Πρόεδρος Αναστασιάδης: Η κρίση επιβάλλει διάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων οικονομικών

20:55 13/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η παρούσα οικονομική κρίση επιβάλλει διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών κι έχουμε, επομένως, υποχρέωση ως Κράτος, σε συνεργασία και συνεννόηση και με τα μέλη του επιχειρηματικού μας κόσμου, να κατευθύνουμε την κυπριακή οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, με σωστό σχεδιασμό και σύνεση, είπε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στο Gala Dinner, για τα 50χρονα του ΕΒΕ

Λεμεσού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως προς τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση επικεντρώνει τις προσπάθειές της σε μια σειρά μέτρων για επανεκκίνηση της οικονομίας, για την καλύτερη εφαρμογή των οποίων η συνεργασία του επιχειρηματικού κόσμου είναι απαραίτητη.

Η συνεργασία της Κυβέρνησης με τους φορείς της οικονομίας και ειδικά με τα Επιμελητήρια, όπως αυτό της Λεμεσού, σημείωσε, συνιστά τον καταλύτη για την επίτευξη της επανεκκίνησης της οικονομίας την οποία ο τόπος έχει ανάγκη.

Επανέλαβε ότι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων συνιστά ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης. “Οι ξένες επενδύσεις είναι καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη, το επιχειρηματικό περιβάλλον, την απασχόληση και κατ` επέκταση την ευημερία της χώρας μας. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχω αναλάβει προσωπική εκστρατεία για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων με σειρά αποστολών σε χώρες στρατηγικής σημασίας για τις επενδύσεις. Επισκέφθηκα ήδη το Κουβέιτ και μόλις προχθές, την Αίγυπτο. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις στο Κατάρ και το Ηνωμένο Βασίλειο και προγραμματίζονται άλλες στην Κίνα στη Ρωσία, το Ισραήλ και χώρες του Αραβικού Κόλπου”, είπε.

“Η συμβολή του ΕΒΕ Λεμεσού, όπως και των άλλων Επιμελητηρίων, είναι εξαιρετικά σημαντική στο σχεδιασμό της πολιτικής που θα προωθεί την ανάπτυξη και θα αναβαθμίζει τις κυπριακές επιχειρήσεις”, είπε, προσθέτοντας ότι “η Κυβέρνηση, να ξέρετε ότι θα είναι πάντοτε αρωγός και συνεργάτης στην κάθε προσπάθεια του επιχειρηματικού κόσμου στον αγώνα για την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας μας”.

Προωθήσαμε ήδη, συνέχισε, μια σειρά φορολογικών, πολεοδομικών και άλλων μέτρων που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της ανάπτυξης με την παράλληλη ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στην προσέλκυση ντόπιων και ξένων επενδύσεων και στη διατήρηση, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

“Έχουμε ήδη εξαγγείλει μέτρα για τη μείωση του χρόνου έκδοσης Πολεοδομικών Αδειών, την αύξηση των συντελεστών δόμησης, την πολεοδομική ανάπτυξη γης, την αδειοδότηση της λειτουργίας καζίνο, την ενθάρρυνση της άμεσης εκτέλεσης των έργων για κατασκευή γηπέδων γκολφ, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την παραχώρηση αδειών σε μικτές τουριστικές αναπτύξεις, την παραχώρηση άδειας παραμονής και υπηκοότητας σε ξένους επενδυτές, την αναπτυξιακή αξιοποίηση της Κρατικής Περιουσίας, τη δημιουργία Εγγυοδοτικού Μηχανισμού, για δανειοδότηση των βιώσιμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, με ευνοϊκούς όρους και πολλά άλλα”, συμπλήρωσε.

Μόλις, την περασμένη Τετάρτη, συνέχισε, ανακοινώσαμε την εγκαθίδρυση Ταμείου Επιχειρηματικότητας με κεφάλαια 150 εκατομμυρίων ευρώ που θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλων 150 εκατομμυρίων από εθνικούς πόρους.

Το Ταμείο, ανέφερε, θα παρέχει χρηματοδότηση προς τις εμπορικές τράπεζες έτσι ώστε αυτές να μπορούν να παραχωρούν δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικά επιτόκια.

Στόχος, σημείωσε, είναι η τόνωση της ανάπτυξης, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και, φυσικά, η δημιουργία νέων θέσεων καθώς και η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα, είπε, έχουμε εξαγγείλει πρόσφατα και μια δεύτερη δέσμη μέτρων για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της σπατάλης, την παροχή καλύτερων, ταχύτερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τον ιδιωτικό τομέα, τον επιχειρηματικό κόσμο και τους πολίτες. Πρωταρχικός στόχος παραμένει η δημιουργία ενός ευέλικτου, αποτελεσματικού και φιλικού προς τον πολίτη και την επιχείρηση Κράτους και βεβαίως, ελκυστικού για τους ξένους επενδυτές.

Αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραματίζει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, σημείωσε ότι ο ρόλος του ήταν καταλυτικός στην εκτέλεση έργων που καθόρισαν τη σύγχρονη ιστορία της Λεμεσού, όπως οι βιομηχανικές περιοχές, το νέο λιμάνι, ο υδατοφράκτης του Κούρρη και πιο πρόσφατα, η μαρίνα, μετατρέποντας τη Λεμεσό σε βασικό οικονομικό πνεύμονα της χώρας μας.

“Το Επιμελητήριο της Λεμεσού, συνεχίζει να είναι πρωτεργάτης σε θέματα που αφορούν την υλοποίηση σημαντικών έργων. Έχει εκδηλώσει ενεργό ενδιαφέρον και αναπτύσσει πρωτοβουλίες για οδικά έργα, για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, το Τεχνολογικό Πάρκο, για μια σειρά έργων τουριστικής υποδομής, όπως το συνεδριακό κέντρο κ.ά.”, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα