Πρόταση ΑΚΡ για αλλαγή του συστήματος σε προεδρικό στην Τουρκία

18:02 7/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ υπέβαλε στη διακομματική Επιτροπή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για το νέο Σύνταγμα, την πρότασή του για την εισαγωγή προεδρικού συστήματος στη χώρα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», η πρόταση του ΑΚΡ περιλαμβάνει προβλέψεις για σχηματισμό κυβέρνησης από τον Πρόεδρο, ο οποίος θα έχει εκλεγεί μέσω καθολικής ψηφοφορίας από το λαό, θα έχει πενταετή θητεία και θα μπορεί να εκλεγεί μόνο για δύο θητείες στο αξίωμα αυτό. Οι Βουλευτές θα έχουν πενταετή θητεία. Οι Υπουργοί

θα διορίζονται από τον Πρόεδρο ο οποίος δεν θα έχει την υποχρέωση αναζήτησης ψήφου εμπιστοσύνης της Εθνοσυνέλευσης για το Υπουργικό του Συμβούλιο.

Συνεπώς, η Εθνοσυνέλευση δεν θα έχει την εξουσία απομάκρυνσης Υπουργών από την θέση τους, ενώ οι Υπουργοί θα είναι υπεύθυνοι μόνο έναντι του Προέδρου.

Στην πρόταση περιλαμβάνεται επίσης ότι ο Πρόεδρος της χώρας θα έχει δικαίωμα βέτο στα νομοσχέδια που έχει εγκρίνει η Εθνοσυνέλευση, ενώ η Εθνοσυνέλευση θα έχει το δικαίωμα έγκλησης του Προέδρου. Η Χουριέτ γράφει ότι αν οι προτάσεις αυτές γίνουν δεκτές από την Εθνοσυνέλευση, τότε οι εκλογές του 2014 θα πραγματοποιηθούν με το προεδρικό σύστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα