Πρόεδρος ΕΤΑΠΛ: Εικόνα, υποδομή και έλλειψη κλινών τα προβλήματα της τουριστικής Λάρνακας

11:16 25/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς να βοηθήσουν για να αυξηθεί ο αριθμός των τουριστών που καταλύουν στη Λάρνακα, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα που υπάρχουν και η μη προσέλκυση επενδύσεων δεν φέρνουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λευκαρίτης ανέφερε ότι «η Λάρνακα θεωρείται από τους τουρίστες ως ένας αξιόλογος προορισμός που προσφέρει ποικιλία ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων,

γεγονός όμως που φαίνεται ν’ αμφισβητείται από ορισμένους ξένους αλλά και Κύπριους Οργανωτές Ταξιδίων, δυνητικούς επενδυτές, αλλά ορισμένες φορές από τους ίδιους τους Λαρνακείς».

Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε πως η Λάρνακα υπερέχει σε αρκετά σημεία σε σχέση με άλλους προορισμούς, μεταξύ αυτών το γεγονός ότι η Λάρνακα αποτελεί την πύλη εισόδου στην Κύπρο, αφού διαθέτει αεροδρόμιο, λιμάνι και μαρίνα που παρέχει στον ταξιδιώτη ευκολία στη διακίνησή του. Η Λάρνακα είναι βολικά συμπαγής, αφού το μικρό μέγεθος της σε συνάρτηση με την πληθώρα σημείων ενδιαφέροντος που διαθέτει, προσφέρει στον επισκέπτη ποικιλία εμπειριών και δραστηριοτήτων».

Ακόμα, συνέχισε, «η περιφέρεια Λάρνακας αποτελεί μια από τις αρχαιότερες περιοχές της Ευρώπης, με 10.000 χρόνια ιστορίας, η οποία παρουσιάζεται μέσα από τα διάφορα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και μέσα από την αρχιτεκτονική και τις παραδόσεις της. Το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας εκτείνεται σε απόσταση 75 χιλιομέτρων, ενώ οι θάλασσές της είναι καθαρές, πολύ ασφαλείς και διαθέτουν ιδανικές συνθήκες ανέμου-κύματος, καθιστώντας την ως ένα από τους ιδανικότερους προορισμούς στη Μεσόγειο για θαλάσσια αθλήματα, όπως το windsurfing και το kitesurfing».

Στα θετικά της Λάρνακας, ο κ. Λευκαρίτης κατέταξε και το γεγονός πως «θεωρείται εξαιρετικός καταδυτικός προορισμός, αφού φιλοξενεί στις θάλασσές της το εντυπωσιακό ναυάγιο Ζηνοβία, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δέκα καλύτερα ναυάγια παγκοσμίως. Επίσης, είναι ολόχρονος προορισμός με τα πλείστα ξενοδοχεία της περιφέρειας να παραμένουν ανοικτά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ αποτελεί την ιδανικότερη βάση διαμονής για ένα τουρίστα που θέλει να εξερευνήσει όλο το νησί».

Είπε ακόμα πως ύστερα από συζητήσεις με ξένους Οργανωτές Ταξιδίων αλλά και μεταξύ των μελών της ΕΤΑΠΛ, φαίνεται «ότι υπάρχουν τρεις ουσιαστικά ανασταλτικοί παράγοντες που εμποδίζουν την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Λάρνακας». Οι παράγοντες αυτοί είναι, σύμφωνα με τον κ. Λευκαρίτη, «η εικόνα που επικρατεί μεταξύ της τουριστικής περιοχής Πύλας-Βορόκληνης και Λάρνακας, με την ύπαρξη των δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών, η οποία θυμίζει βιομηχανική περιοχή, ενώ ουσιαστικά αποκόπτει τις δύο περιοχές. Ταυτόχρονα, η κατάσταση που επικρατεί στην τουριστική περιοχή της Λάρνακας στο δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας με την απουσία σύγχρονου δρόμου, πεζοδρομίων, ποδηλατοδρόμων και η γενικότερη εικόνα ακαταστασίας και ακαλαισθησίας η οποία από τους ξένους χαρακτηρίζεται ως “junk”».

Αναφέρθηκε ακόμα στην έλλειψη κλινών που παρατηρείται, αφού όπως εξήγησε, «το ποσοστό της περιφέρειας Λάρνακας επί του παγκύπριου δυναμικού κλινών είναι μόνο 7%. Φαίνεται ότι η απουσία κλινών και κυρίως ξενοδοχείων τύπου resort είναι o κυριότερος λόγος που οι μεγάλοι Ταξιδιωτικοί Πράκτορες δεν περιλαμβάνουν τη Λάρνακα στα προγράμματά τους».

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός «ότι εξακολουθούν ακόμη να υπάρχουν μονάδες σε παραλιακές περιοχές της Λάρνακας που είναι σε άθλια κατάσταση ή έχουν πλήρως αναστείλει τη λειτουργία τους. Η παραμονή τους ως έχει δεν ευνοεί κανένα, ενώ αμαυρώνουν την τουριστική εικόνα της περιοχής και ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια υγεία». Κάλεσε τους ιδιοκτήτες τους να αποφασίσουν τι θα κάνουν με αυτές και την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας «να επιδείξει αποφασιστικότητα για επίλυση του προβλήματος αυτού και να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Λευκαρίτης είπε πως «οι αντίξοες συνθήκες που περνούμε και η στασιμότητα των έργων δεν πρέπει ν’ αποτελεί δικαιολογία για να αφήνουμε καταστάσεις ως έχουν» και εξήγησε ότι «επειδή υπάρχουν δυσκολίες στη δανειοδότηση για ανάπτυξη νέων έργων δεν σημαίνει ότι αφήνουμε τα κτίρια σε ελεεινή κατάσταση».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας κάλεσε όλους να συμμετέχουν στην προσπάθεια για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.

Keywords
Τυχαία Θέματα