Πρέσβη Κύπρου: Στη διαδικασία βελτίωσης η ανταλλαγή πληροφοριών με τη Ρωσία

13:11 19/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος βρίσκεται στη διαδικασία βελτίωσης της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών με τη Ρωσία, ώστε να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, δήλωσε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στη Μόσχα Γιώργος Κασουλίδης.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που διοργάνωσε στις 17 Δεκεμβρίου στη Μόσχα η Εrnst &Υoung,

ο κ. Κασουλίδης είπε ότι για το θέμα βρίσκεται σε επαφή με αρμόδιες αρχές στη χώρα, αναφέροντας στους παρευρισκομένους ότι «όλες οι ιστορίες τρόμου που διαβάζετε στον Τύπο για περίληψη της Κύπρου στη μαύρη λίστα της Ρωσίας είναι απλά μη αληθινές».

Ανέφερε επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥ, ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για την Κύπρο, πλην όμως «είμαστε αποφασισμένοι όχι μόνο να επιβιώσουμε αλλά επίσης να καταστήσουμε την Κύπρο ένα ακόμη καλύτερο κόμβο επιχειρηματικότητας και παροχής υπηρεσιών».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το σεμινάριο παρακολούθησαν πέραν των 100 Ρώσων επιχειρηματιών και αντιπρόσωποι μεγάλων συγκροτημάτων εταιρειών, οι οποίοι αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου για τις επενδύσεις τους.

Στο σεμινάριο συμμετείχε και ο διευθυντής του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) Γιώργος Πούφος, ο οποίος, αναφερόμενος σε σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να επιβάλει νέες φορολογίες, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο Μνημόνιο Συναντίληψης με την Τρόικα.
Ο Διευθυντής του ΤΕΠ είπε ακόμη ότι η Κύπρος έχει σχεδιάσει και θέσει σε εφαρμογή σχέδιο δράσης για βελτίωση της αξιολόγησης της χώρας από τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Ο κ. Πούφος είπε ότι τόσο λόγω της διεθνούς πίεσης όσο και των νέων κανόνων του ΟΟΣΑ, οι διεθνείς επιχειρήσεις στην Κύπρο πρέπει να διατηρούν ουσιαστική παρουσία (substance), σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥ.
Εκ μέρους της ΕΥ, μίλησαν ο Διευθύνων συνέταιρος Κύπρου Ανδρέας Δημητρίου, ο επικεφαλής των Φορολογικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου Φίλιππος Ραπτόπουλος και ο Βλατιμίρ Γκιντίριμ, συνέταιρος στην ΕΥ Ρωσίας, επικεφαλής των Διεθνών Φορολογικών Υπηρεσιών του οίκου.

Κάνοντας μια αναδρομή στις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, ο κ. Δημητρίου ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους το νησί παραμένει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για Ρώσους επιχειρηματίες.
Από την πλευρά του ο κ. Ραπτόπουλος, είπε ότι τα τελευταία χρόνια το φορολογικό περιβάλλον στην Κύπρο έχει βελτιωθεί, δεδομένης της νέας συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία, νέες εγχώριες νομοθεσίες καθώς και τις ευνοϊκές για τις εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων ερμηνείες του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων.

Ο κ. Γκιντίριμ ανέλυσε την έννοια της ουσιαστικής παρουσίας (substance) εταιρειών σε μια χώρα για φορολογικούς σκοπούς, καθώς και την έννοια του πραγματικού δικαιούχου (beneficial ownership), υπό το φως των νέων κανόνων του ΟΟΣΑ αλλά και από την οπτική γωνία της Ρωσίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα