Πρώτοι τρεις μήνες της Κυπριακής Προεδρίας στην ΚΟΡΕΠΕΡ Ι

17:53 4/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Στις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί με το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και σε εκείνες που υπέγραψε η Κυπριακή Προεδρία εκ μέρους της ΕΕ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβης Γιώργος Ζωδιάτης.

Ο κ. Ζωδιάτης, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων Ι (ΚΟΡΕΠΕΡ Ι), ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι τους πρώτους τρεις μήνες της Κυπριακής Προεδρίας

επιτεύχθηκε μια σειρά συμφωνιών με το Ευρωκοινοβούλιο και υπογράφτηκαν δύο συμφωνίες με τη Γροιλανδία και την Σρι Λάνκα.

Συγκεκριμένα, η ΚΟΡΕΠΕΡ Ι επικύρωσε το συμβιβαστικό κείμενο για δύο πολύ σημαντικούς φακέλους, οι οποίοι αφορούν την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς δίκυκλων ή τρίκυκλων καθώς και γεωργικών οχημάτων. Οι δύο κανονισμοί θα βελτιώσουν την ασφάλεια και τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές αυτών των οχημάτων.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ζωδιάτης, η συμφωνία είναι αποτέλεσμα δυόμιση χρόνων διαπραγματεύσεων εντός του Συμβουλίου και διαλόγου με την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή του ΕΚ (IMCO) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί σύντομα από την Ολομέλεια ΕΚ και το Συμβούλιο.
Επίσης, η ΚΟΡΕΠΕΡ Ι ενέκρινε τις δύο τροποποιημένες προτάσεις που αφορούν τους σπόρους και το δασικό αναπαραγωγικό υλικό, ανοίγοντας το δρόμο για συμφωνία και εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων.

Παράλληλα, η ΚΟΡΕΠΕΡ Ι ενέκρινε τις δύο τροποποιητικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες αφορούν τους σπόρους και το δασικό αναπαραγωγικό υλικό. Το Συμβούλιο είναι έτοιμο να καταλήξει σε συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση, μετά την υιοθέτηση των προτάσεων από την Ολομέλεια του ΕΚ.

Η Κυπριακή Προεδρία διευκόλυνε τη συμφωνία με εντατικές διαβουλεύσεις με το ΕΚ και την Επιτροπή.

Οι δύο αποφάσεις πρέπει να εφαρμοστούν την 1η Ιανουαρίου 2013, ούτως ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η εισαγωγή σπόρων και δασικού αναπαραγωγικού υλικού από τρίτες χώρες.

Το ΕΚ αναμένεται να υιοθετήσει τις προτάσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και το Συμβούλιο με τη σειρά του σε μία από τις συναντήσεις του το Νοέμβριο, διασφαλίζοντας τη δημοσίευση των αποφάσεων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Εξάλλου, την Πέμπτη, το Συμβούλιο  Απασχόλησης που συνήλθε στο Λουξεμβούργο συμφώνησε πάνω στις  ελάχιστες προδιαγραφές υγείας και ασφάλειας όσον αφορά στην έκθεση των εργαζομένων σε κινδύνους που προκύπτουν από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ζωδιάτης υπέγραψε εκ μέρους της ΕΕ μια Συμφωνία με τη Σρι Λάνκα στον τομέα των αεροπορικών υπηρεσιών, η οποία στοχεύει στη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης όλων των αερομεταφορέων σε δρομολόγια μεταξύ της ΕΕ και της Σρι Λάνκα και αναμένεται να βοηθήσει την εναρμόνιση των διμερών συμφωνιών αεροπορικών μεταφορών με το κοινοτικό Δίκαιο.

Μετά την υπογραφή, ο Πρέσβης κ. Ζωδιάτης εξέφρασε την ικανοποίηση της Προεδρίας της Κύπρου για την υπογραφή της Συμφωνίας, η οποία αναμένεται να ενισχύσει τη συνολική συνεργασία μεταξύ της Ενωσης και της Σρι Λάνκα.

«Ελπίζω ότι η

Keywords
Τυχαία Θέματα