Οι «επικίνδυνες αποστολές» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η εκπεφρασμένη θέση του για την ανάγκη δραματικής συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα είναι αυτή που θα ακολουθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε κάθε του απόφαση στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιτέθηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δήλωση του λίγους μήνες νωρίτερα, ότι το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί πλέον να προστατεύει τη διατήρηση περιττών θέσεων στο δημόσιο.

Περιττές θέσεις στο δημόσιο

«Αυτή τη στιγμή καλούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι να πληρώσουν ένα υπερβολικά βαρύ τίμημα, που ο κάθε βουλευτής έχει μεγάλη συνειδησιακή δυσκολία να το υποστηρίξει,

εξαιτίας του γεγονότος ότι επιμένουμε να προστατεύουμε περιττές θέσεις εργασίας στο δημόσιο», είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης τον περασμένο Οκτώβριο όταν είχε ταχθεί υπέρ της άμεσης αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

«Αυτοί που δεν κάνουν συστηματικά καλά τη δουλειά τους με κάποιο τρόπο να απομακρύνονται και ταυτόχρονα να επιβραβεύονται αυτοί που κάνουν καλά τη δουλειά τους», είχε δηλώσει τότε για το «ταμπού» των απολύσεων.

Εκείνη δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης δεχόταν τα πυρά συναδέλφων του για τις απόψεις και τις θέσεις του. Την απόφασή του να δημοσιοποιήσει την άρνηση του να αποδεχθεί βουλευτικό αυτοκίνητο, την είχαν υποδεχθεί με δηλητηριώδη σχόλα πολλοί συνάδελφοί του βουλευτές επισημαίνοντας ότι «ο Κυριάκος και η οικογένεια του δεν έχουν ασφαλώς την ανάγκη βουλευτικού αυτοκινήτου σε αντίθεση με άλλους πολλούς βουλευτές που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις πολυδάπανες μετακινήσεις τους για να διατηρήσουν την εκλογική τους επιρροή».

Μικρότερη Βουλή

Είναι επίσης εκείνος ο βουλευτής που παραμονές των τελευταίων εθνικών εκλογών καταψήφισε τη διάταξη τη χρηματοδότηση των κομμάτων και που δήλωσε ότι δεν προτίθεται να λαμβάνει χρήματα από τη συμμετοχή του στο συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής.

Έχει δηλώσει επίσης ότι παραιτείται από το προνόμιο της βουλευτικής μου σύνταξης. «Λειτούργησα με γνώμονα ότι την ώρα που οι πολίτες είναι άνεργοι και οι μισθοί τους μειώνονται, το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Μόνο με ριζικές ανατροπές δεν θα χρεοκοπήσει ανεξέλεγκτα το πολιτικό σύστημα. Τότε, όμως, ήμουν πολύ μόνος. Πλέον, όμως, και το κόμμα μου, η ΝΔ, έχει αγκαλιάσει πολλές από αυτές τις θέσεις και τις έχει εντάξει στον προγραμματικό της λόγο», δήλωνε για τις αποφάσεις του αυτές και τα σχόλια συναδέλφων του ότι ενεργεί εκ του ασφαλούς.

Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει προτείνει μείωση του αριθμού των βουλευτών και κλείσιμο του καναλιού της Βουλής.

«Η Δημοκρατία μας κοστίζει πιο ακριβά απ’ ότι χρειάζεται. Έχω καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που μειώνουν σημαντικά αυτό το κόστος. Σε αυτές περιλαμβάνονται και η μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200. Κάτι που μπορεί να γίνει με πολιτική απόφαση. Η αντιπροσωπευτική μας Δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει πολύ καλά και με 200 βουλευτές. Εξ άλλου και σήμερα με 300 βουλευτές η Βουλή δεν σφύζει ακριβώς από ζωή», δήλωνε πριν από ένα χρόνο περίπου ζητώντας μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200, κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, κατάργηση του επιδόματος για συμμετοχή των βουλευτών σε Επιτροπές της Βουλής, κλείσιμο του καναλιού της Βουλής, κατάργηση των βουλευτικών αυτοκινήτων, κατάργηση στην πράξη της βουλευτικής ασυλίας, διαχρονική ανάρτηση των «πόθεν έσχες» των πολιτικών στο διαδίκτυο».

