Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα ακόμη μια ευκαιρία, δηλώνει η Μέρκελ

19:03 13/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο ότι η Ελλάδα φαίνεται να προχωρά με τις μεταρρυθμίσεις και ότι πρέπει να εκπληρώσει όσα συμφώνησε, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχίσουν να δίδονται ευκαιρίες στην επηρεασμένη από την κρίση χώρα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σε εβδομαδιαίες μαγνητοσκοπημένες

δηλώσεις της η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι «έχω την εντύπωση πως, βήμα με βήμα, αρχίζουμε να βλέπουμε πρόοδο εκεί. Συχνά, είναι πιο αργή απ’ ότι φανταζόμασταν, αλλά όσον αφορά αυτό το θέμα, θα πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα ακόμη μια ευκαιρία».

«Από τη μια πλευρά, πρέπει να απαιτήσουμε όπως οι συμφωνίες που αποφασίσαμε μαζί τηρηθούν. Αλλά, από την άλλη πλευρά θα έπρεπε, υπό την ιδιότητά μας ως φίλοι και εταίροι, να προσφέρουμε βοήθεια και υποστήριξη», πρόσθεσε.

Η κ. Μέρκελ ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση της Γερμανίας είναι σε στενή επαφή με αυτή την Ελλάδας.

Παράλληλα, σε δηλώσεις της σε περιφερειακό συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών στην γερμανική πόλη Celle και αναφερόμενη στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της νωρίτερα την εβδομάδα στην Αθήνα, η κ. Μέρκελ υπερασπίστηκε το δικαίωμα στη διαδήλωση λέγοντας ότι «ο κάθε ένας πρέπει να μπορεί να εκφράσει τη θέση του και να συζητηθεί αυτή η θέση. Αυτή είναι η δημοκρατία».

Το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι πολύ σημαντικό για την ίδια, πρόσθεσε, αφού πέρασε 34 χρόνια της ζωής της στην πρώην κομουνιστική Ανατολική Γερμανία όπου οι διαδηλώσεις ήταν απαγορευμένες.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα υπερασπιστεί το ευρώ έναντι των συμφερόντων των παικτών των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών, πολλοί εκ των οποίων δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την επιτυχία της Ευρώπης και στοιχηματίζουν ότι η περιοχή δεν διαθέτει την απαραίτητη πολιτική θέληση για να ανακάμψει, ανέφερε επίσης η κ. Μέρκελ, προσθέτοντας ότι αυτή η άποψη είναι λανθασμένη.

Εν μέσω συζητήσεων για νέα πακέτα βοήθειας για κράτη που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η Ισπανία, κάλεσε το κόμμα της να έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στους εταίρους της Γερμανίας στην ευρωζώνη.

«Έχουμε κάθε λόγο να εναποθέσουμε την εμπιστοσύνη μας σε άλλους», είπε, προσθέτοντας ότι Γαλλία και ΗΠΑ έκαναν το ίδιο για τη Γερμανία μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα