Προετοιμασμένη για την κάθοδο της Τρόικας δηλώνει η Κυβέρνηση

17:52 18/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση κάνει μια πολύ συγκεκριμένη προετοιμασία ενόψει της συζήτησης με την Τρόικα, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Πολλά πράγματα τα έχουμε αναλύσει στους εκπροσώπους τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και στην Κομισιόν και το ΔΝΤ, αναφορικά με την κυπριακή οικονομία

και με τις ανάγκες που έχει η κυπριακή οικονομία καθώς και ποια είναι τα προβλήματα και ποιες είναι οι δυνατότητες της», ανέφερε ο κ. Στεφάνου, επαναλαμβάνοντας ότι η Κυβέρνηση έχει προσφύγει στο Μηχανισμό εξαιτίας του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και της έκθεσης του στην ελληνική οικονομία.

Είπε επίσης ότι η Κυβέρνηση έχει τί να επιδείξει αναφορικά με το έργο εξυγίανσης της οικονομίας, διόρθωσης, διαρθρωτικών προβλημάτων και στρεβλώσεων που για δεκαετίες συσσωρεύτηκαν στην κυπριακή οικονομία και ασφαλώς έχει να επιδείξει και αποτελέσματα από τις διάφορες αποφάσεις που έχουν ληφθεί τόσο δημοσιονομικού όσο και διαρθρωτικού περιεχομένου.

Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ειδικά σε σχέση με την πλειοψηφία των κρατών – μελών της ΕΕ, είναι πολύ καλύτεροι και αυτό το γεγονός αποτελεί ένα στοιχείο που δείχνει ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Standard & Poor`s

——————————

Σε ερώτηση αν η κυπριακή οικονομία χρειάζεται 15 δις ευρώ όπως εκτιμά ο οίκος Standard & Poor`s, ο Εκπρόσωπος είπε ότι έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορες εκτιμήσεις από διάφορους οίκους αξιολόγησης ή άλλους οργανισμούς.

«Ο κάθε ένας κάνει τις δικές τους εκτιμήσεις, υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα, υπάρχουν και υποθέσεις γιατί και ο οίκος Standard & Poor`s βάζει κάποιες υποθέσεις αναφορικά με την εξέλιξη που μπορεί να υπάρχει στην Ελλάδα για παράδειγμα. Εχουμε κι εμείς τις δικές μας τις εκτιμήσεις τις οποίες θα συζητήσουμε και θα μοιραστούμε με την Τρόικα όταν θα κατέβει κάτω στην Κύπρο και θα διαβουλευτούμε μαζί τους», είπε.

Ερωτηθείς για το ποιές είναι οι εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος είπε αυτές θα τοποθετηθούν στο τραπέζι. Πρόσθεσε ότι είναι γνωστές οι ανάγκες της κυπριακής οικονομίας, η οποία μέχρι το τέλος του 2014 χρειάζεται 4,5 δις. ευρώ. Εξήγησε ότι αυτό αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αναχρηματοδότηση δανείων κ.τ.λ. Συμπλήρωσε ότι τα συνολικότερα ζητήματα θα συζητηθούν με την Τρόικα και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Αναφορικά με τις ανάγκες που έχουν οι κυπριακές τράπεζες για ανακεφαλαιοποίηση, είπε ότι αυτά τα ζητήματα συζητούνται και η Κυβέρνηση είναι σε επαφή με την εποπτική αρχή των τραπεζών που είναι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, έχει τις δικές τις εκτιμήσεις και απόψεις αναφορικά με το κυπριακό τραπεζικό σύστημα και τις ανάγκες του.

Είπε επίσης ότι ο οίκος Fitch πριν από δύο-τρεις εβδομάδες είχε δώσει διαφορετικές εκτιμήσεις από τον οίκο Standard & Poor`s αναφορικά με τις ανάγκες της κυπριακής οικονομίας και ειδικά αναφορ

Keywords
Τυχαία Θέματα