Προς αναθεώρηση του στόχου του πληθωρισμού οδεύει η Τράπεζα της Ιαπωνίας

11:00 18/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Κατόπιν πιέσεων από τον νέο Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας σκοπεύει να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική και να υιοθετήσει στόχο για πληθωρισμό 2% από το 1% που είναι σήμερα όχι αργότερα του Ιανουαρίου, γράφει σήμερα το πρακτορείο Reuters.

Την πίεση προς την Τράπεζα

της Ιαπωνίας (BoJ) αύξησε ο ίδιος ο νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Διοικητή της BoJ στα γραφεία του κόμματος του κ. Άμπε, του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

“Του είπα ότι κατά την προεκλογική μου εκστρατεία ζήτησα την εφαρμογή μιας πολιτικής συμφωνίας με την BoJ και στόχο 2% για τον πληθωρισμό”, ανέφερε ο κ. Άμπε, προσθέτοντας πως “ο Διοικητής απλά άκουσε”.

Το κόμμα του κ. Άμπε κέρδισε την Κυριακή τις εκλογές επιχειρηματολογώντας υπέρ της αύξησης των κρατικών δαπανών και υπέρ μιας απεριόριστης νομισματικής χαλάρωσης προκειμένου να επιτευχθεί ψηλότερος πληθωρισμός στη χώρα, η οποία πλήττεται από αποπληθωρισμό τα τελευταία 15 χρόνια.

Μια μέρα μετά τις εκλογές, ο κ. Άμπε κάλεσε την BoJ να ενισχύει την νομισματική χαλάρωση και να υιοθετήσει διπλάσιο στόχο για τον πληθωρισμό. Κάτω από αυτήν την πίεση, είναι πιθανόν η Τράπεζα της Ιαπωνίας να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, εν μέσω διαφαινόμενων κινδύνων για την οικονομική προοπτική της χώρας και να αρχίσει τη συζήτηση για το πώς θα υλοποιήσει τις εκκλήσεις του νέου Πρωθυπουργού.

Keywords
Τυχαία Θέματα