Πρέπει να έχουμε αντιστάσεις στο θέμα του μνημονίου, υποδεικνύει ο Μαλάς

21:04 5/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η χώρα μας πρέπει να επιδείξει αντιστάσεις σε ό,τι αφορά τη μνημονιακή σύμβαση και πρέπει να αποτραπεί ένα δεύτερο ή και τρίτο μνημόνιο δήλωσε το απόγευμα ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς σε εκδήλωση του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου σε ξενοδοχείο στη Λευκωσία. Ο κ. Μαλάς εξέφρασε την άποψη ότι με τις ιδιωτικοποιήσεις δεν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους,

σε περίπτωση, διευκρίνισε που όντως διαφανεί ότι δεν είναι βιώσιμο και πρόσθεσε ότι η επόμενη Κυβέρνηση πρέπει να «κόψει» όπως είπε χαρακτηριστικά, το θέμα του δεύτερου μνημονίου.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Μαλάς εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν διακριτές απόψεις μεταξύ των υποψηφίων για την διαχείριση του εθνικού θέματος, προσθέτοντας ότι κινδυνεύουμε να αυτοπυροβοληθούμε και δίνουμε με τον τρόπο αυτό την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να ξεγλιστρήσει και να οδηγήσει τις συνομιλίες σε άλλη βάση. Συμπλήρωσε ότι τυχόν εξ’ υπαρχής διαπραγμάτευση όπως εισηγούνται κάποιοι, θα δώσει την ευκαιρία στην Αγκυρα να οδηγήσει τις συνομιλίες στη βάση δύο κρατών.

Στην εκδήλωση ο κ. Μαλάς παρουσίασε στους δικηγόρους τις απόψεις , εισηγήσεις και προβληματισμούς του για το θέμα της απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι οι δικηγόροι ασχολούνται με ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της Κύπρου που είναι η παροχή υπηρεσιών, λέγοντας ότι ο κλάδος πλήττεται χωρίς δημοσιονομική σταθερότητα και θα πληγεί ακόμη περισσότερο με ένα ενδεχόμενο δεύτερο ή και τρίτο μνημόνιο. Ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε ότι ο κλάδος της δικαιοσύνης είναι ένας νευραλγικός τομέας γιατί ισούται με το κράτος δικαίου σε ένα τόπο, προσθέτοντας ότι αν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του τότε θα επικεντρωθεί στα διάφορα προβλήματος του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και θα προσπαθήσει να εισαγάγει τομές και μεταρρυθμίσεις.

«Βασική αρχή που διέπει τη φιλοσοφία μας, είναι ότι τα ζητήματα αυτά δεν πρέπει να έχουν κομματικό ‘χρώμα’, γιατί είναι νευραλγικής σημασίας και επηρεάζουν ολόκληρη την κοινωνία και ασφαλώς προϋποθέτουν συλλογικότητα με την εμπλοκή όλων των οργανωμένων φορέων της δικαιοσύνης και εν προκειμένω του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου», είπε ο κ. Μαλάς. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη συνεργασίας με το δικαστικό σώμα προσθέτοντας ότι θα είμαστε αποφασιστικοί ως προς την προώθηση των εκσυγχρονιστικών νομοθεσιών και άλλων ρυθμίσεων, που θα βελτιώνουν ακόμα περισσότερο την ποιότητα της απονομής της δικαιοσύνης.

Στους στόχους της διακυβέρνησής του όπως είπε είναι να προωθήσει μεταξύ άλλων των εκσυγχρονισμό, κωδικοποίηση και ενοποίηση του Δικαίου, την κατάργηση αναχρονιστικών και ανεφάρμοστων νομοθεσιών και προνοιών του Ποινικού Κώδικα, την ανάπτυξη αποτελεσματικής Τράπεζας Νομικής Πληροφόρησης, την αξιοποίηση της τεχνολογίας για σύντμηση του χρόνου εκδίκασης υποθέσεων και εισαγωγή της μηχανογράφησης δικαστικών διαδικασιών εκεί και όπου μπορούν να εφαρμοστούν, τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής και ποινικής δικονομία και την ενίσχυση και στελέχωση των δικαστηρίων τόσο με δικαστές όσο και με διοικητικό προσωπικό. Μίλησε ακόμη για την ανάγκη υιοθέτησης και εφαρμογής ακόμα πιο διαφανών και αξιοκρατικών διαδικασιών διορισμού και ανέλιξης των λειτουργών της Δικαιοσύνης, αλλά και συνεχούς επιμόρφωσης τους ώστε να ασκούν αποτελεσματικά τα καθήκοντα τους, μελέτης του διαχωρισμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Συνταγματικό, Διοικητικό και Εφετείο, ούτως ώστε κάθε διαδικασία να διεκπεραιώνεται σε σύντομο χρόνο, δημιουργίας Δικαστηρίου Ανηλίκων και γενικά θέσπιση ολοκληρωμένης σωφρονιστικής πολιτικής που να διαχωρίζει τους ανήλικους από τους λοιπούς παραβάτες και άμεσης εφαρμογής της νομοθεσίας για το χειρισμό ουσιοεξαρτώμενων υπόδικων και κατάδικων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μαλάς είπε ότι η δικαιοσύνη συναρτάται με το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας και σε μια ευνομούμενη Πολιτεία και σε ένα κράτος δικαίου, η ασφάλεια είναι ανθρώπινο δικαίωμα.«Η διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας, πρέπει πάντοτε να αντικρίζεται μέσα από το πρίσμα της προστασίας των πολιτικών ελευθεριών των πολιτών, όπως κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο. Στόχος μας είναι μια κοινωνία απαλλαγμένη από το σοβαρό έγκλημα, η οποία μέσα από την ανάπτυξη κοινωνικής συνείδησης και ανθρωποκεντρικής παιδείας, να ελαχιστοποιεί τη ροπή, ιδιαίτερα των νέων, προς την εγκληματικότητα», πρόσθεσε.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι στην προσπάθεια αυτή είναι απαραίτητη η συνεργασία και συμπαράσταση των σωμάτων ασφαλείας , των εισαγγελικών αρχών, της Νομικής Υπηρεσίας και του σωφρονιστικού συστήματος και βεβαίως των δικηγόρων. Ο κ. Μαλάς είπε ακόμη ότι για υλοποίηση των στόχων του προτείνει μεταξύ άλλων την άμεση επεξεργασία εκσυγχρονιστικών νομοθεσιών σε μια σειρά από πτυχές του ποινικού κώδικα, την βελτίωση και απλοποίηση της ποινικής δικονομίας κατά τρόπο που να διασφαλίζεται περαιτέρω η ορθή, γρήγορη και δίκαιη απονομή της δικαιοσύνης σε ποινικές υποθέσεις, αναπροσανατολισμό της αντεγκληματικής πολιτικής, αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων πρόληψης και καταστολής και καλλιέργεια κουλτούρας εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Αστυνομία και τους πολίτες.

Για το θέμα των πολιτικών του στο τομέα της οικονομίας ο κ. Μαλάς αναφέρθηκε στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων για τη δημιουργία νέων οικονομικών δυνατοτήτων και εσόδων, ιδιαίτερα από αναπτυσσόμενες αγορές, αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου το συντομότερο δυνατό και ανάπτυξη των υποδομών κατά τρόπο επωφελή για την κυπριακή κοινωνία και οικονομία, προώθηση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με τη δημιουργία και μηχανογράφηση φορολογικού μητρώου του συνόλου των φυσικών και νομικών προσώπων, είτε καταβάλλουν φόρο είτε όχι.

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη κατοχής πιστοποιητικού εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων σε συναλλαγές με το κράτος για φυσικά και νομικά πρόσωπα, στην Επιβολή αποτρεπτικών προνοιών για τις επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν έγκαιρα τους τελικούς λογαριασμούς έτους, στη δημιουργία δημόσιων-ιδιωτικών κοινοπραξιών (Public private partnerships-PPP) με τράπεζες με συμβολή 1% του κέρδους των συμβαλλόμενων τραπεζών σε ποσοστό 50/50 με το Κράτος για ενίσχυση της έρευνας για ΜμΕ.

«Είναι πεποίθησή μας ότι με μία ορθολογιστική διαχείριση μπορούμε να εξέλθουμε της κρίσης, ούτως ώστε οι πολιτικές μας να είναι εναρμονισμένες με τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Στόχος μας είναι, η μικρή και ευέλικτη κυπριακή οικονομία, με την αξιοποίηση της επάρκειάς μας στον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών, να ανακτήσει το σθένος της και να σπρώξει ξανά την Κύπρο σε ρυθμούς ανάπτυξης και ευημερίας για όλους», κατέληξε ο κ. Μαλάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα