Προγραμματίζεται νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα

07:36 13/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε νέα σύσκεψη θα προχωρήσουν τις επόμενες μέρες ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και οι πολιτικοί αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς δεν υπήρξε απόφαση όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας, με βάση και τις απαιτήσεις της τρόικας, για τα εργασιακά.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας

ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος στις συζητήσεις.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, λέγοντας ότι για το κόμμα του δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, σημειώνοντας επίσης την αντίθεση του σε εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.

«Για μας δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Υπάρχει ούτως ή άλλως κύμα συνταξιοδοτήσεων και υπάρχουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι για λόγους νομιμότητας ή για λόγους ιατρικούς, δεν μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και πρέπει να αντιμετωπισθούν με τρόπους κοινωνικής πρόνοιας. Αυτά όμως προβλέπονται και πρέπει να συνυπολογισθούν. Επίσης, δεν μπορεί να γίνει καμία περαιτέρω αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, η οποία κινείται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Στην Ελλάδα πρέπει να ισχύει ό,τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ, όχι μόνο της Ευρωζώνης. Έχουμε κάνει μεγάλες κινήσεις προς την κατεύθυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Αυτό που πρέπει να δούμε τώρα είναι το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο,» είπε.

Άρα, κατέληξε, «και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που είναι προστασία των καταθέσεων πρέπει να είναι και κάτι άλλο. Πρέπει να είναι το όχημα για την ανάπτυξη, για το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και άρα της απασχόλησης».

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντηση είπε ότι «πρέπει να αντιληφθεί η τρόικα και οι Ευρωπαίοι εταίροι ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μια κοινωνία που διαλύεται», λέγοντας ότι επιμένει στις θέσεις του αναφορικά με τα μέτρα και σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται.

Ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε αντίθετος στις απολύσεις στο δημόσιο, λέγοντας ότι «σε ό,τι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση, εκείνο το οποίο πρέπει να συμβεί είναι: H συνταξιοδοτική ωρίμανση, οι αξιολογήσεις και βεβαίως οι συγχωνεύσεις των Οργανισμών που πρέπει να συγχωνευθούν στο πλαίσιο του αναγκαίου εξορθολογισμού, αλλά καμία απόλυση δεν πρέπει να υπάρξει. Πολύ δε περισσότερο όταν οι σημειούμενες συνταξιοδοτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που υπολογίζονταν αρχικά». Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ούτως ή άλλως προκύπτει από τη συνταξιοδότηση που γίνεται ήδη και που θα υπάρξει και τα επόμενα χρόνια με τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα εργασιακά ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαλυθούν τα ήδη αποσαθρωμένα εργασιακά δικαιώματα. H κυβέρνηση επιχειρεί, θέλει να βοηθήσει την κοινωνία, να βοηθήσει τη χώρα και όχι να βασανισθεί η κοινωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα