Προγραμματικές θέσεις επί Κυπριακού, Ευρωεκλογών και Οικονομίας υιοθέτησε το Καταστατικό Συνέδριο του ΚΣ ΕΔΕΚ

14:49 20/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Προγραμματικές θέσεις επί του Κυπριακού, των Ευρωεκλογών και της Οικονομίας υιοθέτησε την Κυριακή το Προγραμματικό – Καταστατικό Συνέδριο του ΚΣ ΕΔΕΚ που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

Για το Κυπριακό οι σύνεδροι αξιώνουν διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 και κατάθεσή του ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Για το θέμα της Αμμοχώστου οι σύνεδροι αναφέρουν ότι «το θέμα της κατά προτεραιότητα επιστροφής

της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της δεν συνδέεται με όρους και προϋποθέσεις από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόσο η συμφωνία υψηλού επιπέδου του 1979 όσο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550 του 1984 και 789 του 1992 προβλέπουν με σαφήνεια και κατά τρόπο επιτακτικό την επιστροφή της Αμμοχώστου, ως ένα πρώτο βήμα επίδειξης βούλησης από την Τουρκία για τη συνολική λύση του Κυπριακού».

Αναφορικά με τις Ευρωεκλογές οι σύνεδροι επιμένουν “στην προτεραιότητα της πολιτικής και της συμμετοχής των πολιτών, της δημοκρατίας και των θεσμών απέναντι στην αγορά και την αγωνία” και απορρίπτουν την ηγεμονία της αγοράς, ενώ δεν δέχονται «την υπαγωγή όλων των πεδίων δραστηριοτήτων της κοινωνίας στην οικονομία».

Οι σύνεδροι του ΚΣ ΕΔΕΚ εκτιμούν ότι «χρειαζόμαστε μια Ευρώπη της ισότητας και όχι του πλούσιου βορρά και του φτωχού νότου, χρειαζόμαστε την επάνοδο της πολιτικής και της δημοκρατίας στο χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης και την απομάκρυνση των αδηφάγων και ανάλγητων αγορών για αυτό η στήριξη του ψηφοδελτίου της ΕΔΕΚ είναι εντολή για μια νέα κατεύθυνση για την Ευρώπη με επίκεντρο τον πολίτη».

Για την Οικονομία οι Σύνεδροι αξιώνουν «αποδέσμευση τάχιστα από το Μνημόνιο και τα δεσμά της Τρόικας, με βάση ένα σχέδιο τεκμηριωμένο και ασφαλές» και με ένα σχεδιασμό ο οποίος θα περιλαμβάνει «αναδιάρθρωση δανείων που λήγουν, μέτρα αύξησης των εσόδων, μέτρα μείωσης των δαπανών, αξιοποίηση του φυσικού αερίου, διακρατικές συμφωνίες, ταμείο αλληλεγγύης και γρήγορη επάνοδο στις αγορές».

Οι συμμετέχοντες στο Προγραμματικό – Καταστατικό Συνέδριο του ΚΣ ΕΔΕΚ αναφέρουν ότι «θα συνεχίσουμε να επιμένουμε για την ανάγκη τάχιστης εξόδου από το μνημόνιο διαφωνώντας με την λογική υποταγής σε κάθε απαίτηση της Τρόικας, μαζί με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που ζητά αλλαγή πολιτικών με ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας και της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα