Προσπάθειες για αύξηση ανταγωνιστικότητας της υπαίθρου

15:01 20/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης δήλωσε σήμερα ότι «στους δύσκολους καιρούς που περνά η ύπαιθρος εξαιτίας της μεγάλης ανταγωνιστικότητας στην κοινή αγορά και της άρσης των περιορισμών στις εισαγωγές, οι προσπάθειες του αγροτικού κόσμου να κρατηθεί στα χωριά του, γίνονται ακόμη πιο δύσκολες».

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Μυριανθούσης Κάλλος. Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας», στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλοπαναγιώτη, ο κ. Αλετράρης είπε ότι «στόχος μας είναι να μελετούμε τρόπους ώστε αυτή η ανταγωνιστικότητα να αυξηθεί στο βαθμό που

θα επιτρέψει σταδιακά την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών μας ενισχύοντας τα κίνητρά τους για παραμονή στα χωριά τους».

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως «τέτοια έργα ελπίζουμε πως θα βοηθήσουν στην άμβλυνση αυτών των προβλημάτων και είναι για αυτό τον λόγο που τα ενθαρρύνουμε και τα στηρίζουμε».

Αναφερόμενος στην ομορφιά της κοιλάδας της βόρειας Μαραθάσας, είπε ότι «με τα γραφικά χωριά της είναι μοναδική καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».

Ανέφερε πως «το Κοινοτικό Συμβούλιο και το Πολιτιστικό Κέντρο Αγιος Ιωάννης ο Λαμπαδιστής μαζί με το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, με στόχο να προβληθούν οι φυσικές ομορφιές, συνεργάστηκαν και κατασκεύασαν στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 το Μονοπάτι της Φύσης Καλοπαναγιώτη».

Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτήθηκε από ταμεία της ΕΕ και τον κρατικό προϋπολογισμό κάτω από το μέτρο 2.6 – Διατήρηση και Βελτίωση του Κοινοτικού και Οικονομικού Ρόλου των Δασών – Δημιουργία νέων και αναβάθμιση υφιστάμενων Μονοπατιών Μελέτης της Φύσης.

«Η δαπάνη για το συγκεκριμένο έργο ανέρχεται στο ποσό των 47.502 ευρώ και οι εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη διάνοιξη μονοπατιού, την κατασκευή πληροφοριακών πινακίδων, παγκάκια, μικρές πινακίδες για φυτά και σημεία
παρατήρησης», είπε ο κ. Αλετράρης.

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε περαιτέρω ότι «ο επισκέπτης μπορεί στην αρχή ή στο τέλος της διαδρομής να επισκεφθεί το Μοναστήρι του Λαμπαδιστή με τις μοναδικές τοιχογραφίες και τον τάφο του Αγίου, να δει το ενετικό γεφύρι και τις ιαματικές πηγές, να ξεναγηθεί στο Εικονοφυλάκιο και το Μουσείο του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Κυρηνείας Λαυρεντίου, να προσκυνήσει στην Παναγία Θεοσκέπαστη και να ξεκουραστεί κάτω από το αιωνόβιο πέρασμα με το καμπαναριό».

Η διαδρομή επίσης προσφέρει εναλλασσόμενες εικόνες φυσικής ομορφιάς αφού περνά από μικρές κοιλάδες με φυσική βλάστηση, αγριολούλουδα, θαμνώδη και δενδρώδη φυτά με τα μύρια χρώματα και αρώματα της Μυριανθούσας γης, είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Γεωργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα