Προκλητικές και εμπρηστικές οι δηλώσεις Έρογλου, λέει ο Λιλλήκας

13:01 16/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι χθεσινές προκλητικές και εμπρηστικές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου έχουν διαλύσει και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις όσων πιστεύουν ότι με την έναρξη των διαπραγματεύσεων, άνευ προϋποθέσεων και όρων και χωρίς ξεκάθαρο και συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, θα υπάρξει λύση στη βάση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε το πρωί ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο περιοδείας του στο κέντρο της Λεμεσού, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως, “είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία και η Τ/κ πλευρά εκείνο που επιζητούν είναι την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, γι αυτό και η επιμονή τους στην ύπαρξη δυο χωριστών κρατών, δυο λαών και δυο κυριαρχιών”.

Υποστήριξε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποσύρει ως προϋπόθεση τον όρο που έθεσε για συνομιλίες, όπως συνεχιστεί και μετεξελιχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από τη λύση, η οποία “είναι καθοριστικής σημασίας για την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού”.

Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε πως “μετά τις τελευταίες δηλώσεις της Τουρκικής πλευράς, έχει υποχρέωση ο Πρόεδρος να επιμένει και όχι να αποσύρει την προϋπόθεση που ο ίδιος έθεσε”.

Αναφερόμενος στην περιοδεία του στο ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε πως αυτό που κάποιος εύκολα διαπιστώνει είναι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τόνισε πως τώρα είναι ώρα για έργα και όχι για λόγια, “εάν όντως αν θέλουμε να συντηρήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας”.

Ο Γιώργος Λιλλήκας σημείωσε πως αυτό που επείγει είναι να υπάρξει επιμήκυνση των δανείων και η ρύθμιση των επιτοκίων και κάλεσε τα κόμματα “να μην κρύβονται πίσω από το μνημόνιο” και να έχουν το θάρρος να ψηφίσουν νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να προστατευτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αποτραπεί η μαζική εκποίηση ακινήτων.

“Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για επιμήκυνση των δανείων, με συγκεκριμένη φόρμουλα και όχι με αφηρημένες προσεγγίσεις όπως είναι η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, που δεν εφαρμόζεται από τις εμπορικές τράπεζες και θα πρέπει, ταυτόχρονα, η επιμήκυνση να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μπορούν να ανταποκριθούν οι δανειζόμενοι στη δόση τους”, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή “για να ρυθμιστεί νομοθετικά η επιμήκυνση των δανείων, όπου δεν θα πρέπει η δόση να ξεπερνά το 40% των εισοδημάτων μιας επιχείρησης ή το 40% των εισοδημάτων ενός νοικοκυριού”.

Έκανε δε λόγο για αντιφάσεις, αφού όπως είπε, οι εμπορικές τράπεζες, ενώ μείωσαν σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων, δεν μείωσαν ανάλογα και κατ` αντιστοιχία τα επιτόκια επί των δανείων κι “ενώ η Κυβέρνηση αρνείται να ρυθμίσει νομοθετικά την επιμήκυνση των δανείων και τη μείωση των επιτοκίων, θέλει να ρυθμίσει νομοθετικά και παρεμβαίνοντας στο έργο της δικαιοσύνης, την επιτάχυνση των διαδικασιών για εκποίηση των ακινήτων”.

“Αυτό δεν είναι παραβίαση του συντάγματος και παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης, σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει για την Κυβέρνηση θέμα συνταγματικότητας, ούτε και θέμα ρύθμισης από τους νόμους της αγοράς;”, διερωτήθηκε ο κ.Λιλλήκας.

Η μεγάλη αυτή αντίφαση, συνέχισε, βαραίνει με μεγάλες ευθύνες την Κυβέρνηση, τα κυβερνώντα κόμματα και την Επιτροπή Οικονομικών, “η οποία δυστυχώς έχει δεσμευθεί στη λογική του μνημονίου και αν κρίνουμε από τις χθεσινές δηλώσεις και τα μηνύματα που ήρθαν από το Eurogroup, νομίζω πως η Κύπρος έχει μπει πλέον στην εκβιαστική λογική της επόμενης δόσης”.

Ο κ. Λιλλήκας εξέφρασε τη θέση ότι κάθε φορά που θα επίκειται η επόμενη δόση, θα τίθενται και νέοι αρνητικοί όροι προς την Κυπριακή Κυβέρνηση, οι οποίοι θα μας οδηγούν σε βαθύτερη κρίση και υποδεικνύοντας ότι “ενώ τώρα ο όρος που έχει τεθεί για την επόμενη δόση, είναι να καθοριστεί οδικός χάρτης με χρονοδιαγράμματα για την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, για την επόμενη δόση το 2014, όταν θα είμαστε σε βαθύτερη οικονομική κρίση, θα μας εκβιάσουν πιθανώς για νέες φορολογίες, για νέες αποκοπές μισθών, κοινωνικών παροχών κλπ”

“Πρέπει, επιτέλους, να αποφασίσουμε ότι θα αγωνιστούμε και θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας και δεν θα είμαστε το καλό παιδί που υπακούει τυφλά στην Τρόικα”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα