Πόνος στο αυτί – παθήσεις που τον προκαλούν

07:48 18/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο πόνος στο αυτί προέρχεται είτε από κάποια πάθηση του αυτιού ή είναι αντανακλαστικός από τη περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού.

Μπορεί να είναι συνεχής και έντονος, διαξιφιστικός (σαν σουβλιές), βαθύς και ενοχλητικός ή διακοπτόμενος. Μπορεί επίσης να γίνεται πιο έντονος όταν πιέζουμε το αυτί, όταν μασάμε, όταν φτερνιζόμαστε ή φυσάμε τη μύτη μας.

Το ακριβές σημείο του πόνου είναι πολύ σημαντικό για να καταλάβουμε ποιο μέρος του αυτιού πάσχει. Ο πόνος μπροστά από το αυτί, στη περιοχή του τράγου συνήθως προέρχεται από μικρό δοθιήνα (σπυράκι με πύον).

Ο πόνος βαθιά στο αυτί ή πίσω από αυτό προέρχεται από κάθε είδος οξείας μέσης ωτίτιδας ή μαστοειδίτιδα και μερικές φορές αυξάνεται όταν φυσάμε τη μύτη μας. Και οι δύο παθήσεις είναι σοβαρές και χρειάζονται καλή αντιβίωση και παρακολούθηση μέχρι να περάσουν εντελώς.

Ο πόνος πίσω από το αυτί ή κάτω από αυτό, που αυξάνεται όταν το πιέζουμε προέρχεται από εξωτερική ωτίτιδα, από ερυθρά, ή από φλεγμονή στο τριχωτό δέρμα του κεφαλιού. Η εξωτερική ωτίτιδα απαιτεί καλό καθαρισμό του αυτιού, φροντίδα, ωτικές σταγόνες και ίσως ισχυρή αντιβίωση.

Πολλές φορές όμως το αυτί πονάει αλλά όταν το εξετάσουμε είναι απόλυτα υγιές. Δεν είναι σπάνιο, ιδίως σε παιδιά με πόνο στο αυτί, να δίνονται αντιβιοτικά χωρίς το αυτί τους να έχει τίποτα.

Γιατί όμως το αυτί πονάει χωρίς να πάσχει;
Αυτό θα εξηγηθεί μετά από…

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα