Πρόεδρος ΟΕΒ: Χρειάζεται νέο αναπτυξιακό κοινωνικοοικονομικό μοντέλο

19:56 24/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού κοινωνικοοικονομικού μοντέλου προτείνει η ΟΕΒ σύμφωνα με τον Πρόεδρό της Φίλιο Ζαχαριάδη, ο οποίος ξεδίπλωσε τις εισηγήσεις της οργάνωσης για την οικονομία σε ομιλία του κατά την ετήσια Γενική Συνέλευσή της, κάνοντας λόγο για ανάγκη σύγκρουσης με τα συσσωρευμένα προβλήματα και λάθη του παρελθόντος.

Ο κ. Ζαχαριάδης παρέθεσε στοιχεία για την αρνητική πορεία της κυπριακής οικονομίας το 2011, τα οποία συνεχίζονται και το 2012.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΒ ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας κατά το 2011 εκτιμάται γύρω στο 0,5% σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με ρυθμό ανάπτυξης 1,1% το 2010.

Παράλληλα τα τελευταία στοιχεία δείχνουν συρρίκνωση της οικονομίας μας 1,4% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Ανέφερε επίσης ότι ο εναρμονισμένος ρυθμός πληθωρισμού κατά το 2011 αυξήθηκε στο 3,5% σε σχέση με 2,6% το 2010, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του πετρελαίου.

Αναφερόμενος στο δημοσιονομικό έλλειμμα ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι κατά το 2011 το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 6,3% του ΑΕΠ σε σύγκριση με έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ το 2010.

Από την άλλη τα δημόσια έσοδα το 2011 σε σύγκριση με το 2010, αυξήθηκαν κατά μόνο 2%, ενώ οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5%, είπε. Πρόσθεσε ότι το δημόσιο χρέος το 2011, εξαιρουμένου του ενδοκυβερνητικού, εκτιμάται ότι θα φθάσει γύρω στο 71,6%.

Οσον αφορά στο ΧΑΚ, ανέφερε, το έτος 2011 έκλεισε με απώλειες που αγγίζουν το 72% με όλες τις συνεπαγόμενες συνέπειες στους επενδυτές, και τις εγγεγραμμένες εταιρείες.

Ο κ. Ζαχαριάδης αναφέρθηκε και στην υποβάθμιση της Κύπρου από τους οίκους αξιολόγησης που είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της για σκοπούς δανεισμού από τις διεθνείς αγορές, εκφράζοντας παράλληλα τη θέση ότι ο δημόσιος τομέας συνεχίζει να έχει αυξημένο κόστος λειτουργίας κάτι που αν συνεχιστεί, σύμφωνα με τον ίδιο, οδηγεί σε χρεοκοπία.

«Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα και σε επισφαλή δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα καθώς και ο αποκλεισμός δανεισμού της χώρας μας από τις διεθνείς αγορές οδήγησαν σε άνοδο των επιτοκίων, πλήττοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την απασχόληση», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ ανέφερε ότι «η επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας μας αντανακλάται κυρίως στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα το ποσοστό ανεργίας το 2011 να εκτοξευτεί στο 7,7% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, ύψος ρεκόρ για τα κυπριακά δεδομένα μετά την τουρκική εισβολή».

Τον Απρίλιο του 2012, είπε, «η ανεργία δυστυχώς σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ ξεπερνώντας τους 35 χιλ. ανέργους».

Παρέθεσε ταυτόχρονα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία «η ανεργία στην Κύπρο έχει ξεπεράσει το φράγμα του 10%, ενώ η ανεργία στους νέους ξεπερνά το 28,8% και η Κύπρος καταγράφει το χειρότερο ρυθμό επιδείνωσης της ανεργίας από όλες τις χώρες της ΕΕ».

Ο κ. Ζαχαριάδης εξέφρασε την άποψη ότι «

Keywords
Τυχαία Θέματα