Στηρίζουμε τις συνομιλίες βάσει του κοινού ανακοινωθέντος, δηλώνει ο Τσαβούσογλου

18:45 11/4/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η τουρκική πλευρά επιδιώκει πιο συχνές συναντήσεις και πιο σύντομα ένα αποτέλεσμα, αλλά η ε/κ πλευρά δεν το συμμερίζεται, δήλωσε ο Ντερβίς Έρογλου επαναλαμβάνοντας ότι οι δύο “λαοί” πιστεύουν στην επίτευξη μιας συμφωνίας.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης μιλούσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Τούρκο Υπουργό, αρμόδιο για θέματα ΕΕ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη της χώρας του σε μια μόνιμη, δίκαιη και βασισμένη στη διζωνικότητα λύση στην Κύπρο.

Ο

κ. Έρογλου τόνισε ότι η ΕΕ είναι σημαντική για τους Τ/κ, λέγοντας απευθυνόμενος προς τον Τούρκο Υπουργό ότι “εάν ληφθεί υπόψη ότι η συμφωνία στην οποία θα φτάσουμε θα γίνει πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ και υπάρχει ανάγκη για μόνιμες παρεκκλίσεις σε κάποια θέματα, σε αυτό το θέμα χρειαστεί σίγουρα και η δική σας στήριξη”. Έκανε δε αναφορά και πάλι σε δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει λύση τέλος του 2015.

“Εμείς θα συνεχίσουμε να έχουμε βούληση γιατί εάν μπορούμε να φτάσουμε σε ένα βιώσιμο και μόνιμο αποτέλεσμα αυτό το χρόνο, εμείς ως τ/κ πλευρά θα είμαστε ικανοποιημένη. Ξέρουμε ότι θα είναι και η Τουρκία”. Εξέφρασε δε την ευχή όπως κατά την υπουργεία του κ. Τσαβούσογλου σε θέματα ΕΕ “επιτευχθεί συμφωνία” και ως ψευδοκράτος “πάρουμε τη θέση μας στην ΕΕ”.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός, αφού είπε ότι είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται τα κατεχόμενα ως Υπουργός για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτής, δήλωσε ότι η χώρα του εργάζεται ώστε να διευκολύνει και επιταχύνει την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ένωση, αλλά και υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα του ψευδοκράτους.

Εξέφρασε τη στήριξη της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις που άρχισαν με το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου και ευχαρίστησε τον κ. Έρογλου για τις προσεγγίσεις του στη βάση αυτού του ανακοινωθέντος, όπως είπε. “Δεν είναι διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους, στηρίζουμε την σκέψη σας για διαπραγματεύσεις τεσσάρων σταδίων που θα φέρουν ένα αποτέλεσμα. Μακάρι και η ε/κ πλευρά, χωρίς να `νερώνει` τη διαδικασία, στη βάση αυτού του κοινού ανακοινωθέντος, να πάμε για λύση το συντομότερο. Και στο δημοψήφισμα, οι “λαοί”των δύο πλευρών θα πουν την γνώμη τους, αλλά εμείς ως Τουρκία στηρίζουμε τις πράξεις σας και την εξεύρεση μιας λύσης μόνιμης, δίκαιης βασισμένης στην διζωνικότητα”.

Μετά την εξεύρεση λύσης, συνέχισε, και η “βόρεια” Κύπρος θα γίνει μέλος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι όσον αφορά την εφαρμογή του κεκτημένου θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στο ψευδοκράτος με ειδικούς και με σχέδια, παραπέμποντας στο πρωτόκολλο συνεργασίας που θα υπογράψει με τον “υπουργό” εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί για το θέμα αυτό.

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε από τα κατεχόμενα ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν θα αναχωρήσει το βράδυ του Σαββάτου, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί, αλλά το απόγευμα της Κυριακής.

Keywords
Τυχαία Θέματα