχόμενα μετά από πρόσκληση του κ. Ναμί, με τον οποίο – όπως είπε – έχουν μια φιλία 10 χρόνων. Με εντολή του Τούρκου Πρωθυπουργού, είπε, σε κάθε πλατφόρμα δεν υπερασπίζεται μόνο την Τουρκία αλλά και το συμφέρον του ψευδοκράτους.
Στηρίζουν, πρόσθεσε, τη διαδικασία των συνομιλιών που άρχισε στις 11 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι επιθυμούν μια μόνιμη λύση στο νησί και δίκαιη λύση και πρέπει οι ηγέτες να συναντιώνται πιο συχνά και να μην συνεχίσει η διαδικασία να είναι ανοικτού τέλους. Θα είναι υποστηρικτικοί, συνέχισε, στις εργασίες του “υπουργείου” εξωτερικών που αφορούν την ΕΕ, είτε με διάφορα έργα (projects) είτε με πολιτική στήριξη.

Μιλώντας νωρίτερα σε άλλη συνάντηση, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στηρίζουν μια λύση στις αρχές και προϋποθέσεις που θέτει το κοινό ανακοινωθέν, μια λύση μόνιμη και δίκαιη που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα του ψευδοκράτους που θα επιτευχθεί με την φόρμουλα winwin. Μίλησε για μια καλή ευκαιρία λύσης που πρέπει να αξιολογηθεί, ενώ πρόσθεσε ότι όλα τα θέματα πρέπει να τύχουν διαπραγμάτευσης μαζί για να φτάσουμε σε μια λύση, λέγοντας ότι βλέπουν τα Βαρώσια ως ένα από τα βασικά στοιχεία στις διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι εκτός από τα Βαρώσια υπάρχουν πολλά ΜΟΕ που μπορούν να ληφθούν και έκανε λόγο για βήματα που μπορούν να κάνουν η Τουρκία, η Ελλάδα, οι δύο πλευρές στην Κύπρο και η ΕΕ για να αναφερθεί στη συνέχεια σε αντιπροσώπευση “βουλευτών” του ψευδοκράτους στο Ευρωκοινοβούλιο, την άρση των “εμπάργκο”, τον κανονισμό του απευθείας εμπορίου. “Αυτά τα βλέπουμε ως υποστηρικτικά ΜΟΕ προς τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων”, είπε.
Η κ. Σιμπέρ είχε αναφέρει στη συνάντησή της με τον Τούρκο Υπουργό ότι ως “βουλή” τους τελευταίους μήνες άρχισαν να κάνουν λόμπι, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα έχει αποδεχθεί πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστές κοινότητες, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα του 1960 και η κάθε κοινότητα εκλέγει τους δικούς της εκπροσώπους (στη Βουλή) και εξηγώντας ότι η εκστρατεία τους αφορά το γιατί οι δικοί τους εκπρόσωποι δεν γίνονται αποδεκτοί στα διεθνή φόρα.

Ο “πρωθυπουργός” Οζκάν Γιοργκαντζίογλου είπε ότι τα Βαρώσια είναι μέρος μιας συνολικής λύσης και πως στόχος είναι η λύση του Κυπριακού. Ευχαρίστησε τον Τούρκο Υπουργό για τη στήριξη στο θέμα της εκπροσώπησης των Τ/κ σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και αναφέρθηκε στο έργο της “κυβέρνησής” του όσον αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Το απόγευμα ο κ. Τσαβούσογλου είχε συναντήσεις με τις ηγεσίες των κομμάτων Εθνικής Ενότητας, Δημοκρατικό, Κοινοτικής Δημοκρατίας και το σύνδεσμο Τ/κ επιχειρηματιών (ISAD).

Keywords
Τυχαία Θέματα