Προς απόρριψη η αναπομπή για τους Ημικρατικούς

13:32 5/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Βουλή, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Ιωνά Νικολάου θα απορρίψει, κατά πλειοψηφία, την αναπομπή του νόμου για μείωση της θητείας των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών, ενώ σε ό,τι αφορά την αναπομπή του περί μηχανοκινήτων νόμου που ψηφίστηκε στο πακέτο για εξώδικη ρύθμιση των τροχαίων παραβάσεων γίνεται αποδεκτός ο λόγος της αναπομπής και θα τροποποιηθεί ο ψηφισθείς νόμος.

Σε ό,τι αφορά την αναπομπή του νόμου με την οποία μειώνεται η θητεία των ΔΣ των

Ημικρατικών Οργανισμών στους 30 μήνες κατά τρόπο που να λήγουν ένα μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Νικολάου είπε ότι με εξαίρεση το ΑΚΕΛ, η πλειοψηφία των κομμάτων θα απορρίψει την αναπομπή με τροποποίηση. Η τροποποίηση θα διασαφηνίζει τη δυνατότητα που δίνεται στον Πρόεδρο να παρατείνει τις θητείες στα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών (16) των οποίων η θητεία λήγει αυτό το μήνα ακόμα και εάν συμπλήρωσαν ήδη δύο θητείες, μέχρι και ένα μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικολάου είπε πως η θέση του Γενικού Εισαγγελέα είναι να προστεθεί στο νόμο αυτή η διασαφήνιση, ο οποίος -όπως ανέφερε- δεν τοποθετήθηκε επί των λόγων τους οποίους επικαλείται στην αναπομπή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η θητεία των ΔΣ που θα διορίσει τον Ιούλιο θα λήγει ένα μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές», είπε.

Στην αναπομπή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι η περίοδος της θητείας των ΔΣ των ημικρατικών των 30 μηνών, που ψήφισε η Βουλή, δεν είναι επαρκές διάστημα στα ΔΣ, ώστε αυτά να παράγουν ικανοποιητικό έργο και να ολοκληρώσουν τις προγραμματισμένες δραστηριότητες τους.

Περαιτέρω παρατηρεί ότι σύντμηση της θητείας των ΔΣ που θα διορισθούν με την έναρξη ισχύος του νόμου σε ολιγόμηνη διάρκεια καθιστά αδύνατο το διορισμό τους και  ότι ουσιαστικά για την περίοδο μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, οι ημικρατικοί οργανισμοί θα στερούνται κάθε δυνατότητας προγραμματισμού δραστηριοτήτων και ανάληψης τρεχουσών ευθυνών λόγω ανεπάρκειας χρόνου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει, επίσης, ότι το πρόβλημα θα καθίσταται οξύτερο λόγω της αδυναμίας διορισμού στη θέση Προέδρου, Αντιπροέδρου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου προσώπων που συμπλήρωσαν 60 μήνες προηγούμενης θητείας, αφού μεγάλος αριθμός νυν υπηρετούντων δεν θα είναι δυνατό να διορισθούν έστω και για την ολιγόμηνη διάρκεια των ΔΣ που θα διορισθούν.

«Δεν νομίζω να εγείρεται θέμα για τους 30 μήνες», είπε ο κ. Νικολάου, διερωτώμενος «γιατί οι 36 μήνες είναι επαρκής χρονική περίοδος και οι 30 μήνες δεν είναι».

Ο κ. Νικολάου απαντώντας σε ερώτηση επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αναπέμψει στη Βουλή νόμους  για πολιτικά ζητήματα, ωστόσο δεν μπορεί να αναφέρει νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο για πολιτικά ζητήματα, καθώς το Ανώτατο κρίνει μόνο επί συνταγματικών θεμάτων.

Κατέληξε λέγοντας πως εφόσον στην αναπομπή του συγκεκριμένου νόμου δεν γίνεται επίκληση συνταγματικών θεμάτων και άρα δεν θεωρε

Keywords
Τυχαία Θέματα