Προσλαμβάνουν γραφείς, ενώ ερημώνονται σταθμοί ασθενοφόρων στην ύπαιθρο

12:33 9/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών απευθύνουν 49 Διασώστες – Πλήρωμα Ασθενοφόρου, οι οποίοι έμειναν άνεργοι όταν η προκήρυξη των θέσεών τους για επάνδρωση 4 νέων σταθμών ασθενοφόρων ακυρώθηκε.

Οι διασώστες αναφέρουν ότι έμειναν άνεργοι, ύστερα από ειδική εκπαίδευση την οποία έτυχαν επί 12 μήνες και αφού, όπως υποστηρίζουν, πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να αφήσουν τις δουλειές τους και να καταβάλουν οι ίδιοι χιλιάδες ευρώ για να εξασφαλίσουν την ειδική άδεια οδήγησης ασθενοφόρου καθώς και τα απαιτούμενα πιστοποιητικά.

Αφορμή

της επιστολής η κατάθεση νομοσχεδίου στη βουλή προς έγκριση με το οποίο προωθείται η πρόσληψη οκτώ ειδικών γραφέων.

«Ο αριθμός αυτός ταυτίζεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπο, με τους 8 εδικούς συνεργάτες του τέως προέδρου της βουλής οι οποίοι θα έπρεπε με την αλλαγή της προεδρίας της βουλής να τερματίσουν τις υπηρεσίες τους», αναφέρεται.

Οι διασώστες αναφέρουν ότι στην περίπτωσή τους δόθηκε ως δικαιολογία η αναστολή των προσλήψεων λόγων δεσμεύσεων προς την Τρόικα, κάτι που δεν έγινε ωστόσο στην περίπτωση των γραφέων.

«Αυτή τη στιγμή η λειτουργία ενός σταθμού ασθενοφόρων χρειάζεται μόνο 6 διασώστες αφού το υπόλοιπο προσωπικό και εξοπλισμός υπάρχει ήδη. Θεωρούμε ότι η προσφορά των 8 γραφέων προς την κοινωνία δεν θα είναι πιο σημαντική από τη λειτουργία των νέων σταθμών ασθενοφόρων που εκ των πραγμάτων έχει αποδειχτεί ότι θα σώζουν ανθρώπινες ζωές», αναφέρεται.

Τονίζουν επίσης την αγωνία και τον τρόμο που νιώθουν καθημερινά χιλιάδες πολίτες που κατοικούν σε περιοχές της υπαίθρου όπου το ασθενοφόρο χρειάζεται 30-45 λεπτά για να φτάσει ενώ τα διεθνή πρότυπα στοχεύουν σε άφιξη του εντός 19 λεπτών.

Πρόσφατα, σημειώνεται, η κοινότητα Κλήρου θρήνησε κάτοικο της αφού ο πλησιέστερος σταθμός ασθενοφόρου είναι το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσία και ο χρόνος άφιξης του ασθενοφόρου είναι πέραν των 30 λεπτών. Το ίδιο περιστατικό συνέβηκε και στην κοινότητα Αρεδειού όπου και εκεί ο ασθενής έχασε τη ζωή του. Αυτό το σοβαρότατο πρόβλημα θέλησε να λύσει το Υπουργείο Υγείας με την δημιουργία 4 νέων σταθμών ασθενοφόρων ένας εκ των οποίων βρίσκεται ήδη εγκατεστημένος στην Κλήρου. Η στελέχωση αυτών των σταθμών θα γινόταν από τους Διασώστες-Πλήρωμα Ασθενοφόρου οι οποίοι καταρτίστηκαν από το Υπουργείο Υγείας με κόστος κατάρτισης αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Το 2011 το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην εγκατάσταση των 4 νέων σταθμών ασθενοφόρων στην Κλήρου, Πέγεια, Ορόκλινη και Λεμεσό καθώς και στην αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού τους. Όπως αναφέρουν οι διασώστες οι σταθμοί, που κόστισαν χιλιάδες ευρώ στο κράτος, έμειναν ερημωμένοι με τους κάτοικους των εκτός πόλεων περιοχών εκτεθειμένοι στη μη ύπαρξη έγκαιρης προνοσοκομειακής φροντίδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα