Πρόεδρος: Κάποιοι βάζουν την καρέκλα πάνω από το εθνικό συμφέρον

13:31 10/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Απαράδεκτες θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τις επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους υπηκόους, ενώ στις αναφορές ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ ότι έχει καταστήσει το Εθνικό Συμβούλιο ανενεργό, δηλώνει ότι ”οι φιλοδοξίες για να ανέβουν στην καρέκλα ορισμένοι, έχουν τεθεί πάνω από το εθνικό συμφέρον”.

Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι ”οι

επικρίσεις είναι και δεοντολογικά και επί της ουσίας, να μου επιτρέψετε να πω, απαράδεκτες, δείχνουν ασέβεια μεταξύ μας και έχουν υπερβεί όλα τα όρια”, και πρόσθεσε ότι ”δεν επιτρέπεται την ημέρα που παίρνουν έγγραφα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, να δίνονται στη δημοσιότητα”.

Είπε επίσης ότι κάποιοι δεν περίμεναν να πάρουν το έγγραφο της ε/κ πλευράς και έδωσαν στη δημοσιότητα ”έγγραφο στρεβλωμένο και το οποίο διαμορφώθηκε από πλευράς της τ/κ ηγεσίας” και υπέδειξε ότι ”αυτά τα πράγματα μόνο ζημιά μπορούν να προκαλούν”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το έγγραφο για τις τέσσερεις ελευθερίες αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία της ε/κ πλευράς και εξήγησε πως ”δεν αφορά τους Τούρκους υπηκόους, όπως το ερμηνεύουν ορισμένοι, αφορά τους Κύπριους υπηκόους”.

”Οι Τούρκοι υπήκοοι θα μπορούν να γίνουν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας μόνο μέσα από τους ευρωπαϊκούς όρους. Οι ελευθερίες αφορούν τις ελευθερίες που αφορούν την ΕΕ για τους Τούρκους υπηκόους και δεν μπορεί να παραβιάζεται ποτέ, και κατά το έγγραφο αυτό, η αναλογία 4 προς 1. Αρα αν θα γίνουν πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας τέσσερεις Ελληνες πολίτες, θα μπορεί να γίνει ένας Τούρκος πολίτης”, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ”η ουσία είναι ότι όλοι οι Κύπριοι πολίτες θα μπορούν στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, μετά από μια μικρή μεταβατική περίοδο, να επιλέγουν πού να ζήσουν ελεύθερα, να ασκήσουν οικονομική δραστηριότητα ελεύθερα, να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, να ασκήσουν επάγγελμα, να αγοράσουν και να πωλήσουν, με τη διαφορά ότι, επειδή υπογράψαμε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, κάποιοι από αυτούς θα έχουν τον περιορισμό να μην μπορούν να ασκήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα σε εκείνη την πολιτεία”.

”Δεν νομίζω ότι είναι αυτό που ζητούν οι Ε/κ. Εκείνο που ζητούν οι Ε/κ είναι να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα, να εγκαθίστανται οπουδήποτε, σε όλες τις γωνιές της Δημοκρατίας ελεύθερα και να ασκούν όλες τις δραστηριότητες, όλες τις ελευθερίες και αυτό έχουμε πετύχει”, δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και έθεσε το ερώτημα αν ο Τ/κ ηγέτης, που ”αρνείται πεισματικά να δεχθεί αυτήν τη σύγκλιση και την απορρίπτει”, το κάνει τυχαία ή το κάνει από ελληνοκυπριακό πατριωτισμό.

Αναφερόμενος και στο θέμα της σταθμισμένης και διασταυρούμενης ψήφου, είπε ότι ”είναι κάτι καινούργιο το οποίο εξαφανίζει, αν θέλετε, τη διχαστική πρόνοια του συντάγματος του 1960 για εκλογή Προέδρου και Αντιπροέδρου ξεχωριστά, από τις δύο κοινότητες”, και πως ”εδώ θα έχει λόγο ο κ

Keywords
Τυχαία Θέματα