Πρόταση για πενταετή διατήρηση των αξιογράφων με 4,5% επιτόκιο εισηγήθηκαν οι κάτοχοί τους

21:13 5/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κατά την τρίωρη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Λαϊκής Τράπεζας και Τράπεζας Κύπρου, ο Σύνδεσμος έθεσε στο τραπέζι την εισήγηση όπως τα

αξιόγραφα συνεχίσουν ως τέτοια για 5 χρόνια με επιτόκιο 4,5%, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης αναφέροντας ότι την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και ερχόμενη Τετάρτη με την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή.

Διατυπώνοντας ανησυχία επειδή όπως ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών πλασάρει την Τρόικα, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ώστε να μην θυματοποιηθούν οι κάτοχοι αξιογράφων.

Αναλύθηκε η πρόταση του Συνδέσμου για τη δανειοδότηση, που τυγχάνει συζήτησης και ανέφερε πως σήμερα τέθηκε από το Σύνδεσμο η πρόταση τα αξιόγραφα να παραμείνουν με το καθεστώς των αξιογράφων, να δίνεται τόκος 4,5% για πέντε χρόνια και μετά να έχουμε το δικαίωμα της επιστροφής των κεφαλαίων μας.

Το Υπουργείο Οικονομικών διατυπώνει ανησυχία ότι θα είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτή από την Τρόικα τέτοια ρύθμιση, είπε και ανέφερε ότι «επαναλάβαμε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση και εμείς δίνουμε τη λύση ώστε να καταφέρουν να πετύχουν ανακεφαλαιοποίηση».

Η παραχώρηση επιπλέον μετοχών ως μπόνους μπορεί να μην ικανοποιεί τους κατόχους αξιογράφων, είπε προσθέτοντας ότι οι επηρεαζόμενοι δεν είναι μόνο 17.000 αλλά μπορεί να ξεπερνούν τις 60.000.

Ερωτηθείς εάν η Τράπεζα Κύπρου εισηγήθηκε τη δημιουργία ταμείου ανακούφισης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε πως η εισήγηση αυτή θα συζητηθεί την επόμενη Τετάρτη, αναφέροντας πως στον παρόν στάδιο η όποια τοποθέτηση επί της πρότασης είναι παρακινδυνευμένη καθώς θα πρέπει να συζητηθεί λεπτομερώς.

Είπε ακόμα πως συζητείται και η πρόταση για κρατικά χρεόγραφα από το Σύνδεσμο διευκρινίζοντας πως και για αυτή τη λύση προτάσσουν την Τρόικα και παρατήρησε ότι η Τρόικα δεν είναι ανθρωποφάγος, αλλά ένα σοβαρό όργανο που λαμβάνει αποφάσεις στη βάση της λογικής και του νόμου και δεν θα υιοθετήσει την παρανομία των τραπεζών και να καταστρέψει όλο αυτό τον κόσμο.

Ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σταύρος Γιαλλουρίδης ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό η Τρόικα και οι αρμόδιοι φορείς να αντιληφθούν ότι πέραν της εξασφάλισης του κεφαλαίου μας χρειαζόμαστε και το επιτόκιο του 4% ή 4,5% για να μπορούμε να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας.

“Αν δεν μας δίνεται αυτό το επιτόκιο οι τράπεζες πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δάνεια των κατόχων αξιογράφων πρέπει να υπολογίζονται στα επισφαλή δάνεια”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα