Διαφορετικές απόψεις για την ενδιάμεση λύση διαπιστώθηκαν στη σύσκεψη Συλικιώτη με κόμματα

20:42 7/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Διαφορετικές απόψεις σε σχέση με την υλοποίηση της ενδιάμεσης λύσης εισαγωγής φυσικού αερίου μέχρι την εισαγωγή φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ φαίνεται να προέκυψαν στη σημερινή ενημέρωση των κομμάτων από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και του Τουρισμού Νεοκλή Συλικιώτη για τις εξελίξεις στο θέμα του φυσικού αερίου.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι τηρεί τη δέσμευσή του τόσο για τακτική ενημέρωση των κομμάτων, αλλά και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, υπογραμμίζοντας ότι “το θέμα κατά την

άποψή μου είναι ύψιστης σημασίας για το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας και για αυτό πρέπει να μείνει εκτός κομματικής αντιπαράθεσης”.

Από πλευράς τους τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, έθεσαν το θέμα χειρισμού του θέματος στα πλαίσια μια συλλογικής στρατηγικής, ενώ εξέφρασαν επιφυλάξεις για το θέμα ίδρυσης της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, προτού θεσπιστεί νομοθεσία που θα διέπει τη λειτουργία της.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε πως κατανοεί ότι “ενδεχομένως να υπάρχουν και κάποιες προσπάθειες που θέλουν τούτο το θέμα να γίνεται σε κομματική αντιπαράθεση, όμως νομίζω ότι η Κύπρος για να διατηρήσει το κύρος της διεθνώς επιβάλλεται να υπάρχει συνεννόηση και συνέχεια στη διαχείριση αυτού του ζητήματος, όπως έγινε μέχρι τώρα”.

Ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα παραστεί ενώπιον της Επιτροπής για να ενημερώσει για τις εξελίξεις στο θέμα.
Για την σημερινή συνάντηση, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι απεκόμισε το συμπέρασμα ότι “υπάρχει μια κοινή τοποθέτηση” για το τι πρέπει να γίνει και για το ποια βήματα πρέπει να γίνουν.

Ειδικότερα, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι ενημέρωσε τα κόμματα για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο Β` γύρος αδειοδότησης, τις επαφές με την Noble, αλλά και το πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας, τις διεργασίες για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, την ανάθεση μελέτης στο ΜΙΤ, αλλά και για επαφές με το Ισραήλ.

Λέγοντας ότι τα κόμματα συμφωνούν για τη ανάγκη μιας ενδιάμεσης λύσης εισαγωγής φυσικού αερίου, ο κ. Συλικιώτης αναγνώρισε ότι “υπάρχουν διάφορες και διαφορετικές απόψεις για τα βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά υπάρχει, θεωρώ, η ανάγκη να προχωρήσουμε στην ενδιάμεση λύση και κατατέθηκαν και κάποιες απόψεις πώς χειριζόμαστε αυτό το ζήτημα και σε σχέση με το Ισραήλ και σε σχέση με το ανοικτό διαγωνισμό που ανατέθηκε στη ΔΕΦΑ με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου”.

Σε αυτό το σημείο κ. Συλικιώτης υπενθύμισε ότι αυτό έγινε μετά από εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου.

Σε σχέση με τον στόχο δημιουργίας τερματικού σταθμού στην Κύπρο, ο κ. Συλικιώτης είπε πως δεν διαπίστωσε να υπάρχει διαφωνία για το αυτό το ζήτημα και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι όλοι συμφωνούν ότι όλες οι σχετικές διεργασίες, όπως την εκδήλωση ενδιαφέροντος, δημιουργία κοινοπραξίας και ενδεχομένως και στην προσφορά για στρατηγικό επενδυτή για κατασκευή του σταθμού θα πρέπει να γίνουν μέσα στο 2013.

Εξήγησε ότι από

Keywords
Τυχαία Θέματα