Πισσαρίδης: Απαραίτητη η κυβερνητική παρέμβαση για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας

14:34 12/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την οδό της κυβερνητικής παρέμβασης θεωρεί απαραίτητη για την ανάσχεση της νεανικής ανεργίας, ιδίως σε χώρες που μαστίζονται από ύφεση, ο νομπελίστας οικονομολόγος και πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου, Χρ.Πισσαρίδης.

Σε διάλεξή του, σήμερα στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), με θέμα “Ανεργία των νέων: Γιατί ειναι τόσο υψηλή και πού πάμε μετά;”, ο κ. Πισσαρίδης, καθηγητής στο London

School of Economics (LSE), επεσήμανε την ύπαρξη ανελαστικών παραμέτρων σε ότι αφορά στην αύξηση της νεανικής ανεργίας, σε χώρες οι οποίες πλήττονται από ύφεση.

“Όταν η ανεργία στην Ισπανία και την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 16%, η νεανική ανεργία αυξήθηκε κατά 32%. Όταν όμως η ανεργία αυξήθηκε στη Δανία κατά 3,5%, η νεανική ανεργία αυξήθηκε μόνον κατά 7%”, σημείωσε ο κ.Πισσαρίδης επισημαίνοντας την ύπαρξη δομικών αγκυλώσεων στις διάφορες οικονομίες καθώς ότι το γεγονός αυτό αντικατοπτρίζεται στην κατ’αναλογία υψηλότερη νεανική ανεργία σε χώρες με ύφεση, παρά το αντίθετο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κορυφαίου οικονομολόγου, μολονότι η νεανική ανεργία είναι εξ’ ορισμού υψηλότερη της συνολικής, καθώς στις νεαρές ηλικίες απουσιάζει η γνώση και εμπειρία που συνοδεύει τις μεγαλύτερες καθιστώντας έτσι ευχερέστερη την ανάκτηση απασχόλησης, η ύπαρξη συγκροτημένης κυβερνητικής πολιτικής για την τόνωση της νεανικής απασχόλησης μπορεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις του φαινομένου αυτού.

Keywords
Τυχαία Θέματα