“Πραξικόπημα” η 17η Δεκεμβρίου λέει ο Οτσαλάν

15:45 13/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

“Πραξικόπημα” χαρακτηρίζει την επιχείρηση της 17ης Δεκεμβρίου ο Κούρδος ηγέτης Αμπτουλάχ Οτσαλάν λένε οι βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) που τον συνάντησαν στις φυλακές του Ιμραλί.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε ενώ εντός του κουρδικού κινήματος υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις για τη δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του KCK, η οποία θεωρείται η οργάνωση του PKK στις πόλεις ότι “υπάρχει παράλληλο κράτος των Αρμενίων και των Ρωμιών”.

Η στάση του Κούρδου ηγέτη Αμπτουλάχ Οτσαλάν

απέναντι στην διαμάχη μεταξύ κινήματος Γκιουλέν και Ερντογάν ξεκαθάρισε, σύμφωνα με Τούρκους αρθρογράφους οι οποίοι ωστόσο κατηγορούν αντικυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ότι προσπαθούν να κρύψουν εσκεμμένα τη στήριξη του Οτσαλάν υπέρ του Τούρκου Πρωθυπουργού.

“Πρέπει να γνωρίζουν αυτοί που με μια φωτιά πραξικοπήματος θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα σε πυρκαγιά ότι εμείς δεν θα ρίξουμε βενζίνη.

Όπως έγινε και σήμερα κάθε προσπάθεια πραξικοπήματος και από δω και πέρα θα μας βρουν και πάλι απέναντί τους”, ανέφερε ο Κούρδος ηγέτης στο μήνυμά του που μετέφεραν οι βουλευτές του BDP.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Ραντικάλ Οράλ Τσαλισλάρ πρόκειται για μια καθαρή δήλωση που δεν είναι υπέρ των `πραξικοπηματιών`.

Ως λύση απέναντι στην κρίση ο Οτσαλάν προτείνει εκδημοκρατισμό. “Αν δεν ανοικοδομηθεί δημοκρατία οι δυνάμεις εχθροί της δημοκρατίας στο εξωτερικό και το εσωτερικό που θέλουν πόλεμο θα επιταχύνουν την συνωμοσία”, είπε ο Κούρδος ηγέτης.

Απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο και Πρωθυπουργό για ειρήνη και δήλωσε ότι δεν υπάρχει ούτε παζάρι με το κράτος, ούτε και κανένα παιχνίδι. Εξέφρασε την αντίθεσή του με τις βίαιες εκδηλώσεις. “Είναι ενάντια στον ανθρωπισμό, την πολιτική και την ηθική η βία εναντίον πολιτών και οποιονδήποτε ανυπεράσπιστων.

Βλάπτει. Δεν λέω μην κάνετε εκδηλώσεις, να κάνετε ειρηνικές εκδηλώσεις”, αναφέρει ο Κούρδος ηγέτης.
“Αν ο πόλεμος είναι κόλαση η ειρήνη είναι παράδεισος. Πήραμε το ένα πόδι από την κόλαση αλλά εξακολουθούμε να είμαστε σε αβεβαιότητα καθώς εμπόδια μας δυσκολεύουν να πάρουμε και το άλλο”, αναφέρει ο Οτσαλάν.

Πάντως τις τελευταίες μέρες αυτό που προκαλεί μεγάλες αντιπαραθέσεις εντός των Κούρδων είναι η δήλωση της συμπροέδρου του KCK Μπεσέ Χοζάτ στο Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Φιράτ εναντίον των Αρμενίων και των Ρωμιών στην Τουρκία. Αναφερόταν στις δολοφονίες των τριών γυναικών του PKK πέρσι στο Παρίσι και δήλωσε: “Στην Τουρκία εκτός από το επίσημο κράτος υπάρχει και ένα παράλληλο κράτος. Για παράδειγμα το κίνημα Γκιουλέν είναι ένα παράλληλο κράτος. Το λόμπι του Ισραήλ, οι εθνικιστές Αρμένιοι, το λόμπι των Ρωμιών είναι από ένα παράλληλο κράτος το καθένα. Τα παράλληλα αυτά κράτη έχουν σοβαρές σχέσεις συμφέροντος”.

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες. Το φιλικουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP)
δήλωσε ότι “η ταυτότητα των Ρωμιών δεν μπορεί να σχετίζεται με το παράλληλο κράτος”. Οι συμπρόεδροι του κόμματος Σεμπαχάτ Τουντζέλ και Ερτουγρούλ Κιουρκτσιού σε κοινή δήλωση κάλεσαν την Χοζάτ να απολογηθεί.

“Πιστεύουμε ότι οι επαναστάτες εκπρόσωποι του κουρδικού λαού ο οποίος εδώ και ένα αιώνα αγωνίζεται αδιάκοπα ενάντια στον αφανισμό πρέπει να προτιμούν δηλώσεις οι οποίες να ενισχύουν την ισότητα και την αδελφοσύνη των λαών σε αυτό τον γεωγραφικό χώρο και να ενδυναμώνουν τον κοινό αγώνα”, ανέφεραν στην κοινή δήλωσή τους.

Αντιδράσεις υπήρξαν και από την αρμενική κοινότητα η οποία ζήτησε στοιχεία και αποδείξεις γι αυτό που κατέθεσε η Χοζάτ, λέγοντας ότι είναι πολύ βαριές οι κατηγορίες. “Αν είναι απλώς μια άποψη αυτό δεν θα πετύχουν τίποτε άλλο δυστυχώς από το να αυξήσουν το μίσος εναντίον των Αρμενίων που υπάρχει σε ένα μέρος της κοινωνίας”, ανέφεραν.

Keywords
Τυχαία Θέματα