Από 2007 – 2014 Ταμείο Προνοίας για ωρομίσθιους Αρχής Λιμένων

22:45 17/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με τροπολογία του ΔΗΣΥ που περιορίζει την ισχύ τους από τον Ιανουάριο του 2007 ως το τέλος του 2013, ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία της Ολομέλειας απόψε κανονισμοί με σκοπό την εναρμόνιση των ισχύοντων για το κυβερνητικό ωρομίσθιο προσωπικό σε σχέση με το Ταμείο Προνοίας με τους ωρομίσθιους υπαλλήλους της Αρχής Λιμένων.

Υπέρ της τροπολογίας ΔΗΣΥ τάχθηκαν οι Βουλευτές ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΥΡΩΚΟ

και εναντίον ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ. Αποχή τήρησαν οι βουλευτές Γιώργος Περδίκης και Νίκος Κουτσού. Με την ίδια πλειοψηφία ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο.

Εξηγώντας την τροπολογία, ο βουλευτής ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης ανέφερε ότι με βάση την αρχή ότι τα ταμεία προνοίας δεν είναι κατοχυρωμένα στους ημικρατικούς οργανισμούς αποφασίσαμε να ψηφίσουμε τους κανονισμούς, επειδή η Αρχή Λιμένων είχε λάβει την απόφαση να πράξει το 2006, όπως αυτοί τερματιστούν στο τέλος του 2013.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι θα πάρουν τα δεδουλευμένα τους αλλά θα σταματήσει η κατοχύρωση στο τέλος του χρόνου, πρόσθεσε.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ η Αθηνά Κυριακίδου κάκισε το γεγονός ότι οι κανονισμοί ήλθαν στη Βουλή το 2013, εν έτη μνημονίου, όπως είπε, ενώ η απόφαση είχε παρθεί από την Αρχή Λιμένων από το 2006.

Αν το ψηφίσουμε αυτό θα ακολουθήσει το ταμείο προνοίας Cyta και ΑΗΚ, προειδοποίησε.

Ο βουλευτής ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής εξέφρασε την διαφωνία του κόμματός του με την τροπολογία.

Υπενθύμισε ότι η συμφωνία είναι αποτέλεσμα συνομολόγησης συλλογικής σύμβασης από το 2006.

Εκτός από τους 76 ωρομίσθιους εργάζονται στην Αρχή Λιμένων άλλα 300 άτομα για τους οποίους είναι κατοχυρωμένη η σύνταξη μέσα από το ταμείο συντάξεων, είπε, σημειώνοντας ότι μπορεί να δημιουργηθούν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων μέσα στον ίδιο οργανισμό.

Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα τοποθετήθηκε επίσης εναντίον της τροπολογίας του ΔΗΣΥ. Θα πρέπει να κατοχυρώσουμε το ταμείο και να το εξομοιώσουμε με το ισχύοντα του κυβερνητικού ωρομίσθιου προσωπικού, είπε.

Σύμφωνα με επιστολή του Προϊστάμενου του Λογιστηρίου της Αρχής Δημήτρη Πάτσαλου προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας σε περίπτωση που το ωφέλημα ισχύει από το 2006 και μετά, συνεπάγεται υποχρέωση 506.000 ευρώ.

Η Αρχή έχει ήδη συσσωρεύσει από το 2008 και εντεύθεν ποσό 218.013 ευρώ.

Με την ισχύ από το 2006 των κανονισμών, η Αρχή δεν θα χρειαστεί να καταβάλει άμεσα οτιδήποτε, αναφέρει ο κ. Πάτσαλος στην επιστολή του, εφόσον ποσό 60.000 που θα παραχωρηθεί σε 11 υπαλλήλους που αποχώρησαν μεταξύ 2006 και σήμερα υπάρχει ήδη.

Ωστόσο, μελλοντικά θα πρέπει να καταβάλει σταδιακά το ποσό των 446.000 ευρώ στους υπόλοιπους 50 ωρομίσθιους υπαλλήλους που συνεχίζουν να εργοδοτούνται, κατά την αποχώρησή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα