Ποιες τροφές κρατούν «καθαρές» τις αρτηρίες;

13:02 3/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις ταλαιπωρούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων και αποτελούν μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου των τελευταίων χρόνων. Οι διατροφολόγοι, μάλιστα, τις θεωρούν ως την «πανούκλα» του 21ου αιώνα. Δείτε, ποιες τροφές κρατούν καθαρές τις αρτηρίες και προφυλάξτε την υγεία σας.

Ένας από τους βασικούς κινδύνους για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου είναι οι φραγμένες αρτηρίες. Και αυτό δεν προκαλείται σε μια μέρα, αλλά οφείλεται σε μια σειρά από λανθασμένες επιλογές στη

διατροφή, αλλά και το γενικότερο τρόπο ζωής.

Οι αρτηρίες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα. Εκτείνονται από τον εγκέφαλο, μέχρι τις άκρες των δακτύλων. Οι υγιείς αρτηρίες είναι εύκαμπτες, ισχυρές, ελαστικές και καθαρές από οποιεσδήποτε αποθέσεις και το αίμα ρέει ανάμεσά τους εύκολα. Με την ηλικία, όμως, σχηματίζονται στα εσωτερικά τοιχώματά τους αποθέσεις λιπαρών ουσιών, χοληστερόλης, κυτταρικών αποβλήτων και ασβεστίου. Αυτή η αρτηριακή πλάκα, μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να την εμποδίσει εντελώς.

Καθώς οι αποθέσεις πλάκας αυξάνονται, δημιουργείται μία κατάσταση, γνωστή ως αθηροσκλήρωση, η οποία προκαλεί στις αρτηρίες σμίκρυνση, στένεμα και σκλήρυνση. Οι φραγμένες αρτηρίες σε διάφορα μέρη του σώματος, μπορεί να οδηγήσουν σε ιατρικά προβλήματα, όπως μειωμένη ροή αίματος στα πόδια και τα υπόλοιπα άκρα (λόγω των φραγμένων περιφερειακών αρτηριών), στηθάγχη (πόνος στο στήθος), καρδιακή νόσο ή καρδιακή προσβολή (λόγω απόφραξης των στεφανιαίων αρτηριών), εγκεφαλικό επεισόδιο (λόγω στένωσης των καρωτίδων αρτηριών, που παρέχουν αιμάτωση στον εγκέφαλο).

Η κύρια αιτία για την οποία φράζουν οι αρτηρίες έχει συνδεθεί με την αυξημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, που περιέχουν κορεσμένα λίπη, χημικές ουσίες και τοξίνες.

Όμως, όπως υπάρχουν τρόφιμα που φράζουν τις αρτηρίες, υπάρχουν κι άλλα που τις «καθαρίζουν». Αν λοιπόν νιώθετε δυσκολία στην αναπνοή και πόνο στο στήθος, θα πρέπει να προσθέσετε τις παρακάτω τροφές στη διατροφή σας:

1. Σκόρδο: το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων και της υπέρτασης, από τα αρχαία χρόνια. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Preventive Medicine, το σκόρδο μπορεί να εμποδίσει την αποτιτάνωση στεφανιαίων αρτηριών, λόγω της εναπόθεσης ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες. Μια άλλη μελέτη που έγινε από τον γερμανό επιστήμονα Guautnter Siegel, συμπέρανε ότι το σκόρδο σε σκόνη μείωσε το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας, (του πρώτου δομικού στοιχείου της πλάκας) έως και κατά 40% και μείωσε το μέγεθος της αθηρωματικής πλάκας που είχε ήδη σχηματιστεί, έως το ποσοστό του 20%.

2. Σταφύλια: τα οφέλη από την κατανάλωση σταφυλιών, οφείλονται …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
διαλυση αθηρωματικης πλακας, τι διαλυει την αθηρωματικη πλακα
Τυχαία Θέματα