Πρόεδρος Ευρ. Κεντρικής Τράπεζας: Η ανάκαμψη είναι εδώ αλλά είναι αδύναμη

22:08 9/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να αποτρέψει τη μείωση του πληθωρισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε το Δεκέμβριο περαιτέρω στην “επικίνδυνη ζώνη”, κάτω από το 1%.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ότι η Ευρωζώνη μπορεί

να βιώσει μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, πριν τη σταδιακή επάνοδό του σε ένα επίπεδο λίγο κάτω από το 2%, όπως είναι ο στόχος της κεντρικής τράπεζας.

Ερωτηθείς, αν η κρίση της Ευρωζώνης έχει ξεπεραστεί, ο κ. Ντράγκι ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός. “Θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός να πω κάτι τέτοιο, πολύ-πολύ επιφυλακτικός… Η ανάκαμψη είναι εδώ, αλλά είναι αδύναμη, είναι συγκρατημένη και όπως έχω πει πολλές φορές, είναι εύθραυστη, με την έννοια ότι υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι -οικονομικοί, πολιτικοί και γεωπολιτικοί- που θα μπορούσαν εύκολα να την υπονομεύσουν”, δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Η ΕΚΤ, που μείωσε το Νοέμβριο το βασικό επιτόκιό της στο 0,25%, “τόνισε με έμφαση” τη βούλησή της να αναλάβει τολμηρή δράση, εάν χρειασθεί να εμποδίσει οποιαδήποτε διολίσθηση της οικονομίας της Ευρωζώνης σε αποπληθωρισμό -έναν όρο που δεν αποδέχεται-, αλλά θέλει περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσει τις τάσεις των τιμών και της αγοράς χρήματος.

“Συνολικά, παραμένουμε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε έναν υψηλό βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης και να λάβουμε περαιτέρω δράση, αν χρειαστεί”, δήλωσε ο κ. Ντράγκι. “Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπουμε αποπληθωρισμό”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι μία παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού μπορεί να έχει σημαντικούς κινδύνους κάμψης της οικονομίας. “Γενικά, δεν βλέπουμε αποπληθωρισμός με την έννοια αυτού που υπήρξε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του `90″, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ερωτηθείς, αν στα διαθέσιμα μέσα της ΕΚΤ περιλαμβάνονται και οι απευθείας αγορές στοιχείων ενεργητικού, ο κ. Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει. “Δεν θέλω να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής ότι έχουμε την εντολή να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τιμών και προς τις δύο κατευθύνσεις και το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που επιτρέπονται από τη συνθήκη της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι κάποιες τράπεζες της Ευρωζώνης μπορεί να περιορίζουν τη χορήγηση δανείων, εν όψει του ελέγχου της ποιότητας του ενεργητικού τους (Asset Quality Review, AQR) από την ΕΚΤ. “Μπορεί ασφαλώς να υπάρχει κάποια βραχυπρόθεσμη απομόχλευση από το τραπεζικό σύστημα, ώστε να ετοιμασθεί για το AQR. Ωστόσο, θα πρέπει κανείς να αντισταθμίσει αυτό … με το γεγονός ότι, όπως μπορείτε να δείτε, οι κεφαλαιαγορές έχουν ανοίξει ξανά για τις τράπεζες”.

Είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί ότι επιτεύχθηκε η νίκη στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. “Θα ήμουν πολύ επιφυλακτικός να πω κάτι τέτοιο”, δήλωσε ο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι η ανεργία στην ευρωζώνη συνεχίζει να βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, πάνω από 12%. “Η ανάκαμψη έχει έλθει αλλά είναι ασθενική”, πρόσθεσε. “Θα ήταν πολύ πρόωρο να κηρύξουμε τη νίκη”. Μπ.Γ. σ ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγ

Η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός για ένα ορισμένο διάστημα αλλά κατόπιν θα κινηθεί ανοδικά προς το ποσοστό-στόχο της (2%), όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.

Ο Ντράγκι ανέφερε επίσης ότι δεν έχει μεταβληθεί η άποψη του ΔΣ της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική που πρέπει να ασκηθεί βραχυπρόθεσμα. “Επαναλαμβάνουμε αταλάντευτα τη διατύπωση της μελλοντικής μας πολιτικής (forward guidance) και συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι τα επιτόκια-κλειδιά της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο”, είπε ο Ντράγκι μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη μηνιαία συνεδρίαση του συμβουλίου για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής, που συνήθως πραγματοποιείται την πρώτη Πέμπτη κάθε μήνα.

Παράλληλα ο Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις χρηματαγορές και παραμένει έτοιμη να αναλάβει δράση εάν τα επιτόκια των διατραπεζικών χορηγήσεων αυξηθούν υπερβολικά. Η άνοδος των επιτοκίων των διατραπεζικών χορηγήσεων μπορεί να θεωρηθεί μια ένδειξη επανόδου της εμπιστοσύνης, αφού οι τράπεζες βασίζονται έτσι λιγότερο στην κεντρική τράπεζα και αντ` αυτής στρέφονται στις αγορές. Αλλά εάν τα επιτόκια αυξηθούν υπερβολικά και πρόωρα, κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τη δειλή ακόμη ανάκαμψη.

“Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες στις χρηματαγορές και τη δυνητική επίπτωσή τους στη νομισματική μας πολιτική, παρακολουθούμε τις εξελίξεις εκ του σύνεγγυς και είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τη χρήση όλων των διαθεσίμων εργαλείων”, ανέφερε ο Ντράγκι. “Συνολικά παραμένουμε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε ένα υψηλό βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης και να λάβουμε περαιτέρω μέτρα εάν απαιτείται”. Τον Αύγουστο του 2013, ο Ντράγκι είχε δηλώσει ότι οι προσδοκίες περί ανόδου των επιτοκίων στις αγορές χρήματος ήταν κατά την εκτίμηση της ΕΚΤ “αδικαιολόγητες”.

Είπε ακόμα ότι η Γερμανία δεν χρειάζεται να επικεντρωθεί στη μείωση του βαθμού εξάρτησης της οικονομίας της από τις εξαγωγές και την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης ώστε να συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

“Δεν κατάλαβα ποτέ πώς εάν κάναμε τη Γερμανία πιο αδύναμη αυτό θα ωφελούσε άλλες χώρες στην ευρωζώνη”, είπε ο επικεφαλής του κεντρικού ευρωπαϊκού πιστωτικού ιδρύματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα