Πρόεδρος Βουλής: Καθήκον η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες

12:56 24/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες «είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα και καθήκον κάθε πολιτισμένης κοινωνίας», δήλωσε την Πέμπτη ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε ομιλία του στην έκθεση δημιουργιών παιδιών με ειδικές ανάγκες στο αίθριο του κτιρίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «έχει γίνει πλέον ευρύτατα αποδεκτό από διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις και κοινωνικούς

φορείς ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν ίσα δικαιώματα και ίδιες υποχρεώσεις με όλους τους άλλους και ο βαθμός στον οποίο διασφαλίζεται αυτή η θεμελιώδης αρχή καταδεικνύει και το πολιτιστικό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται κάθε χώρα».

Σημείωσε ότι «επιδίωξή μας ήταν και θα είναι πάντοτε η καταπολέμηση και η εξάλειψη του στιγματισμού, της προκατάληψης και των διακρίσεων απέναντι σ’ αυτά τα άτομα με απώτερο σκοπό την ομαλή ένταξή τους στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή ως ισότιμων πολιτών».

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας είπε ότι «η απομόνωση και ο αποκλεισμός των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων είναι ανεπίτρεπτη στις σύγχρονες κοινωνίες για αυτό και η πολιτεία οφείλει και πρέπει να αγωνίζεται για τη διαμόρφωση μιας κοινωνίας με κυριότερα γνωρίσματα την αλληλεγγύη, την προσφορά, αλλά και το ήθος».

Ανέφερε πως «είναι γεγονός ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά και μεγάλος αγώνας όλων των εμπλεκόμενων φορέων» προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «σήμερα υπάρχουν δείγματα άμβλυνσης τέτοιων συμπεριφορών στιγματισμού, ειδικά όταν οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με άτομα με ειδικές ανάγκες».

«Είμαι πεπεισμένος για τη θετική κατάληξη των προσπαθειών μας, γιατί η κατοχύρωση της κοινωνίας της δικαιοσύνης είναι μονόδρομος, που επιβάλλεται από τον ανθρωπισμό που χαρακτηρίζει όλους τους συμπολίτες μας και υπαγορεύεται από την ανθρωποκεντρική παιδεία του λαού μας», είπε ο κ. Ομήρου.

Για την εκδήλωση στο αίθριο της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε ότι «αποτελεί ελάχιστη έμπρακτη διαβεβαίωση της Βουλής ότι θα σταθεί αρωγός στον αγώνα τους για αντιμετώπιση των δυσκολιών που συναντούν καθημερινά αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους».

Πρόσθεσε ότι «αν δεν ικανοποιήσουμε τις ειδικές ανάγκες αυτών των ατόμων, δεν θα μπορέσουν να αναδείξουν ποτέ τις ιδιαίτερες ικανότητες που διαθέτουν, αν όμως σταθούμε δίπλα τους προσφέροντάς τους τα απαραίτητα εφόδια, θα εκπλαγούμε από τα πολύτιμα διδάγματα ζωής, αισιοδοξίας και θάρρους που έχουν να μας προσφέρουν».

Ο κ. Ομήρου ευχαρίστησε «τα τέσσερα ιδρύματα που είχαν την ευγενή καλοσύνη να ανταποκριθούν στην πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων να συμμετάσχουν σε αυτή την έκθεση, το Ίδρυμα Μαργαρίτας Λιασίδου, το Ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ‘ΠΡΟΣΒΑΣΗ’ και το Σύνδεσμο Γονέων και Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες Λεμεσού, τα οποία συστάθηκαν και λειτουργούν με σκοπό την προώθηση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό της ανάπτυξης και αξιοποίησης των δεξιοτήτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες, έχοντας παράλληλα ως υπέρτατο στόχο τη δημιουργία ενός κοινωνικού περιβάλλοντος, που θα αποδέχεται τα άτομα αυτά ως ισότιμα μέλη του χωρίς προκατάληψη και φόβο».

Στην ομιλία του ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας σημείωσε «πως είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ακόμη και στις σημερινές δύσκολες συνθήκες που περνά ο τόπος μας, που δοκιμάζεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, υπάρχουν άνθρωποι διατεθειμένοι να παραμερίσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και να προσφέρουν απλόχερα το χρόνο τους, τις δυνάμεις και τις υπηρεσίες τους, για να συμπαρασταθούν στους συνανθρώπους τους».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «το σημαντικότερο όμως μήνυμα της εκδήλωσης αυτής, που πρέπει όλοι μας να αποκομίσουμε, είναι το μεγαλείο του ανθρώπινου πνεύματος, που μας δίνει τη δύναμη να προσπεράσουμε τα όποια εμπόδια».

«Η δίψα και η θέληση αυτών των παιδιών να ζήσουν ευτυχισμένα, μη επιτρέποντας στις όποιες αντιξοότητες τους έχει επιβάλει η ζωή να τα κρατήσουν δέσμια, ας γίνει για μας μάθημα ζωής», είπε, καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα