Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Πρέπει να δοθεί προοπτική και ελπίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κύπρο

13:46 12/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος χρειάζεται ένα αποκεντρωμένο κράτος, όπου η δημόσια διοίκηση θα καθορίζει τις στρατηγικές, τους ευρύτερους στόχους και τις πολιτικές και θα αφήνει την υλοποίηση στις Τοπικές Αρχές, προσδίδοντας τους αυτονομία και ευελιξία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας πως απαιτείται να προχωρήσουμε σε περαιτέρω υλοποίηση όσων προβλέπει η Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε ομιλία του στην ημερίδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Αγίας Νάπας, ο κ. Νεοφύτου είπε

ότι «με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η σωστή διακυβέρνηση, η χρηστή διοίκηση, και το κράτος δικαίου αποτελούν για την Κύπρο μερικές μόνο από τις μεγάλες αλλά κυρίαρχες προκλήσεις» προσθέτοντας πως «έχουμε δρόμο ακόμη για να ανταποκριθούμε θετικά, ένα δρόμο που οφείλουμε να διανύσουμε με ταχύτητα. Χρειαζόμαστε γι’ αυτό την αρμονική συνύπαρξη και ανάμειξη των διαφόρων μορφών και επιπέδων διακυβέρνησης, την πιο σωστή κατανομή και χρήση των εξουσιών και χρειαζόμαστε πιο ρηξικέλευθη και αποτελεσματική δράση».

Αφού σημείωσε ότι «το μοντέλο διακυβέρνησης του 1960 δεν μπορεί πλέον ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις ενός ευρωπαϊκού κράτους και στις ανάγκες της σημερινής κοινωνίας» ανέφερε πως «οι παθογένειες που διαχρονικά έχουν συσσωρευτεί, συμβάλουν στη στασιμότητα, προάγουν και πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα, τροφοδοτούν ανηλεώς τη γραφειοκρατία και την αδιαφάνεια».

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ανεπίτρεπτες τις «άστοχες και μη στοιχειοθετημένες επιθέσεις που δέχθηκε τις τελευταίες μέρες η δικαιοσύνη από πολιτικούς φορείς» και σημείωσε πως όταν οι μηχανισμοί της δικαιοσύνης λειτουργούν, τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να κάνουν ένα βήμα πίσω, διότι αλλιώς επεμβαίνουν κατά απαράδεκτο τρόπο σε ανεξάρτητους θεσμούς.

Είπε ακόμα ότι η μεταρρύθμιση του 1986 έχει κλείσει τον κύκλο της και «η βιωσιμότητα των Δήμων και γενικά των Τοπικών Αρχών κρίνεται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από την υπευθυνότητα και την αποφασιστικότητα που θα επιδειχθεί από την Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, τα πολιτικά κόμματα» και κυρίως από τους εκλεγμένους από τους πολίτες αξιωματούχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως πρέπει να αντιστραφεί το κλίμα, να δοθεί προοπτική και ελπίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Κύπρο ολόκληρη, να δημιουργηθεί «το υπόβαθρο μιας καλύτερης επόμενης ημέρας. Με θάρρος, τόλμη και αποφασιστικότητα, να αντιμετωπίσουμε με ριζοσπαστικό τρόπο τις αιτίες που προκάλεσαν το τέλμα, να μετεξελιχθεί η Τοπική αυτοδιοίκηση σε ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό θεσμό, που να ανταποκρίνεται µε επάρκεια στις προκλήσεις των καιρών» είπε.

Αφού χαιρέτισε «την προωθούμενη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα» είπε πως «θέλουμε ένα αποκεντρωμένο κράτος, όπου η δημόσια διοίκηση θα καθορίζει τις στρατηγικές, τους ευρύτερους στόχους και τις πολιτικές και θα αφήνει την υλοποίηση στις Τοπικές Αρχές, προσδίδοντας τους αυτονομία και ευελιξία. Απαιτείται να προχωρήσουμε σε περαιτέρω υλοποίηση των όσων προβλέπει η Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και να ενισχύσουμε το θεσμικό πλαίσιο και τις δράσεις που εδραιώνουν τις αρχές τις επικουρικότητας και της εγγύτητας των υπηρεσιών, έχοντας πάντα κατά νου τα οικονομικά δεδομένα της περιόδου που διερχόμαστε».

Ο κ. Νεοφύτου στην ομιλία του αναφέρθηκε και στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Κύπρος οι οποίες «έχουν επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των τοπικών αρχών» και σε συνδυασμό με τη δυσχερή οικονομικά θέση του κεντρικού κράτους, έθεσαν σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τη βιωσιμότητα τους.

Ωστόσο σημείωσε «η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο, σε συνδυασμό και αρμονία με την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του κράτους και του δημοσίου τομέα, να πετύχουμε την αναβάθμιση του θεσμού μέσα από την τριπλή αποκέντρωση των εξουσιών και αρμοδιοτήτων, των οικονομικών πόρων και του προσωπικού και να καταστούν οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικές κυβερνήσεις».

Οι τομές που απαιτούνται, ανέφερε πρέπει «να εστιάζονται στην αποκέντρωση, το λειτουργικό εκσυγχρονισμό, τη σαφήνεια ρόλων, αρμοδιοτήτων και ευθυνών, στη βελτίωση της λογοδοσίας και του ελέγχου, ακόμη και την πολιτική ευθύνη των αιρετών. Αν» συνέχισε απευθυνόμενος στους συνέδρους «προκειμένου να πετύχετε το στόχο της βιωσιμότητας και του εκσυγχρονισμού, απαιτούνται θυσίες, υποχωρήσεις, συναινέσεις ή και συνενώσεις, θα πρέπει να είστε έτοιμοι να αναλάβετε ακόμη και ανατρεπτικές πρωτοβουλίες, να σταθείτε απέναντι στο λαϊκισμό και τις ψευδαισθήσεις που έφεραν την οικονομία μας, την κοινωνία αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι εδώ».

Είπε ακόμα ότι τόσο οι πολιτικοί όσο και οι εκπρόσωποι των Δημοτών πρέπει να βάλουν ένα τέλος «στις ανέξοδες και ανεύθυνες υποσχέσεις που επουλώνουν την εξωτερική πληγή, αλλά μεγαλώνουν την εσωτερική αιμορραγία. Εμείς έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας. Θα παραμείνουμε οι πιο σκληροί πολέμιοι του λαϊκισμού, με όποιο κόστος» ανέφερε.
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε και στην εξαγγελθείσα δέσμευση της κυβέρνησης για τη διατήρηση του αριθμού των υφιστάμενων Δήμων και είπε ότι «μέχρι την επιστροφή της Αμμοχώστου και των τουρκοκρατούμενων εδαφών μας, οι κατεχόμενοι Δήμοι και Κοινότητες θα πρέπει να διατηρηθούν».

Θα πρέπει, συνέχισε να θεσπιστούν τα εργαλεία και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για εθελοντικές συνενώσεις, να γίνει η προώθηση νομοθετικών τροποποιήσεων στους υφιστάμενους νόμους περί Δήμων και περί Κοινοτήτων που να ρυθμίζουν τη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, πρέπει να προχωρήσει το θέμα της μείωσης του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων, η εισαγωγή περιορισμού στις θητείες των αιρετών αξιωματούχων, η διαφοροποίηση του τρόπου εκλογής των Δημάρχων, η ενοποίηση οργανισμών όπως τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας και Αποχέτευσης, η ενοποίηση των τακτικών και αναπτυξιακών προϋπολογισμών των Δήμων και η υποβολή τους με ορίζοντα 3ετίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακόμα ότι «θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας με ένα μόνο στόχο, να δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματικές εξουσίες και ρόλος, ώστε να μπορεί να στέκεται δίπλα από τους δημότες της, εξουσίες που θα πρέπει να συνοδεύονται με τους απαραίτητους πόρους, μηχανισμούς εξεύρεσης πόρων, την εμπειρογνωμοσύνη και τις δεξιότητες, αλλά και το έλεγχο».

Keywords
Τυχαία Θέματα