Προτάσεις Οικολόγων για την φορολόγηση ακινήτων

16:35 23/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η σημερινή νομοθεσία για την επιβολή φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας είναι «εξαιρετικά άδικη, άνιση και αναποτελεσματική», αναφέρουν σε ανακοίνωση οι Οικολόγοι και προσθέτουν ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η Κυβέρνηση «δεν φαίνεται να επιλύει το πρόβλημα».

Σε ανακοίνωση οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι η καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή για όλες τις περιουσίες ανεξαρτήτως του μεγέθους και της αξίας τους, «θα επιτείνει το πρόβλημα της μειωμένης εισπρακτικότητας», σημειώνοντας ότι πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι η εισαγωγή μέτρων που θα αυξήσουν την εισπρακτικότητα του θεσμού.

Σύμφωνα με το

Κίνημα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η καθολική φορολόγηση, η αλλαγή της φορολογικής βάσης και η φορολόγηση ακόμα και της μικρής πρώτης κατοικίας ενώ παράλληλα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία επικαιροποίησης των αξιών των ακινήτων.

Οι Οικολόγοι καταθέτουν εισηγήσεις για εξαίρεση από την φορολογία της πρώτης κατοικίας , της γεωργικής και κτηνοτροφικής γης , των περιοχών που έχουν ενταχθεί σε ζώνες προστασίας της φύσης (π.χ. Natura) , των ιδιοκτησιών όπου έχουν ή θα τύχουν αναπτυξιακής επένδυσης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά) ή άλλη μορφή πράσινης ανάπτυξης.

Προτείνουν ακόμη την επιβολή επιπλέον φορολογικής επιβάρυνσης για την αδρανούσα περιουσία και τις εξοχικές κατοικίες, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται εκτός ορίων ανάπτυξης (δηλαδή της μεμονωμένης βίλλας των 300τ.μ., με πισίνα και γήπεδα τένις), προς αναπλήρωση της απώλειας από την φορολογική απαλλαγή της μικρής και μεσαίας πρώτης κατοικίας (μέχρι 250τ.μ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα