Προηγείται η Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις εν όψει των γερμανικών εκλογών

15:41 7/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Προηγείται η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στις δημοσκοπήσεις εν όψει των γερμανικών εκλογών, αλλά η σύνθεση του επόμενου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία παραμένει άγνωστη.

Πέντε ημέρες μετά την τηλεμαχία μεταξύ της κ. Μέρκελ με τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, Πέερ Στάινμπρουκ, οι δημοσκοπήσεις

δεν είναι σε θέση να δώσουν απάντηση στο μεγάλο ερώτημα της εκλογικής αναμέτρησης της 22ας Σεπτεμβρίου, δηλαδή τη σύνθεση της επόμενης γερμανικής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της Forsa, η τηλεοπτική αναμέτρηση Μέρκελ – Στάινμπρουκ μετατόπισε ελάχιστα τους πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι προδιαγράφονται συναρπαστικές οι επόμενες δύο εβδομάδες μέχρι τις εκλογές.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, δηλαδή Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι, εξακολουθούν να προηγούνται οριακά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ωστόσο, σύμφωνα και με το πολιτικό βαρόμετρο του 2ου Προγράμματος της δημόσιας τηλεόρασης, το 59% των ψηφοφόρων δεν έχει ακόμη αποφασίσει οριστικά πού θα βάλει το σταυρό προτίμησης.
Η διαπίστωση αυτή ενισχύει τις ελπίδες των Σοσιαλδημοκρατών και των πρασίνων συμμάχων τους και πολλοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Σοσιαλδημοκρατίας, που αντιμετώπιζαν με επιφυλάξεις τον υποψήφιο καγκελάριο του κόμματός τους, φαίνεται ότι στο τέλος θα πεισθούν να ψηφίσουν τον κ. Στάινμπρουκ.

Ήδη καταγράφεται μια μικρή αύξηση του ποσοστού των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ, αντίθετα, οι Χριστιανοδημοκράτες, που προηγούνται με μεγάλη διαφορά των Σοσιαλδημοκρατών, φαίνεται ότι έχουν εξαντλήσει το εκλογικό τους δυναμικό.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσουν τις εκλογές και να σχηματίσουν Κυβέρνηση οι Σοσιαλδημοκράτες με τους Πράσινους. Άλλωστε, η αύξηση του ποσοστού των πρώτων στις δημοσκοπήσεις συνοδεύεται από αντίστοιχη μείωση του ποσοστού των δευτέρων.

Η αβεβαιότητα ενισχύεται και από άλλους απρόβλεπτους παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι και το πραγματικό ποσοστό που θα λάβει το ευρω-σκεπτικιστικό κόμμα “Εναλλακτική Επιλογή για τη Γερμανία”.

Μέχρι τώρα οι δημοσκοπήσεις θέλουν τους πολέμιους του ευρώ σε ένα ποσοστό γύρω στο 3% (το όριο για την εκπροσώπηση στη Βουλή είναι 5%) και ένας ακόμη παράγοντας που καθιστά απρόβλεπτο το μετεκλογικό τοπίο είναι οι συνέπειες από την πρόσφατη τροποποίηση του εκλογικού νόμου.

Για πρώτη φορά οι πλεονασματικές έδρες θα ενσωματώνονται στον αριθμό των εδρών που κερδίζει ένα κόμμα ανάλογα με το ποσοστό του, δηλαδή δεν θα είναι πλεονασματικές.

Ο μεγάλος χαμένος από την εξέλιξη αυτή είναι οι Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ που λάμβαναν τη μερίδα του λέοντος των πλεονασματικών εδρών, επομένως μπορεί ο προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία να είναι ο πιο πληκτικός των τελευταίων ετών, μπορεί να μην υπάρχει ατζέντα που θα συγκινήσει τους ψηφοφόρους, μπορεί ίσως να μην υπάρχει πραγματικό πολιτικό διακύβευμα, ωστόσο η εξέλιξη του διαγράφεται συναρπαστική.

Keywords
Τυχαία Θέματα