ΥΠΕΣ: Ώρα να συνετιστεί η Τουρκία

14:36 20/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Είναι η ώρα για εγρήγορση και παλλαϊκή συστράτευση, τόνισε σήμερα η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα η Τουρκία να συνετιστεί επιτέλους, να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια της επίρριψης ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά, να αφήσει κατά μέρος τον κυνισμό και τις απειλές και να εργαστεί δημιουργικά για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Εκφωνώντας επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο των πεσόντων ηρώων της κοινότητας Εμπας, που τελέστηκε

σήμερα, η κ. Μαύρου σημείωσε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο δρόμος για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης δεν είναι εύκολος», προσθέτοντας ότι «δεν ήταν ποτέ εύκολος».

Ηρθε, συμπλήρωσε, η ώρα η Τουρκία να συνετιστεί. «Δεν είναι δυνατό την ώρα που η Τουρκία επαγγέλλεται τη λύση του Κυπριακού, να απειλεί και να επιδιώκει αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Να συνεχίζει τον εποικισμό των κατεχομένων αγνοώντας προκλητικά τις έντονες αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας που νιώθουν να εξαφανίζονται ως κοινότητα. Να αμφισβητεί τη βάση των διαπραγματεύσεων επιδιώκοντας ουσιαστικά συνομοσπονδία ή και κάτι χειρότερο», σημείωσε.

Αρωγός αυτών των προσπαθειών, επεσήμανε η Υπουργός Εσωτερικών, θα πρέπει να είμαστε όλοι εμείς μέσα από τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και μέσα από τη μεταλαμπάδευση της δίψας για επιστροφή στις επόμενες γενεές. «Πάνω απ’ όλα όμως, μέσα από τη συνένωση όλων μας των δυνάμεων. Γιατί αν οι κρίσιμες μέρες που μας αναμένουν δεν μας βρουν ενωμένους, ίσως να γευτούμε νέες απογοητεύσεις και να υποστούμε νέα δεινά. Δεν είναι η ώρα για αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις στη βάση κομματικών σκοπιμοτήτων. Είναι η ώρα για εγρήγορση και παλλαϊκή συστράτευση. Μόνο έτσι θα δικαιωθεί η θυσία των ηρώων μας».

Η κ. Μαύρου, αφού επεσήμανε ότι καλούμαστε να αγωνιστούμε για καλύτερο αύριο, να βρούμε το σθένος να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για δικαίωση του τόπου και του λαού μας και δικαίωση των ανθρώπων εκείνων που χάθηκαν, είπε ότι «η Κυβέρνηση, και ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσωπικά, δεν θα σταματήσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού».

Η προσήλωση μας για μια λύση στο Κυπριακό που να είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη παραμένει αναλλοίωτη παρά τις όποιες δυσκολίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε, πρόσθεσε. Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή, τον εποικισμό και τις εξωτερικές εξαρτήσεις. Μια λύση που θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και το λαό της.

Αναφερόμενη στους έντεκα πεσόντες ήρωες της κοινότητας Εμπας, η Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «η ιστορία της πατρίδας μας αποτυπώνεται μέσα από τις θυσίες των παιδιών της κοινότητας Εμπας που τιμούμε σήμερα. Μέσα από τις θυσίες του Γεώργιου Χριστοφόρου, του Γεώργιου Νεάρχου, του Ευριπίδη Χαραλάμπους, του Νεό

Keywords
Τυχαία Θέματα