Ποιος είναι

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει ως το τέλος του χρόνου να φέρει σε πέρας δύο «επικίνδυνες αποστολές». Να ολοκληρώσει την περιλάλητη διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων και να θέσει εκτός δημοσίου 4.000 υπαλλήλους, τις οποίες η τρόικα θέτει επιτακτικά για την ομαλή ροή της χρηματοδότησης της χώρας. Πόσο δύσκολο θα είναι αυτό για έναν πολιτικό που μέχρι πρότινος αναγνώριζε μόνο τον κλασικό τρόπο για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός;

Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης περπατά ήδη στην πέμπτη δεκαετία της ζωής του. Και αν κάποιοι παλαιοί πολιτικοί τον θεωρούν νέο, γνωρίζουν ότι το όνομα και η συνεισφορά της οικογένειας Μητσοτάκη στη σύγχρονη πολιτική ιστορία έχει συνδεθεί με σημαντικά γεγονότα αρνητικά και θετικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Αφού αποφοίτησε αριστούχος από το Κολλέγιο Αθηνών συνέχισε τις σπουδές του στην Αμερική. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με την ανώτατη τιμητική διάκριση «summa cum laude», ενώ τιμήθηκε με τα έπαθλα «Hoopes» και «Tocqueville» για την εκπόνηση της διατριβής του με θέμα την αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

Πριν ασχοληθεί με την πολιτική, εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και στη συνέχεια μετακινήθηκε στον Όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Διατέλεσε για τρία χρόνια Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Επιχειρηματικών Συμμετοχών, την οποία και ανέδειξε σε κορυφαία εταιρεία στην Ελληνική και Βαλκανική αγορά του private equity και του venture capital. Η Εθνική Επιχειρηματικών Συμμετοχών χρηματοδότησε πολλές γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με ίδια κεφάλαια, δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις απασχόλησης. Για την επαγγελματική του δραστηριότητα έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, με σημαντικότερη την βράβευσή του το 2003 από το World Economic Forum ως «Global Leader for Tomorrow».

Στις εκλογές του 2004 και του 2007 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς προτίμησης βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, τη Β΄ Αθηνών, ενώ στις εκλογές του 2009 εξελέγη για τρίτη φορά. Στις εκλογές του Μαΐου 2012 εξελέγη για μία ακόμη φορά πρώτος στη Β’ Αθηνών, ενώ ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου στις εκλογές του Ιουνίου 2012.

Στη Βουλή των Ελλήνων έχει συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στις Επιτροπές Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών και Άμυνας ενώ διετέλεσε για δύο χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Έως τις εκλογές του 2012 ήταν Τομεάρχης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Έχει επισκεφθεί πολλές περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές της χώρας, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες συνέδρια για το περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ αυτών στις διεθνείς διασκέψεις του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Μπαλί, το Πόζναν, το Κανκούν και την Κοπεγχάγη.

Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής».

Έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

Keywords
κυριακου, alpha bank, νεα δημοκρατια, επιρροή, συμμετοχή, βουλη, γνώμονα, τροικα, αθηνα, harvard, ελλαδα, business, school, mckinsey, alpha, τραπεζες, εταιρεία, equity, capital, world, forum, global, tomorrow, εκλογες, σταυροι, νέα, μαΐου, ιουνίου, οηε, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, απολυσεις στο δημοσιο, eurobank alpha, alpha eurobank, ποθεν εσχες βουλευτων, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, βουλευτες, mckinsey, μπαλι, αυτοκινητο, βουλη των ελληνων, δαφνη, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, θεμα, λονδινο, οηε, ωρα, alpha, capital, equity, αγορα, αμερικη, βιβλιο, γαλλικα, γεγονοτα, γερμανικα, γινει, γνώμονα, δημοσιο, δηλωση, εταιρεία, εταιρια, ζωης, ιδια, θεσεις εργασιας, κολλεγιο αθηνων, κομμα, κοπεγχαγη, μαΐου, μηνες, μητσοτακης, μειωση, οικογενεια, ονομα, παιδια, πεμπτη, περιβαλλον, ροη, συνεχεια, συμμετοχή, σοφια, σχολια, τρια, τριτη, φορα, business, forum, harvard, υπουργειο, ιουνίου, school, θεσεις, θετικα, world
Τυχαία Θέματα