ΥΠΕΣ: Τελευταία ευκαιρία για πολεοδομικές παρατυπίες η 7η Απριλίου

13:02 10/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Μετά τη λήξη της προθεσμίας της 7ης Απριλίου για την υποβολή δήλωσης πρόθεσης των πολιτών, τα υποστατικά των οποίων έχουν πολεοδομικές παρατυπίες, δεν θα υπάρχει η ευχέρεια πλέον για οποιανδήποτε αποδοχή παρατυπίας, ενώ θα παρθούν δικαστικά μέτρα εναντίον όσων συνεχίζουν να παρανομούν, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης.

Ο κ. Συλικιώτης, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης για την πορεία υλοποίησης της πολεοδομικής αμνηστίας, είπε επίσης ότι το Υπουργείο του νοιώθει δικαιωμένο «από την απόφασή μας να προχωρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα σε ριζικές

αλλαγές στο σύστημα ελέγχου, αδειοδότησης και έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας».

«Θέλω να σημειώσω ότι η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης πρόθεσης λήγει στις 7 Απριλίου 2012», είπε ο κ. Συλικιώτης, προσθέτοντας ότι «είναι γνωστό ότι δώσαμε μιαν παράταση έξι μηνών και θέλω να το σημειώσω ιδιαίτερα αυτό το πράγμα».

Συνέχισε, λέγοντας ότι «καταλαβαίνω ότι είμαστε και σε μιαν περίοδο κρίσης, υπάρχει μια δυσκολία, όμως θα πρέπει να αξιοποιήσουν οι πολίτες και μέσα από συνεργασία με τους μελετητές τους βεβαίως τις πρόνοιες της νομοθεσίας, γιατί αν δεν το κάνουν αυτό το πράγμα δεν θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν μετά, χάνουν την ευκαιρία τους».

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι ήδη «οι οικοδομικές αρχές προβαίνουν από τα τώρα σε διαδικασίες, μάλιστα ήρθαν περιπτώσεις κοντά μου, αλλά μετά τη λήξη της ημερομηνίας θα ενταθούν, καμιά παρατυπία δεν θα μπορεί να νομιμοποιηθεί».

«Πρέπει να σας πω ότι θα έχουμε – ήδη έχουμε – μέτρα δικαστικά», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «όποιος έχει παρατυπία και δεν έκανε δήλωση πρόθεσης, μετά θα αναγκαστεί, δηλαδή, να κατεδαφίσει ή να διορθώσει την παρατυπία».

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «μέχρι σήμερα – αντιλαμβάνεστε – διότι μιλούσαμε για πολλές περιπτώσεις, υπήρχε μια ανοχή», προσθέτοντας ωστόσο ότι «τώρα υπάρχει νομοθεσία, άρα όσοι δεν καταθέσουν δήλωση πρόθεσης να ξέρουν ότι σύντομα θα αντιμετωπίσουν δικαστικά μέτρα από τις οικοδομικές αρχές για να διορθώσουν τις παρατυπίες τους». Και αυτό, είπε, «θα γίνει σταδιακά, αυτό το επαναλαμβάνω γιατί η δήλωση πρόθεσης δεν κοστίζει».

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες που έχουν παρατυπίες στα υποστατικά τους να κάνουν δήλωση πρόθεσης.

Υπενθύμισε ότι η νομοθεσία προσφέρει σημαντικά οικονομικά κίνητρα για όσους κάνουν δήλωση πρόθεσης και μετέπειτα αίτηση για πιστοποιητικό τελικής έγκρισης. Οσοι κάνουν την αίτησή τους πριν τις 7 Απριλίου 2012 θα έχουν 20% έκπτωση στα αντισταθμιστικά τέλη, η έκπτωση μειώνεται σε 10% για όσους κάνουν αίτηση πριν τις 7 Απριλίου 2013, ενώ μετέπειτα οι αιτητές θα πληρώνουν το κανονικό τέλος που προνοείται.

«Αυτό το λέω γιατί ένας που κάνει δήλωση πρόθεσης δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνει αίτηση τώρα, όμως αν δεν κάνει δήλωση πρόθεσης μέχρι τις 7 Απριλίου δεν θα δικαιούται μετά να κάνει αίτηση», επεσήμανε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός εξήγησε επίσης ότι με τη νέα νομοθεσία δίδεται το δικαίωμα σε

Keywords
Τυχαία Θέματα